Newsletter

Promocje
Selen SELENIUM POINT 50 ML DATA WAŻNOŚCI 08/2022
Selen SELENIUM POINT 50 ML DATA WAŻNOŚCI 08/2022
79,00 zł 39,00 zł
-+
szt.
Promocja MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
Promocja MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
68,48 zł 50,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupa z dyni i opieniek miodowych 0
Zupa z dyni i opieniek miodowych

Grzyby rosnące na pniach drzew św. Hildegarda określa jako dość dobry składnik potraw dla człowieka, niektóre nawet nadają się na lekarstwa (jak np. boczniaki). Dynie zaś są dobre dla zdrowych i chorych. To ostatni moment, by zebrać w lesie opieńki miodowe i połączyć te dwa ziemiste smaki, na zdrowie. Gotujemy zupę.

 

Składniki:

  • 1 mała dynia lub pół większej,
  • około 300 g opieniek miodowych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny i przyprawy św. Hildegardy do smaku,
  • opcjonalnie 2 kromki chleba orkiszowego na zakwasie, najlepiej razowego.

 

Opienki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy, zdejmując po zagotowaniu zbierające się szumowiny. Lekko przyprawiamy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie) i gotujemy około godzinę. Odcedzamy, zachowując wywar.

Dynię obieramy (Hokkaido nie trzeba) i kroimy w kostkę, cebulę drobno. Na maśle klarowanym szklimy cebulkę, następnie dodajemy dynię, przyprawy (po 2 szczypty galgantu i bertramu) i chwilę przesmażamy. Całość zalewamy wywarem grzybowym i gotujemy aż dynia będzie miękka. Dodajemy część grzybów (najładniejsze zostawiając do dekoracji) i miksujemy zupę na krem. Można ją zagęścić kawałkami suchego chleba orkiszowego na zakwasie.

Podajemy z kawałkami opieniek, skropioną octem balsamicznym.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium