Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem 0
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem

Sycące danie jednogarnkowe z dodatkiem polecanych przez św. Hildegardę dyni i jabłek lub pigw. Na mięsie z indyka lub kury, zaromatyzowane korzennie cynamonem, galgantem i kurkumą lub goździkami.

Składniki

  • 800 g mięsa gulaszowego z indyka lub kury, z hodowli naturalnej (można pokroić podudzia),
  • 2 cebule (można użyć czerwonych),
  • 200 g dyni piżmowej lub Hokkaido (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 filiżanka spiłowanych ziaren orkiszu (tak zwanego ryżu orkiszowego – kernotto),
  • 2-3 łyżki masła,
  • opcjonalnie pestki dyni do posypania,

na marynatę

  • 1 szklanka (250 ml) soku z jabłek,
  • 6 czubatych łyżek dżemu z pigwy i dyni (klik po przepis), z jabłek lub czarnych porzeczek,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • na czubek łyżeczki galgantu i goździków, 
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane albo przeciśnięte przez praskę, 
  • 3 łyżki oleju z winogron,
  • 1 łyżeczka soli i odrobina pieprzu (najlepiej kubeba) do smaku.

 

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do słoika, zakręcamy i mocno wstrząsamy, żeby się połączyły. Zalewamy nią pokrojone w kostkę mięso i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do naciągnięcia.

Następnie do garnka z mięsem w marynacie dodajemy pokrojoną drobno i zeszkloną na maśle klarowanym cebulę, pokrojoną w kostkę dynię, przepłukany orkisz (można go ugotować i podać osobno, jak ktoś woli). Na wierzch możemy położyć 2 – 3 łyżki masła.

 Całość gotujemy lub zapiekamy w piekarniku aż mięso i ziarna zmiękną a marynata z dynią zredukują swoją objętość i zgęstnieją na sos.

 Jeśli ktoś dobrze toleruje warzywa psiankowate, może dodać wraz z dynią pół szklanki przecieru z pomidorów, dla zaostrzenia smaku. Gotowe danie posypujemy ziołami lub pestkami dyni. Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium