Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
54,90 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
98,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ocet orkiszowy 0
Ocet orkiszowy

Jak powstaje ocet orkiszowy?

W kuchni św. Hildegardy gości przede wszystkim jasny i ciemny ocet winny, od czasu do czasu używamy też octu jabłkowego. Latem możemy aromatyzować je malinami. Dodawany w niewielkiej ilości ma za zadanie odtruwać i wstępnie „pogotować” potrawę.

Surowa, wymacerowana w occie i oleju sałata jest lżej strawna, podobnie rybę Mniszka z Bingen radzi na początek zakwasić octem lub sokiem z cytryny.

Kto jednak zdążył pokochać orkisz, z pewnością będzie chciał również spróbować oryginalnego octu z tego prastarego, leczniczego zboża. Ten rodzaj jest wytwarzany z piwa orkiszowego w procesie fermentacji octowej. Nadaje potrawom miękkość, delikatność i aromat oraz gwarantuje zdrowie.


Jak smakuje i kto go polubi?


Jeśli podzielimy ludzi na miłośników wina i miłośników piwa, to analogicznie znajdziemy fanów octu na bazie jednego lub drugiego trunku. Piwosze będą nim zachwyceni. Ma kwaskowaty smak, w którym nie wyczujecie goryczy. Jest też cieplejszy w odbiorze, niż jego winny kuzyn i na głowę bije ocet ryżowy czy ostry ocet spirytusowy. Zresztą, sami spróbujcie.

Osobom na diecie bezglutenowej, zwłaszcza restrykcyjnej, polecamy oczywiście ocet winny.


Do czego go dodać?

Na początek spróbujcie dodać go do sosu winegret i dobrze wymieszać w nim sałatę głowiastą, posypaną ugotowanymi ziarnami orkiszu. To sztandarowe danie św. Hildegardy, którego nie może zabraknąć na naszych stołach.

Możecie też ugotować fasolę i zmiksować ją na gładko, doprawiając do smaku odrobiną octu orkiszowego. Powstanie pyszna pasta do posmarowania orkiszowego chleba na zakwasie.

Świetna również z przesmażoną na maśle klarowanym cebulką i kwaśnym jabłkiem (polecamy szarą renetę). Skondensowane odżywczo stare odmiany jabłek, zbóż i strączków, to prawdziwa bomba zdrowia.

Ugotowaliście rosół lub krupnik orkiszowy i za sprawą dużej ilości marchwi wyszedł odrobinę za słodki? Wystarczy tuż przed podaniem dodać odrobinkę octu orkiszowego, a zyska na wyrazistości.

Czekamy na Wasze opinie, prosimy zamieszczajcie je w komentarzach – jak Wam smakuje i do czego używacie ocet z fermentowanych ziaren orkiszu?


UWAGA:
zostały dwie ostatnie butelki octu! Kolejna dostawa hen, hen...

Tutaj link do produktu: http://bit.ly/OcetOrkiszowy

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium