Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Pigwidła z dynią 0
Pigwidła z dynią

Owoce pigwy św. Hildegarda określa jako ciepłe, suche i mające w sobie dobrą mieszankę. Popularne u nas pigwowce, posiadają podobne właściwości zdrowotne. Ogromną zaletą zarówno pigw jak i pigwowców jest duża zawartość pektyn, dzięki którym przetwory nie wymagają już dodatkowego żelowania i dający uczucie sytości oraz wiążący i eliminujący z organizmu toksyny błonnik. Pigwowiec posiada właściwości antywirusowe, ponieważ wzmaga produkcję interferonu. Ma  działanie przeciwmiażdżycowe (obniża poziom złego cholesterolu we krwi)  i antynowotworowe (niszczy wolne rodniki - wysoka zawartość witaminy C oraz polifenoli). Dodatkowo ma właściwości regenerujące wątrobę, a dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie krwi. Nic tylko używać.

Charakterystyczną cechą pigwowców, mocno odróżniającą go od słodkawych pigw jest ich kwaśny smak, stąd ich druga nazwa - polskie cytryny. Dlatego do przetworów, zamiast dużej ilości cukru radzę dodać słodkie jabłka, sok ze słodkich winogron albo dobrze dojrzałą dynię. I tu mała dygresja – jeśli macie dynie ozdobne, to wymieniając dekorację z jesiennej na świąteczną nie zawahajcie się je obrać i użyć. Bez obawy – nie są trujące, ich nazwa: dynie ozdobne czy niejadalne wynika raczej z tego, że z uwagi na wielkość mało w nich miąższu. Polecam odmiany „Mandarin” i „Sweet Dumpling” - świetnie prezentują się na parapecie, nadają się również do zapiekania. W wersji na słodko z korzennym aromatem galgantu, goździków i cynamonu.

 

Składniki:

  • pół kilograma owoców pigwowca,
  • 1 małą dobrze dojrzałą dynię lub połowę dużej (do kilograma miąższu),
  • surowego cukru trzcinowego ile kto chce,
  • przyprawy: 1 szczypta mielonych goździków, 2 szczypty galgantu, pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego.

 

Pigwowce szorujemy, kroimy w ósemki, wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą. Przykrywamy i zagotowujemy, żeby zmiękły. Następnie odcedzamy, zachowując wodę z gotowania, przestudzony miąższ oddzielamy od skór, pestek i gniazd nasiennych i z powrotem wrzucamy do garnka. Dynię obieramy (Hokkaido nie trzeba), kroimy w kawałki i dorzucamy do pigwowego miąższu. Dodajemy cukier, przyprawy i wodę spod gotowania pigw. Gotujemy aż dynia zmięknie a woda odparuje, blendujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Przekładamy w wyparzone słoiki, zakręcamy a następnie pasteryzujemy.

Świetne w orkiszowej szarlotce, naleśnikach czy na gofrach. Pigwy (pigwowce) są polecane przez św. Hildegardę w kuracji przeciwreumatycznej. A nazwę "pigwidła" wymyśliła moja córka:)

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium