Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
PILOGRIP 25 g Pelargonia w tabl KRÓTKI TERMIN
PILOGRIP 25 g Pelargonia w tabl KRÓTKI TERMIN
39,90 zł 20,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
98,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Galgant – właściwości i zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej 0
Galgant – właściwości i zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej

GALGANT na zdrowe serce

Przyprawa, która wzmacnia serce, działając podobnie do nitrogliceryny – tak w jednym zdaniu można scharakteryzować zastosowanie galgantu. W niewielkiej szczypcie kryje się całe bogactwo składników, które regulują wiele procesów zachodzących w organizmie. Wyjaśniamy dlaczego warto codziennie sięgać po jedną z ulubionych przypraw św. Hildegardy, żeby jak najdłużej cieszyć się dobrym samopoczuciem. 

Galgant  – właściwości – na co stosować przyprawę?

Galgant to, obok bertramu i dyptamu, jedna z trzech najważniejszych przypraw św. Hildegardy. Mniszka opisała w swoich dziełach szereg zastosowań galgantu. Jedno z najistotniejszych to wpływ na pracę serca. Nie chodzi jedynie o stosowanie tej przyprawy w celach profilaktycznych, co oczywiście jest ważne, ale także o ratunek dla zdrowia i życia w groźnych sytuacjach. Już w ciągu kilku minut po zastosowaniu, galgant może zredukować bóle serca. Zaleca się więc noszenie przy sobie tabletek z galgantem, aby móc szybko sięgnąć po nie w razie potrzeby. Zastosowanie jest o wiele szersze. Przyprawę tę warto umieścić w swojej diecie także w celu wzmocnienia odporności i poprawy trawienia. 

Korzeń galgantu – pochodzenie

Galgant rośnie na dalekim wschodzie: w Chinach, Indiach i Indonezji. To jeden z kluczowych składników tradycyjnych dań malajskich. Dodaje się go do zup, sosów i marynat. Galgant może osiągać nawet 2 metry wysokości, ma jasnoróżowe kwiaty i długie liście. Pochodzi z rodziny imbirowatych. Przyprawę sporządza się z korzenia, który ma bulwiasty kształt i kilka rozgałęzień. Smak galgantu jest bardzo intensywny z nutą pieprzu, dlatego nie należy używać go zbyt dużo, aby nie zmieniał smaku codziennych potraw, chyba że zależy nam na odrobinie wyrazistości.

Galgant przeciwwskazania

Korzeń galgantu zapewnia wiele korzyści dla zdrowia, ale w niektórych przypadkach trzeba stosować go ostrożnie. Uważać powinny osoby ze skłonnościami do alergii. Symptomem, który może zwiastować problemy z tolerancją galgantu, może być alergia na kurkumę, imbir i kardamon. Po galgant nie powinny sięgać także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przyprawa ta może wywołać niekorzystne efekty u osób przyjmujących leki rozrzedzające krew, a także niektóre inne leki np. antydepresanty. Trzeba pamiętać, że galgant nie powinien być przyjmowany w dużych ilościach, ponieważ przy nadmiernym dawkowaniu podrażnia żołądek.

Galgant  – właściwości lecznicze

Galgant można kupić w formie przyprawy lub tabletek. W pierwszym przypadku należy dodawać 1-2 szczypty do potraw. Z kolei tabletki będą odpowiednie dla osób, które nie przyrządzają sobie same regularnie posiłków lub nie przepadają za smakiem przyprawy. Po tabletkę należy sięgać zwłaszcza na wypadek bólu serca. Powinna przynieść ulgę już 5 minut po zastosowaniu. Galgant może zapewnić poprawę w przypadku problemów ze słuchem, przy dolegliwościach reumatycznych, przy przeziębieniach i grypach, a także w razie silnych bólów głowy. Przyprawę tę warto stosować także w celu wzmocnienia odporności i poprawy trawienia. Ponadto przynosi ulgę w dolegliwościach miesiączkowych.

Dyptam bertram i galgant – cudowna trójka św. Hildegardy

Galgant nie jest jedyną przyprawą św. Hildegardy, którą warto spożywać codziennie. Kolejna to bertram, który wyglądem przypomina rumianek. Jest ceniony  przede wszystkim ze względu na dobroczynny wpływ na pracę jelit. Równie cenny dla zdrowia jest dyptam. To właśnie w krzewie dyptamu Mojżeszowi ukazał się Pan Bóg. Roślina ta wydziela w niektóre dni wiele olejków eterycznych, które przy odpowiedniej temperaturze mogą zapłonąć, ponadto krzew w fazie kwitnienia parzy. 

Na co dobry jest galgant?

Galgant stosuje się przede wszystkim dla poprawy pracy serca. Działa rozkurczowo, więc może zapobiegać zawałom i udarom. Co więcej, wzmacnia odporność, uśmierza bóle menstruacyjne i bóle głowy.

Czy galgant jest zdrowy?

Tak, galgant jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne flawonoidy, alkaloidy oraz olejki eteryczne, które działają rozkurczowo. Dzięki zawartości m.in. tych substancji galgant pozytywnie wpływa na pracę serca, a także redukuje dolegliwości bólowe.

Czy galgant to imbir?

Nie, galgant nie jest imbirem. Co prawda roślina ta należy do rodziny imbirowatych, ale ma nieco inny wygląd, smak i działanie. Smak galgantu jest nieco mniej intensywny i ma pieprzową nutę, natomiast imbir daje uczucie świeżości.

Czy kardamon to galgant?

Kardamon i galgant to dwie różne przyprawy. W kuchni stosowane są nasiona kardamonu, natomiast w przypadku galgantu wykorzystuje się korzeń. Galgant ma zdecydowanie bardziej intensywny smak.

Co to jest galgant i bertram?

Galgant i bertram to przyprawy zalecane do codziennego spożycia przez św. Hildegardę. Galgant pozytywnie wpływa na serce i redukuje ból głowy oraz bóle miesiączkowe, z kolei bertram jest dobry na trawienie i wspomaga odporność. Obydwie przyprawy wzmacniają organizm i można stosować je w formie sproszkowanej lub w tabletkach.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium