Mąka kasztanowa – z czego powstaje
W naszym regionie kasztany kojarzą się wyłącznie z funkcją ozdobną. W innych częściach globu uprawiane są jednak odmiany kasztanów nadające się do spożycia. Drzewo, na którym rosną kasztany jadalne, ma podłużne, duże liście i może osiągnąć imponującą wysokość – nawet 30 metrów. Owoce znajdują się w zielonej okrywie pokrytej licznymi kolcami, która z daleka może przypominać puchatą kulę. Kasztanów jadalnych nie należy mylić z często spotykanymi w Polsce kasztanowcami, których owoce nie nadają się do spożycia. Kasztany jadalne są importowane do naszego kraju, głównie z Włoch i Francji. To właśnie z odmian jadalnych, czyli maronów, wytwarza się pełnowartościową mąkę – dodatek do wielu dań i wypieków.
Mąka kasztanowa – właściwości
Kasztany jadalne nie tylko mogą, ale wręcz powinny zostać włączone do naszej diety. Św. Hildegarda z Bingen wymienia je obok orkiszu i kopru włoskiego na liście trzech najzdrowszych produktów dla człowieka. Co wyróżnia te produkty? Są przyswajane w stu procentach przez zdrowy ludzki organizm. Sięgając po kasztany, możemy być pewni, że dostarczymy naszym komórkom bogactwo składników odżywczych. Zawierają wiele witamin. Dostarczają witaminy C, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz minerały, takie jak: miedź, cynk, magnez, żelazo, potas i fosfor. Stanowią także dobre źródło błonnika i antyoksydantów o właściwościach antybakteryjnych. Mąka kasztanowa – właściwości, czy takie same jak kasztanów gotowanych lub pieczonych? Hildegarda wspomina, że kasztany przyjmowane w różnych postaciach działają nieco inaczej na ludzki organizm. Należy wspomnieć, że mąka kasztanowa jest produktem bezglutenowym, więc mogą ją spożywać osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi.
Mąka kasztanowa – gdzie kupić
Kasztany raczej nie są powszechnie dostępnym produktem w naszym kraju, chociaż w ostatnich latach coraz częściej można spotkać je nawet w marketach, niestety tylko w niektórych okresach roku. Z dobroczynnych właściwości maronów warto jednak korzystać przez cały rok, a jest to możliwe właśnie dzięki mące. Powinna być dostępna w dobrych sklepach stacjonarnych ze zdrową żywnością, ale takie punkty najczęściej znajdują się w dużych miastach. Jeśli nie mamy ekosklepu w pobliżu lub po prostu nie chcemy tracić czasu na szukanie, warto zamówić mąkę kasztanową przez Internet. W ciągu 2-3 dni trafi do naszych domów.
Mąka kasztanowa – Hildegarda
Św. Hildegarda wykazała się niezwykłą intuicją w określaniu zasad zdrowego stylu życia. To, co napisała wiele lat temu, jest dziś potwierdzane przez naukowców posługujących się specjalistycznym sprzętem. Jak mniszka opisała dobroczynny wpływ kasztanów na organizm? Kasztany jadalne są, zdaniem świętej, skuteczne w zwalczaniu każdej choroby, jaka dotyka człowieka. Wspominała, jak przyrządzać kasztany, by miały wpływ na konkretne organy i dolegliwości. Surowe są dobre na serce, pieczone na trzustkę, gotowane na mózg, a zmieszane z miodem – na wątrobę. To właśnie z mąki kasztanowej przyrządza się tę dobroczynną miodową mieszaninę. Słowem, w naszym codziennym jadłospisie powinna zagościć mąka kasztanowa. Hildegarda z Bingen odkryła jej dobroczynne właściwości już w średniowieczu, teraz czas na nas.
Mąka kasztanowa – do picia
Mąka kasztanowa do picia? A może do pieczenia? Z mąki z kasztanów da się przyrządzić wiele rzeczy. Przede wszystkim jest to doskonały dodatek do ciast, naleśników, placków czy do pieczywa. Niektórzy przygotowują z niej także prozdrowotne napoje, dodają do koktajli czy smoothies lub przyrządzają napój na bazie mleka, przypominający nieco kakao.
Mąka kasztanowa z wodą
Nie trzeba poświęcać czasu na skomplikowane wypieki, żeby wykorzystać walory odżywcze mąki kasztanowej. Można przyrządzić z niej szybką miksturę zdrowotną. Wystarczy mąka kasztanowa i ciepła woda. Trzeba jedynie wszystko zmieszać i wypić. Oczywiście tego rodzaju „napój” będzie miał swój specyficzny smak, ale doda energii do pracy i można przygotować go praktycznie w każdych warunkach: w domu, w pracy czy na wyjeździe.
Mąka kasztanowa – przepisy
Jeśli pierwszy raz sięgamy po mąkę kasztanową, możemy nie wiedzieć jak zastosować ją w kuchni, żeby wraz z walorami zdrowotnymi, wykorzystać także jej walory smakowe. Nie trzeba jednak traktować jej jako główny składnik dań, wystarczy dodawać łyżkę-dwie do porannego omleta lub habermusu, kilka łyżek do ciasta, odrobinę do placków, a nawet do domowego pieczywa. Ze względu na słodkawy posmak, mąka kasztanowa może stanowić bazę słodkich wypieków i deserów. W Internecie w ciągu kilku sekund znajdziemy wiele gotowych przepisów z wykorzystaniem mąki kasztanowej. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło: mąka kasztanowa przepisy.
Mąka kasztanowa – cena
Mąka kasztanowa jest oczywiście droższa od rozpowszechnionej w Polsce mąki pszennej, kosztuje kilkadziesiąt złotych za kilogram. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to produkt, z którego przygotujemy zaledwie jedno ciasto czy jedno danie. Warto stosować ją codziennie jako dodatek wzbogacający walory odżywcze dań, wystarczą łyżka-dwie. Jedno opakowanie mąki kasztanowej starczy wówczas na kilka tygodni.
Co można upiec z mąki kasztanowej?
Mąka kasztanowa może być dodawana do placków, naleśników, gofrów, chleba, ciast i ciasteczek. Można skorzystać z dedykowanych przepisów dostępnych w Internecie lub wzbogacać tradycyjne wypieki, dodając odrobinę mąki kasztanowej.
Gdzie można kupić mąkę kasztanową?
Mąka kasztanowa jest w ofercie dobrych sklepów ze zdrową żywnością. Najłatwiej zamówić ją przez Internet.
Jak smakuje mąka kasztanowa?
Mąka kasztanowa ma wyrazisty smak. Można określić go jako słodkawy z lekko orzechową nutą.
Czy można zrobić naleśniki z mąki kasztanowej?
Tak, mąka kasztanowa nadaje się do przyrządzania naleśników. Można przygotować naleśniki wyłącznie z mąki kasztanowej lub zmieszać mąkę jasną np. orkiszową i kasztanową.