Newsletter
 
Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak zrobić śmietankę z migdałów? 0
Jak zrobić śmietankę z migdałów?

Już w średniowieczu robiono nabiał roślinny a mleko migdałowe doceniane było przede wszystkim z powodów praktycznych – nie kwaśniało. Dziś ten zwyczaj został reaktywowany, wiele osób jest uczulonych na nabiał lub stosują dietę wegańską.


Na roślinną śmietankę będą nam potrzebne:

  • 1 szklanka słodkich (bez skórki) migdałów,
  • 1 łyżeczka syropu orkiszowego lub daktylowego do posłodzenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (rezygnujemy, jeśli chcemy słodką śmietankę),
  • pół szklanki oleju migdałowego lub z pestek winogron, ewentualnie 3-4 łyżki ciepłej wody.


Migdały zalewamy wodą i pozostawiamy na 8 godzin. Następnie odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, dolewamy 2 szklanki gorącej wody, dodajemy syrop. Miksujemy bardzo dokładnie i dosyć długo. Teraz przecedzamy płyn przez gazę, wyciskając (pulpę można dodać do ciasteczek). Schładzamy. Tak powstało gęste mleko migdałowe, czas zrobić z niego śmietankę.

Do blendera kielichowego wlewamy połowę szklanki gęstego mleka migdałowego, dodajemy sok z cytryny. Ubijamy na wysokich obrotach, aż płyn zacznie się pienić. Teraz powoli, cienką stróżką wlewamy olej i ubijamy na średnich obrotach. Dopiero kiedy olej i mleko się połączą włączamy najwyższe obroty aż całość lekko zgęstnieje. Jeśli chcemy rzadszą śmietankę, można dolać trochę ciepłej wody.

Przelewamy i przechowujemy w lodówce nawet tydzień, roślinny nabiał naprawdę nie psuje się tak szybko jak zwierzęcy.

W sklepach można dostać gotową śmietankę migdałową, zanim ją jednak kupicie, przeczytajcie skład, nie wszystkie mają zadowalający.

Zdradzę Wam też, że słodka migdałowa śmietanka wyśmienicie smakuje z orkiszowymi pierogami z borówką brusznicą albo jagodami i galgantem. Podać przepis?

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium