Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
66,00 zł 43,68 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Produkt dnia
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem 0
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem

Sycące danie jednogarnkowe z dodatkiem polecanych przez św. Hildegardę dyni i jabłek lub pigw. Na mięsie z indyka lub kury, zaromatyzowane korzennie cynamonem, galgantem i kurkumą lub goździkami.

Składniki

  • 800 g mięsa gulaszowego z indyka lub kury, z hodowli naturalnej (można pokroić podudzia),
  • 2 cebule (można użyć czerwonych),
  • 200 g dyni piżmowej lub Hokkaido (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 filiżanka spiłowanych ziaren orkiszu (tak zwanego ryżu orkiszowego – kernotto),
  • 2-3 łyżki masła,
  • opcjonalnie pestki dyni do posypania,

na marynatę

  • 1 szklanka (250 ml) soku z jabłek,
  • 6 czubatych łyżek dżemu z pigwy i dyni (klik po przepis), z jabłek lub czarnych porzeczek,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • na czubek łyżeczki galgantu i goździków, 
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane albo przeciśnięte przez praskę, 
  • 3 łyżki oleju z winogron,
  • 1 łyżeczka soli i odrobina pieprzu (najlepiej kubeba) do smaku.

 

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do słoika, zakręcamy i mocno wstrząsamy, żeby się połączyły. Zalewamy nią pokrojone w kostkę mięso i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do naciągnięcia.

Następnie do garnka z mięsem w marynacie dodajemy pokrojoną drobno i zeszkloną na maśle klarowanym cebulę, pokrojoną w kostkę dynię, przepłukany orkisz (można go ugotować i podać osobno, jak ktoś woli). Na wierzch możemy położyć 2 – 3 łyżki masła.

 Całość gotujemy lub zapiekamy w piekarniku aż mięso i ziarna zmiękną a marynata z dynią zredukują swoją objętość i zgęstnieją na sos.

 Jeśli ktoś dobrze toleruje warzywa psiankowate, może dodać wraz z dynią pół szklanki przecieru z pomidorów, dla zaostrzenia smaku. Gotowe danie posypujemy ziołami lub pestkami dyni. Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium