Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kefir z dodatkami 0
Kefir z dodatkami

Kefir dostarcza żywych bakterii mlekowych i można go zrobić samemu. Trzeba tylko kupić w internecie lub sklepie z naturalną żywnością ziarna kefirowe z podstawową kulturą bakterii.

Potem przelewamy mleko o temperaturze pokojowej (najlepiej niepasteryzowane) do czystego słoika (bez żadnych metalowych elementów)
i dodajemy ziarna kefirowe (proporcje sprawdźcie na opakowaniu), słoik przykrywamy gazą ściągniętą gumką recepturką i odstawiamy na 1-2 dni, żeby zawartość zgęstniała.

Następnie przecedzamy przez sito i wstawiamy do lodówki.

Tych samych ziaren możemy użyć do zrobienia kolejnej partii kefiru. Jeśli kupujecie gotowy, niech nie zawiera mleka w proszku.

Teraz, aby dobroczynne bakterie z kefiru mogły namnożyć się w jelicie i wzbogacić naszą florę, same potrzebują pokarmu.


Dodatki:

  • na czubek łyżeczki nasion babki płesznik,

  • 3 łyżki pestek słonecznika,

  • 3 łyżki pestek dyni,

  • 3 łyżki posiekanych migdałów,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • po szczypcie galgantu i goździków,

  • owoce sezonowe (porzeczki, jagody, morwy).

 

Grubo posiekane migdały mieszamy z pestkami i nasionami a następnie prażymy chwilę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, mieszając (mają zapachnieć orzechowo i leciutko się zrumienić). Odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy z kefirem, posypane przyprawami. Popijamy kawą orkiszową – pyszne leciutkie śniadanie na upał.

 

Rada: kto woli bardziej syto, niech na noc zaleje kilka łyżek płatków orkiszowych wrzątkiem i rano również doda je do kefiru.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium