Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak zrobić śmietankę z migdałów? 0
Jak zrobić śmietankę z migdałów?

Już w średniowieczu robiono nabiał roślinny a mleko migdałowe doceniane było przede wszystkim z powodów praktycznych – nie kwaśniało. Dziś ten zwyczaj został reaktywowany, wiele osób jest uczulonych na nabiał lub stosują dietę wegańską.


Na roślinną śmietankę będą nam potrzebne:

  • 1 szklanka słodkich (bez skórki) migdałów,
  • 1 łyżeczka syropu orkiszowego lub daktylowego do posłodzenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny (rezygnujemy, jeśli chcemy słodką śmietankę),
  • pół szklanki oleju migdałowego lub z pestek winogron, ewentualnie 3-4 łyżki ciepłej wody.


Migdały zalewamy wodą i pozostawiamy na 8 godzin. Następnie odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, dolewamy 2 szklanki gorącej wody, dodajemy syrop. Miksujemy bardzo dokładnie i dosyć długo. Teraz przecedzamy płyn przez gazę, wyciskając (pulpę można dodać do ciasteczek). Schładzamy. Tak powstało gęste mleko migdałowe, czas zrobić z niego śmietankę.

Do blendera kielichowego wlewamy połowę szklanki gęstego mleka migdałowego, dodajemy sok z cytryny. Ubijamy na wysokich obrotach, aż płyn zacznie się pienić. Teraz powoli, cienką stróżką wlewamy olej i ubijamy na średnich obrotach. Dopiero kiedy olej i mleko się połączą włączamy najwyższe obroty aż całość lekko zgęstnieje. Jeśli chcemy rzadszą śmietankę, można dolać trochę ciepłej wody.

Przelewamy i przechowujemy w lodówce nawet tydzień, roślinny nabiał naprawdę nie psuje się tak szybko jak zwierzęcy.

W sklepach można dostać gotową śmietankę migdałową, zanim ją jednak kupicie, przeczytajcie skład, nie wszystkie mają zadowalający.

Zdradzę Wam też, że słodka migdałowa śmietanka wyśmienicie smakuje z orkiszowymi pierogami z borówką brusznicą albo jagodami i galgantem. Podać przepis?

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium