Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Produkt dnia
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kefir z dodatkami 0
Kefir z dodatkami

Kefir dostarcza żywych bakterii mlekowych i można go zrobić samemu. Trzeba tylko kupić w internecie lub sklepie z naturalną żywnością ziarna kefirowe z podstawową kulturą bakterii.

Potem przelewamy mleko o temperaturze pokojowej (najlepiej niepasteryzowane) do czystego słoika (bez żadnych metalowych elementów)
i dodajemy ziarna kefirowe (proporcje sprawdźcie na opakowaniu), słoik przykrywamy gazą ściągniętą gumką recepturką i odstawiamy na 1-2 dni, żeby zawartość zgęstniała.

Następnie przecedzamy przez sito i wstawiamy do lodówki.

Tych samych ziaren możemy użyć do zrobienia kolejnej partii kefiru. Jeśli kupujecie gotowy, niech nie zawiera mleka w proszku.

Teraz, aby dobroczynne bakterie z kefiru mogły namnożyć się w jelicie i wzbogacić naszą florę, same potrzebują pokarmu.


Dodatki:

  • na czubek łyżeczki nasion babki płesznik,

  • 3 łyżki pestek słonecznika,

  • 3 łyżki pestek dyni,

  • 3 łyżki posiekanych migdałów,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • po szczypcie galgantu i goździków,

  • owoce sezonowe (porzeczki, jagody, morwy).

 

Grubo posiekane migdały mieszamy z pestkami i nasionami a następnie prażymy chwilę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, mieszając (mają zapachnieć orzechowo i leciutko się zrumienić). Odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy z kefirem, posypane przyprawami. Popijamy kawą orkiszową – pyszne leciutkie śniadanie na upał.

 

Rada: kto woli bardziej syto, niech na noc zaleje kilka łyżek płatków orkiszowych wrzątkiem i rano również doda je do kefiru.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium