Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 115,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Produkt dnia
Zestaw do badania witaminy D
Zestaw do badania witaminy D
120,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupa z dyni i opieniek miodowych 0
Zupa z dyni i opieniek miodowych

Grzyby rosnące na pniach drzew św. Hildegarda określa jako dość dobry składnik potraw dla człowieka, niektóre nawet nadają się na lekarstwa (jak np. boczniaki). Dynie zaś są dobre dla zdrowych i chorych. To ostatni moment, by zebrać w lesie opieńki miodowe i połączyć te dwa ziemiste smaki, na zdrowie. Gotujemy zupę.

 

Składniki:

  • 1 mała dynia lub pół większej,
  • około 300 g opieniek miodowych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny i przyprawy św. Hildegardy do smaku,
  • opcjonalnie 2 kromki chleba orkiszowego na zakwasie, najlepiej razowego.

 

Opienki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy, zdejmując po zagotowaniu zbierające się szumowiny. Lekko przyprawiamy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie) i gotujemy około godzinę. Odcedzamy, zachowując wywar.

Dynię obieramy (Hokkaido nie trzeba) i kroimy w kostkę, cebulę drobno. Na maśle klarowanym szklimy cebulkę, następnie dodajemy dynię, przyprawy (po 2 szczypty galgantu i bertramu) i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy wywarem grzybowym i gotujemy aż dynia będzie miękka. Dodajemy część grzybów (najładniejsze zostawiając do dekoracji) i miksujemy zupę na krem. Można ją zagęścić kawałkami suchego chleba orkiszowego na zakwasie.

Podajemy z kawałkami opieniek, skropioną octem balsamicznym.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium