Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak zrobić śmietankę z migdałów? 0
Jak zrobić śmietankę z migdałów?

Już w średniowieczu robiono nabiał roślinny a mleko migdałowe doceniane było przede wszystkim z powodów praktycznych – nie kwaśniało. Dziś ten zwyczaj został reaktywowany, wiele osób jest uczulonych na nabiał lub stosują dietę wegańską.


Na roślinną śmietankę będą nam potrzebne:

  • 1 szklanka słodkich (bez skórki) migdałów,
  • 1 łyżeczka syropu orkiszowego lub daktylowego do posłodzenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (rezygnujemy, jeśli chcemy słodką śmietankę),
  • pół szklanki oleju migdałowego lub z pestek winogron, ewentualnie 3-4 łyżki ciepłej wody.


Migdały zalewamy wodą i pozostawiamy na 8 godzin. Następnie odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, dolewamy 2 szklanki gorącej wody, dodajemy syrop. Miksujemy bardzo dokładnie i dosyć długo. Teraz przecedzamy płyn przez gazę, wyciskając (pulpę można dodać do ciasteczek). Schładzamy. Tak powstało gęste mleko migdałowe, czas zrobić z niego śmietankę.

Do blendera kielichowego wlewamy połowę szklanki gęstego mleka migdałowego, dodajemy sok z cytryny. Ubijamy na wysokich obrotach, aż płyn zacznie się pienić. Teraz powoli, cienką stróżką wlewamy olej i ubijamy na średnich obrotach. Dopiero kiedy olej i mleko się połączą włączamy najwyższe obroty aż całość lekko zgęstnieje. Jeśli chcemy rzadszą śmietankę, można dolać trochę ciepłej wody.

Przelewamy i przechowujemy w lodówce nawet tydzień, roślinny nabiał naprawdę nie psuje się tak szybko jak zwierzęcy.

W sklepach można dostać gotową śmietankę migdałową, zanim ją jednak kupicie, przeczytajcie skład, nie wszystkie mają zadowalający.

Zdradzę Wam też, że słodka migdałowa śmietanka wyśmienicie smakuje z orkiszowymi pierogami z borówką brusznicą albo jagodami i galgantem. Podać przepis?

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium