Newsletter
 
Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
54,00 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupa z dyni i opieniek miodowych 0
Zupa z dyni i opieniek miodowych

Grzyby rosnące na pniach drzew św. Hildegarda określa jako dość dobry składnik potraw dla człowieka, niektóre nawet nadają się na lekarstwa (jak np. boczniaki). Dynie zaś są dobre dla zdrowych i chorych. To ostatni moment, by zebrać w lesie opieńki miodowe i połączyć te dwa ziemiste smaki, na zdrowie. Gotujemy zupę.

 

Składniki:

  • 1 mała dynia lub pół większej,
  • około 300 g opieniek miodowych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny i przyprawy św. Hildegardy do smaku,
  • opcjonalnie 2 kromki chleba orkiszowego na zakwasie, najlepiej razowego.

 

Opienki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy, zdejmując po zagotowaniu zbierające się szumowiny. Lekko przyprawiamy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie) i gotujemy około godzinę. Odcedzamy, zachowując wywar.

Dynię obieramy (Hokkaido nie trzeba) i kroimy w kostkę, cebulę drobno. Na maśle klarowanym szklimy cebulkę, następnie dodajemy dynię, przyprawy (po 2 szczypty galgantu i bertramu) i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy wywarem grzybowym i gotujemy aż dynia będzie miękka. Dodajemy część grzybów (najładniejsze zostawiając do dekoracji) i miksujemy zupę na krem. Można ją zagęścić kawałkami suchego chleba orkiszowego na zakwasie.

Podajemy z kawałkami opieniek, skropioną octem balsamicznym.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium