Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pigwy pieczone 0
Pigwy pieczone

Doskonałe jako profilaktyka artretyzmu pigwy połączyliśmy dziś z różą i szałwią – zestawem, który pojawia się u św. Hildegardy jako leczniczy: „róża bowiem rozwesela a szałwia pociesza”. Zimą chłód róży dobrze jest złamać suchością i ciepłem szałwii.

W wersji skromniejszej pigwy można upiec w zwykłej wodzie z cukrem trzcinowym, a w poście wystarczy woda ze szczyptą galgantu. Pigwy z powodzeniem można także zastąpić jabłkiem.

Składniki: 2 duże pigwy, 100ml wody, opcjonalnie: 50g miałkiego cukru (może być różany), 2 łyżki wody różanej plus pół łyżeczki suszonej lub kilka listków świeżej szałwii albo szczypta galgantu.

Wodę z cukrem, różanymi dodatkami i szałwią podgrzewamy w rondlu na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści.

Pigwy szorujemy, kroimy wzdłuż na połówki, a następnie na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne i układamy owoce w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.

Pigwy polewamy syropem, przykrywamy i pieczemy w 160 stopniach godzinę. Następnie odkrywamy i pieczemy kolejną godzinę, aż owoce zmiękną i nabiorą bursztynowego koloru. Podajemy ciepłe z kaszą orkiszową.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium