Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 45,00 zł
szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
Bańki próżniowe z pompką 24 szt.
120,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
KREM PIOŁUNOWY 50ml
KREM PIOŁUNOWY 50ml
114,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny? 0
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny?

Typowe – jak kiszone ogórki czy kiszona kapusta – nie mają zielonego światła w kuchni Mniszki z Bingen. Cóż jednak szkodzi poeksperymentować z polecanymi przez św. Hildegardę warzywami i owocami: dynią „dobrą dla zdrowych i chorych”, pigwą, która "utrzyma w ryzach artretyzm", ale też burakiem, marchwią, rzodkiewką, czosnkiem czy cytrynami "tłumiącymi w człowieku gorączkę". Dziś podaję przepis na kiszone cytryny właśnie, a za tydzień zapraszam na pyszną sałatkę z pieczonym burakiem i kiszonymi cytrynami.

Składniki:

  • 7 cytryn (koniecznie BIO, niewoskowanych),
  • sok z 4 cytryn,
  • 150 g grubej soli (bez antyzbrylaczy, najlepiej kamiennej),
  • 1 laska cynamonu cejlońskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek pieprzu długiego (kubeba)
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
  • woda przegotowana.

 

Słoik wyparzamy, na dno sypiemy sól, tak by zakryła dno.

Cytryny myjemy, siedem najładniejszych przekrawamy do wysokości 2/3 na krzyż (nie do końca, żeby się nie rozpadły). Do każdej sypiemy 1 łyżkę soli, zamykamy i układamy ciasno w słoiku. Dorzucamy do słoika przyprawy, wlewamy sok z pozostałych, wyciśniętych cytryn i dolewamy tyle wody, żeby płyn zakrywał cytryny.

Zakręcony słoik trzymamy w zacienionym miejscu, co kilka dni wstrząsając, żeby sól się równo rozmieszczała. Cytryny kisimy minimum 4 tygodnie, potem należy je wstawić do lodówki.

Pachną cudownie cytrusowo, smak jest bardzo złożony i intensywny. Idealnie przełamują smaki mdłe – dyni, ziemiste – buraka, odświeżają sałaty a odrobina soku spod kiszenia cytryn dodana do sosu winegret wznosi go na wyższy poziom.  Jak wszystkie kiszonki, cytryny przygotowane w ten sposób są bogate w żywe kultury bakterii pomagających w zdrowym funkcjonowaniu, zawierają enzymy i moc witamin. Zachęcam więc do ich przygotowania.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium