Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny? 0
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny?

Typowe – jak kiszone ogórki czy kiszona kapusta – nie mają zielonego światła w kuchni Mniszki z Bingen. Cóż jednak szkodzi poeksperymentować z polecanymi przez św. Hildegardę warzywami i owocami: dynią „dobrą dla zdrowych i chorych”, pigwą, która "utrzyma w ryzach artretyzm", ale też burakiem, marchwią, rzodkiewką, czosnkiem czy cytrynami "tłumiącymi w człowieku gorączkę". Dziś podaję przepis na kiszone cytryny właśnie, a za tydzień zapraszam na pyszną sałatkę z pieczonym burakiem i kiszonymi cytrynami.

Składniki:

  • 7 cytryn (koniecznie BIO, niewoskowanych),
  • sok z 4 cytryn,
  • 150 g grubej soli (bez antyzbrylaczy, najlepiej kamiennej),
  • 1 laska cynamonu cejlońskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek pieprzu długiego (kubeba)
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
  • woda przegotowana.

 

Słoik wyparzamy, na dno sypiemy sól, tak by zakryła dno.

Cytryny myjemy, siedem najładniejszych przekrawamy do wysokości 2/3 na krzyż (nie do końca, żeby się nie rozpadły). Do każdej sypiemy 1 łyżkę soli, zamykamy i układamy ciasno w słoiku. Dorzucamy do słoika przyprawy, wlewamy sok z pozostałych, wyciśniętych cytryn i dolewamy tyle wody, żeby płyn zakrywał cytryny.

Zakręcony słoik trzymamy w zacienionym miejscu, co kilka dni wstrząsając, żeby sól się równo rozmieszczała. Cytryny kisimy minimum 4 tygodnie, potem należy je wstawić do lodówki.

Pachną cudownie cytrusowo, smak jest bardzo złożony i intensywny. Idealnie przełamują smaki mdłe – dyni, ziemiste – buraka, odświeżają sałaty a odrobina soku spod kiszenia cytryn dodana do sosu winegret wznosi go na wyższy poziom.  Jak wszystkie kiszonki, cytryny przygotowane w ten sposób są bogate w żywe kultury bakterii pomagających w zdrowym funkcjonowaniu, zawierają enzymy i moc witamin. Zachęcam więc do ich przygotowania.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium