Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Listopad 2020
Tak Rodzinie Listopad 2020
6,90 zł 4,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Grillowane fenkuły z orkiszem 0
Grillowane fenkuły z orkiszem

Sezon grillowy czas zacząć. Był już batat z fetą (klik po przepis), czas na karmelizowane fenkuły.

Składniki: 150g ryżu orkiszowego, 2 bulwy fenkuła, na glazurę: 2 łyżki miodu akacjowego, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta galgantu, sól i pieprz do smaku.

Gotujemy orkisz. Ziarno przepłukujemy i namaczamy 2-3 godziny w zimnej wodzie, dzięki temu będzie lżej strawne. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodę i gotujemy z dodatkiem masła do miękkości. Po ugotowaniu trzymamy jeszcze 20 minut pod przykryciem, żeby doszło.

Robimy glazurę i grillujemy warzywa. Fenkuły obieramy z wierzchniej, zdrewniałej warstwy (koper odkładamy do dekoracji) i przecinamy na pół, oprószamy solą i pieprzem.

Składniki na glazurę mieszamy i smarujemy nią fenkuły. Dobrze, by glazura ściekła pomiędzy rozkrojone, fenkułowe warstwy. Następnie układamy fenkuły na dobrze rozgrzanym grillu rozkrojoną i posmarowaną stroną do spodu (możemy też użyć patelni grillowej albo zwykłej). Grillujemy aż się dobrze podpieką.

Podajemy na orkiszu udekorowane koprem fenkułowym.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium