Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kisimy marchew 0
Kisimy marchew

Św. Hildegarda nieprzychylnie patrzy na kapustę czy ogórki, ale możemy ukisić marchew albo buraki. Woda spod kiszonych buraków to zakwas na barszcz – można zrobić na nim zupę (klik po przepis) albo pić lekko podgrzany (nie zagotowany - straci wtedy kolor i moc), również zmieszany z wodą spod kiszenia marchwi. Marchewka świetnie nadaje się do chrupania i jako dodatek do zimowych sałatek czy na kanapki. Zwykle jest chętniej jedzona przez dzieci niż ogórki czy kapusta właśnie. Słodkawa (jak to marchew), słonawa i kwaskawa - dzięki fermentacji - świetnie balansuje smaki monotonne. Mniszka z Bingen nie zaleca produktów surowych jako zbyt ciężkostrawne, jednak poddane wstępnej obróbce poprzez fermentację, stają się prozdrowotne: sprzyjają trawieniu, wzmacniają odporność i poprawiają samopoczucie. Zdrowa flora jelitowa gwarantuje dobre funkcjonowanie całego organizmu. To co - kisimy marchew?

Składniki: 1,5 kg marchwi, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, garść ziela angielskiego i pieprzu kubeba, 1,5-2 litry wody, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę jasnego octu winnego, można dać kawałek galgantu, jeśli mamy.

Słoik wyparzamy i wrzucamy do niego przyprawy. Marchew obieramy, kroimy w krążki i wrzucamy do słoja. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól, studzimy. Do ciepłej dajemy ocet winny, mieszamy i zalewamy nią marchew. Ważne, żeby marchew nie wystawała ponad wodę, co zapobiega pleśnieniu. Słoik przykrywamy podziurawionym papierem lub niedokręconą przykrywką (podczas fermentacji płyn buzuje, szczelnie zamknięty rozsadziłby słój). Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na kilka dni. Już po 3-4 dniach można ją zacząć próbować, choć ukiśnięta będzie dopiero około 7 dnia. Gotową marchew zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces fermentacji. Zjadamy w ciągu kilku dni.

Polecam dodanie kiszonej marchwi zwłaszcza tam, gdzie smaki są monotonne. Nam sprawdza się jako dodatek do kaszy orkiszowej (wspaniałe danie na nadchodzący post), do sałaty z orkiszem (klik po przepis) albo na kanapki do pasty słonecznikowej (klik po przepis). Jeśli znajdziecie jeszcze jakieś ciekawe zastosowanie kiszonej marchwi w kuchni św. Hildegardy, dajcie nam znać w komentarzach:)

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium