Makaron orkiszowy to zdrowszy krewny klasycznego makaronu o lekkim orzechowym posmaku i nieco ciemniejszym kolorze. To doskonała opcja dla tych, którzy z różnych powodów unikają jedzenia klasycznego makaronu.
Czym charakteryzuje się makaron orkiszowy?
Jego wyjątkowe właściwości związane są bezpośrednio z mąką orkiszową, bowiem to cenne źródło białka i błonnika, wielu witamin z grupy B oraz niezbędnych dla zdrowia minerałów. Makaron z orkiszu znacznie lepiej wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom i co kluczowe bez względu na płeć czy wiek – jest mniej tuczący, ponieważ jego zawartość energetyczna jest mniejsza niż w makaronie pszenicznym.
Makaron z mąki orkiszowej może być doskonałym dodatkiem do zup oraz zapiekanek, spaghetti i innych ulubionych dań, z których teraz nie trzeba rezygnować. Należy jednak wiedzieć, że ta zdrowa alternatywa jest zdrowa tylko wtedy, kiedy mąka użyta do makaronu pochodzi z prastarych, niemodyfikowanych odmian orkiszu. Należą do nich: Oberkulmer Rotkorn (najmniej alergizująca), Frankenkorn, Ostro oraz Steiners Roter Tiroler.
Wśród prozdrowotnych właściwości makaronu orkiszowego zdecydowanie kluczowa jest poprawa trawienia oraz przyspieszenie procesu przemiany materii. Makaron orkiszowy, podobnie jak mąka orkiszowa, jest wyjątkowo łagodny dla żołądka i jelit, dlatego chętnie korzystają z niego osoby borykające się z dolegliwościami tych narządów. Warto też wiedzieć, że makaron orkiszowy dobrze wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, łagodnie wpływa na pracę wątroby oraz wspiera pamięć i koncentrację, nie powodując po jedzeniu uczucia ciężkości.
MAKARON ORKISZOWY BEZ JAJ KÓŁKA 250g
Makaron orkiszowy w kształcie kółek to ciekawy element każdego posiłku, który spodoba się zarówno dzieciom jak i dorosłym.
MAKARON ORKISZOWY GWIAZDKI 250g
Makaron orkiszowy w kształcie gwiazdek to ciekawy element każdego posiłku, który spodoba się zarówno dzieciom jak i starszym.
MAKARON ORKISZOWY PENNE 250g
Penne jest jednym z najbardziej znanych i popularnych makaronów charakteryzujących kuchnię włoską. Jego kształt wywodzi się z regionu Kampanii leżącej na południu Włoch. Idealnie komponuje się zarówno z mięsem jak i warzywami, a wysoka zawartość orkiszu zapewnia o jego właściwościach odżywczych.
MAKARON ORKISZOWY RURKA 4 CM 250g
Makaron orkiszowy w kształcie rurek 4 cm to ciekawy element każdego posiłku, który spodoba się zarówno dzieciom jak i starszym.
MAKARON ORKISZOWY RURKA GRUBA 250g
Makaron orkiszowy rurki doskonale nadaje się do zup i sałatek oraz zapiekanek.
MAKARON ORKISZOWY SPAGHETTI 500g
Medycyna naturalna zaleca spożywanie produktów orkiszowych jako pokarmu regenerującego cały organizm i przywracającego zdrowie. Ziarno orkiszu zawiera więcej łatwostrawnego i lepiej przyswajalnego białka niż zwykła pszenica.
MAKARON ORKISZOWY SZPECLE 250g
Oryginalnie potrawa południowoniemiecka nosi nazwę - Spätzle. W Niemczech nie jest to zwykły makaron, ale forma klusków lanych. Może posłużyć jako danie główne, albo jako dodatek do mięs.
MAKARON ORKISZOWY ŚLIMAKI 250g
Makaron orkiszowy ślimaki doskonale nadaje się do zup i sałatek oraz zapiekanek.