Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pigwy pieczone 0
Pigwy pieczone

Doskonałe jako profilaktyka artretyzmu pigwy połączyliśmy dziś z różą i szałwią – zestawem, który pojawia się u św. Hildegardy jako leczniczy: „róża bowiem rozwesela a szałwia pociesza”. Zimą chłód róży dobrze jest złamać suchością i ciepłem szałwii.

W wersji skromniejszej pigwy można upiec w zwykłej wodzie z cukrem trzcinowym, a w poście wystarczy woda ze szczyptą galgantu. Pigwy z powodzeniem można także zastąpić jabłkiem.

Składniki: 2 duże pigwy, 100ml wody, opcjonalnie: 50g miałkiego cukru (może być różany), 2 łyżki wody różanej plus pół łyżeczki suszonej lub kilka listków świeżej szałwii albo szczypta galgantu.

Wodę z cukrem, różanymi dodatkami i szałwią podgrzewamy w rondlu na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.

Pigwy szorujemy, kroimy wzdłuż na połówki, a następnie na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne i układamy owoce w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.

Pigwy polewamy syropem, przykrywamy i pieczemy w 160 stopniach godzinę. Następnie odkrywamy i pieczemy kolejną godzinę, aż owoce zmiękną i nabiorą bursztynowego koloru. Podajemy ciepłe z kaszą orkiszową.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium