Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
DARM BIO PRO 500ml Echt Vital
129,00 zł 44,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
Mąka z kasztanów BIO 400g Bio Planet
22,50 zł
szt.
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
Zdrowe Życie z Hildegardą z Bingen
39,00 zł
szt.
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Mus gruszkowy 0
Mus gruszkowy

O gruszkach św. Hildegarda pisała, że nadają się do spożycia, ale nie na surowo. Lepiej je ususzyć, upiec lub ugotować i wodę z tego gotowania odlać.

Tak przygotowany mus gruszkowy stanowi cenny składnik mieszanki z miodem
i wszewłogą górską, zwany złotem św. Hildegardy (oczyszcza jelita z patogenów).

Sam mus możemy dodawać do wypieków (w przepisach zamiast bananów) lub do porannych orkiszanek.

Przypominamy, że odszumowanie miodu polega na lekkim podgrzaniu go
i zebraniu piany, która wypłynie na wierzch (tak zwanych szumów).


Składniki:

  • 1 kg gruszek (najlepiej takich, które ławo poddają się obróbce – dojrzałych, miękkich, rozpadających się),
  • 2-3 łyżki odszumwanego jasnego miodu lub syropu orkiszowego,
  • 2-3 szczypty sproszkowanej wanilii lub galgantu.


Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne.

Wrzucamy je do garnka, podlewamy wodą (tak, by porządnie zakryła owoce) i gotujemy na małym ogniu aż będą zupełnie miękkie.

Wiadomo jednak, że gotowane gruszki lepiej smakują lekko doprawione miodem i wanilią, cynamonem, goździkami albo galgantem, więc…


Płyn z gotowania odlewamy (ma właściwości silnie wzdymające) a gruszki zgniatamy widelcem, dodajemy galgant i miód.


Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce do kilku dni, można też zawekować.


Rada: W podobny sposób można też przygotować mus z jabłek z cynamonem lub z pigw z galgantem (wtedy ilość wody może być niewielka, bo nie będziemy jej odlewać). Zawekowane musy będą nam służyć całą zimę i na przednówku.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium