Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kefir z dodatkami 0
Kefir z dodatkami

Kefir dostarcza żywych bakterii mlekowych i można go zrobić samemu. Trzeba tylko kupić w internecie lub sklepie z naturalną żywnością ziarna kefirowe z podstawową kulturą bakterii.

Potem przelewamy mleko o temperaturze pokojowej (najlepiej niepasteryzowane) do czystego słoika (bez żadnych metalowych elementów)
i dodajemy ziarna kefirowe (proporcje sprawdźcie na opakowaniu), słoik przykrywamy gazą ściągniętą gumką recepturką i odstawiamy na 1-2 dni, żeby zawartość zgęstniała.

Następnie przecedzamy przez sito i wstawiamy do lodówki.

Tych samych ziaren możemy użyć do zrobienia kolejnej partii kefiru. Jeśli kupujecie gotowy, niech nie zawiera mleka w proszku.

Teraz, aby dobroczynne bakterie z kefiru mogły namnożyć się w jelicie i wzbogacić naszą florę, same potrzebują pokarmu.


Dodatki:

  • na czubek łyżeczki nasion babki płesznik,

  • 3 łyżki pestek słonecznika,

  • 3 łyżki pestek dyni,

  • 3 łyżki posiekanych migdałów,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • po szczypcie galgantu i goździków,

  • owoce sezonowe (porzeczki, jagody, morwy).

 

Grubo posiekane migdały mieszamy z pestkami i nasionami a następnie prażymy chwilę na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, mieszając (mają zapachnieć orzechowo i leciutko się zrumienić). Odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy z kefirem, posypane przyprawami. Popijamy kawą orkiszową – pyszne leciutkie śniadanie na upał.

 

Rada: kto woli bardziej syto, niech na noc zaleje kilka łyżek płatków orkiszowych wrzątkiem i rano również doda je do kefiru.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium