Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kefir z dodatkami 0
Kefir z dodatkami

Kefir dostarcza żywych bakterii mlekowych i można go zrobić samemu. Trzeba tylko kupić w internecie lub sklepie z naturalną żywnością ziarna kefirowe z podstawową kulturą bakterii.

Potem przelewamy mleko o temperaturze pokojowej (najlepiej niepasteryzowane) do czystego słoika (bez żadnych metalowych elementów)
i dodajemy ziarna kefirowe (proporcje sprawdźcie na opakowaniu), słoik przykrywamy gazą ściągniętą gumką recepturką i odstawiamy na 1-2 dni, żeby zawartość zgęstniała.

Następnie przecedzamy przez sito i wstawiamy do lodówki.

Tych samych ziaren możemy użyć do zrobienia kolejnej partii kefiru. Jeśli kupujecie gotowy, niech nie zawiera mleka w proszku.

Teraz, aby dobroczynne bakterie z kefiru mogły namnożyć się w jelicie i wzbogacić naszą florę, same potrzebują pokarmu.


Dodatki:

  • na czubek łyżeczki nasion babki płesznik,

  • 3 łyżki pestek słonecznika,

  • 3 łyżki pestek dyni,

  • 3 łyżki posiekanych migdałów,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • po szczypcie galgantu i goździków,

  • owoce sezonowe (porzeczki, jagody, morwy).

 

Grubo posiekane migdały mieszamy z pestkami i nasionami a następnie prażymy chwilę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, mieszając (mają zapachnieć orzechowo i leciutko się zrumienić). Odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy z kefirem, posypane przyprawami. Popijamy kawą orkiszową – pyszne leciutkie śniadanie na upał.

 

Rada: kto woli bardziej syto, niech na noc zaleje kilka łyżek płatków orkiszowych wrzątkiem i rano również doda je do kefiru.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium