Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Mus gruszkowy 0
Mus gruszkowy

O gruszkach św. Hildegarda pisała, że nadają się do spożycia, ale nie na surowo. Lepiej je ususzyć, upiec lub ugotować i wodę z tego gotowania odlać.

Tak przygotowany mus gruszkowy stanowi cenny składnik mieszanki z miodem
i wszewłogą górską, zwany złotem św. Hildegardy (oczyszcza jelita z patogenów).

Sam mus możemy dodawać do wypieków (w przepisach zamiast bananów) lub do porannych orkiszanek.

Przypominamy, że odszumowanie miodu polega na lekkim podgrzaniu go
i zebraniu piany, która wypłynie na wierzch (tak zwanych szumów).


Składniki:

  • 1 kg gruszek (najlepiej takich, które ławo poddają się obróbce – dojrzałych, miękkich, rozpadających się),
  • 2-3 łyżki odszumwanego jasnego miodu lub syropu orkiszowego,
  • 2-3 szczypty sproszkowanej wanilii lub galgantu.


Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne.

Wrzucamy je do garnka, podlewamy wodą (tak, by porządnie zakryła owoce) i gotujemy na małym ogniu aż będą zupełnie miękkie.

Wiadomo jednak, że gotowane gruszki lepiej smakują lekko doprawione miodem i wanilią, cynamonem, goździkami albo galgantem, więc…


Płyn z gotowania odlewamy (ma właściwości silnie wzdymające) a gruszki zgniatamy widelcem, dodajemy galgant i miód.


Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce do kilku dni, można też zawekować.


Rada: W podobny sposób można też przygotować mus z jabłek z cynamonem lub z pigw z galgantem (wtedy ilość wody może być niewielka, bo nie będziemy jej odlewać). Zawekowane musy będą nam służyć całą zimę i na przednówku.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium