Mąka orkiszowa typ 1050 25kg GEISINGEN
Typ 1050 jest mąką chlebową. Zalecenia te podane przez producenta poparte są ich wieloletnim doświadczeniem. Biszkopt można oczywiście robić również z mąki typu 1050 – ale nie będzie on wtedy taki lekki. To już kwestia gustu i uznania.
Mąka orkiszowa typ 630 25kg GEISINGEN
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.
Mąka orkiszowa typ 405 25kg GEISINGEN
Typ 405 to mąka najjaśniejsza. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.
Mąka pełnoziarnista składa się z całego ziarna, typ 405 prawie tylko z bielma.
RYŻ ORKISZOWY 5kg GEISINGEN
Ryż orkiszowy jest nie tylko zdrowszy, ale też lżejszy do strawienia niż tradycyjny ryż, dlatego z pewnością może być stosowany jako jego zamiennik.
MĄKA ORKISZOWA TYP 405 5kg
Typ 405 to mąka najjaśniejsza. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.
Mąka pełnoziarnista składa się z całego ziarna, typ 405 prawie tylko z bielma.
MĄKA ORKISZOWA TYP 1050 5kg
Typ 1050 jest mąką chlebową. Zalecenia te podane przez producenta poparte są ich wieloletnim doświadczeniem. Biszkopt można oczywiście robić również z mąki typu 1050 – ale nie będzie on wtedy taki lekki. To już kwestia gustu i uznania.
MĄKA ORKISZOWA TYP 630 5kg GEISINGEN
Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.
MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA 5kg GEISINGEN
Mąka pełnoziarnista ze zboża, które św. Hildegarda wskazywała jako najzdrowsze, w pełni odżywcze, regenerujące cały organizm. Pochodzi z mieszanki prastarych odmian. Stosowana jest do produkcji wszystkich rodzajów pieczywa.
GRYSIK ORKISZOWY 5kg
Grysik jest kolejnym rodzajem rozdrobnionego ziarna orkiszu. Nadaje się do robienia kaszki, placków i zupy grysikowej.
KASZA ORKISZOWA GRUBA 5kg Geisingen
Kasza orkiszowa to od 4 do 5 razy pokrojone ziarna. Polecana do zup, farszów, zapiekanek i kotlecików, do drugich dań, warzyw, sosów i potraw wegetariańskich.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt zawiera gluten.
To prastare zboże, o którym mówią już teksty biblijne (Ks. Wyjścia 9:32, ks. Izajasza 28:25, ks. Ezechiela 4:9), najbardziej harmonizujące z naturą, roślina ozima o niskiej podatności na choroby, nie znosi sztucznego nawożenia, nie toleruje chemii, jest bezkonkurencyjna w trudnych warunkach glebowo-klimatycznych.
Dzięki szczelnemu zamknięciu ziarna w plewie jest ono chronione przed wysuszeniem, zawilgoceniem i zanieczyszczeniami środowiska.
Orkisz był kiedyś uprawiany powszechnie w Europie i w Polsce, ale w XIX wieku zrezygnowano z drogiej i mało wydajnej uprawy na koszt tańszej i wydajniejszej uprawy pszenicy. Obecnie wraca do łask dzięki walorom zdrowotnym.
Ważne, aby stosować orkisz pochodzący z upraw rosnących w podobnej strefie klimatycznej ponieważ, posiada dokładnie to, czego potrzebuje żyjący w na tej ziemi organizm. Zachęcamy do zakupu produktów firmy Geisingen, która uprawia tylko prastare odmiany orkiszu!
Zapraszamy też do zakupu naszej mąki orkiszowej SUNVITA, która powstała z ziarna oberkulmer rotkorn, najlepszego z pięciu odmian polecanych przez św. Hildegardę. Nasza mąka jest w pełni polskim i ekologicznym produktem. Powstała w młynie wodnym.
Szukasz miejsca, gdzie kupić prawdziwy orkisz w atrakcyjnej cenie? U nas odnajdziesz najwyższą jakość produktów orkiszowych. W asortymencie posiadamy m.in. mąkę orkiszową SUNVITA. Jeśli zastanawiasz się, gdzie dokładnie kupić orkisz autentyczny i pełen wartości, nasza oferta jest dla Ciebie. Orkiszowy smak i tradycja teraz w zasięgu Twojej ręki. Odkryj bogactwo produktów z orkiszu i zasmakuj w ich doskonałości.