Newsletter
 

Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem 0
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem

Sycące danie jednogarnkowe z dodatkiem polecanych przez św. Hildegardę dyni i jabłek lub pigw. Na mięsie z indyka lub kury, zaromatyzowane korzennie cynamonem, galgantem i kurkumą lub goździkami.

Składniki

  • 800 g mięsa gulaszowego z indyka lub kury, z hodowli naturalnej (można pokroić podudzia),
  • 2 cebule (można użyć czerwonych),
  • 200 g dyni piżmowej lub Hokkaido (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 filiżanka spiłowanych ziaren orkiszu (tak zwanego ryżu orkiszowego – kernotto),
  • 2-3 łyżki masła,
  • opcjonalnie pestki dyni do posypania,

na marynatę

  • 1 szklanka (250 ml) soku z jabłek,
  • 6 czubatych łyżek dżemu z pigwy i dyni (klik po przepis), z jabłek lub czarnych porzeczek,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • na czubek łyżeczki galgantu i goździków, 
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane albo przeciśnięte przez praskę, 
  • 3 łyżki oleju z winogron,
  • 1 łyżeczka soli i odrobina pieprzu (najlepiej kubeba) do smaku.

 

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do słoika, zakręcamy i mocno wstrząsamy, żeby się połączyły. Zalewamy nią pokrojone w kostkę mięso i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do naciągnięcia.

Następnie do garnka z mięsem w marynacie dodajemy pokrojoną drobno i zeszkloną na maśle klarowanym cebulę, pokrojoną w kostkę dynię, przepłukany orkisz (można go ugotować i podać osobno, jak ktoś woli). Na wierzch możemy położyć 2 – 3 łyżki masła.

 Całość gotujemy lub zapiekamy w piekarniku aż mięso i ziarna zmiękną a marynata z dynią zredukują swoją objętość i zgęstnieją na sos.

 Jeśli ktoś dobrze toleruje warzywa psiankowate, może dodać wraz z dynią pół szklanki przecieru z pomidorów, dla zaostrzenia smaku. Gotowe danie posypujemy ziołami lub pestkami dyni. Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium