Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
66,00 zł 43,68 zł
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Produkt dnia
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny? 0
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny?

Typowe – jak kiszone ogórki czy kiszona kapusta – nie mają zielonego światła w kuchni Mniszki z Bingen. Cóż jednak szkodzi poeksperymentować z polecanymi przez św. Hildegardę warzywami i owocami: dynią „dobrą dla zdrowych i chorych”, pigwą, która "utrzyma w ryzach artretyzm", ale też burakiem, marchwią, rzodkiewką, czosnkiem czy cytrynami "tłumiącymi w człowieku gorączkę". Dziś podaję przepis na kiszone cytryny właśnie, a za tydzień zapraszam na pyszną sałatkę z pieczonym burakiem i kiszonymi cytrynami.

Składniki:

  • 7 cytryn (koniecznie BIO, niewoskowanych),
  • sok z 4 cytryn,
  • 150 g grubej soli (bez antyzbrylaczy, najlepiej kamiennej),
  • 1 laska cynamonu cejlońskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek pieprzu długiego (kubeba)
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
  • woda przegotowana.

 

Słoik wyparzamy, na dno sypiemy sól, tak by zakryła dno.

Cytryny myjemy, siedem najładniejszych przekrawamy do wysokości 2/3 na krzyż (nie do końca, żeby się nie rozpadły). Do każdej sypiemy 1 łyżkę soli, zamykamy i układamy ciasno w słoiku. Dorzucamy do słoika przyprawy, wlewamy sok z pozostałych, wyciśniętych cytryn i dolewamy tyle wody, żeby płyn zakrywał cytryny.

Zakręcony słoik trzymamy w zacienionym miejscu, co kilka dni wstrząsając, żeby sól się równo rozmieszczała. Cytryny kisimy minimum 4 tygodnie, potem należy je wstawić do lodówki.

Pachną cudownie cytrusowo, smak jest bardzo złożony i intensywny. Idealnie przełamują smaki mdłe – dyni, ziemiste – buraka, odświeżają sałaty a odrobina soku spod kiszenia cytryn dodana do sosu winegret wznosi go na wyższy poziom.  Jak wszystkie kiszonki, cytryny przygotowane w ten sposób są bogate w żywe kultury bakterii pomagających w zdrowym funkcjonowaniu, zawierają enzymy i moc witamin. Zachęcam więc do ich przygotowania.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium