Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny? 0
Nietypowe kiszonki - jak ukisić cytryny?

Typowe – jak kiszone ogórki czy kiszona kapusta – nie mają zielonego światła w kuchni Mniszki z Bingen. Cóż jednak szkodzi poeksperymentować z polecanymi przez św. Hildegardę warzywami i owocami: dynią „dobrą dla zdrowych i chorych”, pigwą, która "utrzyma w ryzach artretyzm", ale też burakiem, marchwią, rzodkiewką, czosnkiem czy cytrynami "tłumiącymi w człowieku gorączkę". Dziś podaję przepis na kiszone cytryny właśnie, a za tydzień zapraszam na pyszną sałatkę z pieczonym burakiem i kiszonymi cytrynami.

Składniki:

  • 7 cytryn (koniecznie BIO, niewoskowanych),
  • sok z 4 cytryn,
  • 150 g grubej soli (bez antyzbrylaczy, najlepiej kamiennej),
  • 1 laska cynamonu cejlońskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek pieprzu długiego (kubeba)
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
  • woda przegotowana.

 

Słoik wyparzamy, na dno sypiemy sól, tak by zakryła dno.

Cytryny myjemy, siedem najładniejszych przekrawamy do wysokości 2/3 na krzyż (nie do końca, żeby się nie rozpadły). Do każdej sypiemy 1 łyżkę soli, zamykamy i układamy ciasno w słoiku. Dorzucamy do słoika przyprawy, wlewamy sok z pozostałych, wyciśniętych cytryn i dolewamy tyle wody, żeby płyn zakrywał cytryny.

Zakręcony słoik trzymamy w zacienionym miejscu, co kilka dni wstrząsając, żeby sól się równo rozmieszczała. Cytryny kisimy minimum 4 tygodnie, potem należy je wstawić do lodówki.

Pachną cudownie cytrusowo, smak jest bardzo złożony i intensywny. Idealnie przełamują smaki mdłe – dyni, ziemiste – buraka, odświeżają sałaty a odrobina soku spod kiszenia cytryn dodana do sosu winegret wznosi go na wyższy poziom.  Jak wszystkie kiszonki, cytryny przygotowane w ten sposób są bogate w żywe kultury bakterii pomagających w zdrowym funkcjonowaniu, zawierają enzymy i moc witamin. Zachęcam więc do ich przygotowania.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium