Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem 0
Danie jednogarnkowe - indyk w sosie z dyni i jabłek z orkiszem

Sycące danie jednogarnkowe z dodatkiem polecanych przez św. Hildegardę dyni i jabłek lub pigw. Na mięsie z indyka lub kury, zaromatyzowane korzennie cynamonem, galgantem i kurkumą lub goździkami.

Składniki

  • 800 g mięsa gulaszowego z indyka lub kury, z hodowli naturalnej (można pokroić podudzia),
  • 2 cebule (można użyć czerwonych),
  • 200 g dyni piżmowej lub Hokkaido (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 filiżanka spiłowanych ziaren orkiszu (tak zwanego ryżu orkiszowego – kernotto),
  • 2-3 łyżki masła,
  • opcjonalnie pestki dyni do posypania,

na marynatę

  • 1 szklanka (250 ml) soku z jabłek,
  • 6 czubatych łyżek dżemu z pigwy i dyni (klik po przepis), z jabłek lub czarnych porzeczek,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • na czubek łyżeczki galgantu i goździków, 
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane albo przeciśnięte przez praskę, 
  • 3 łyżki oleju z winogron,
  • 1 łyżeczka soli i odrobina pieprzu (najlepiej kubeba) do smaku.

 

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do słoika, zakręcamy i mocno wstrząsamy, żeby się połączyły. Zalewamy nią pokrojone w kostkę mięso i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do naciągnięcia.

Następnie do garnka z mięsem w marynacie dodajemy pokrojoną drobno i zeszkloną na maśle klarowanym cebulę, pokrojoną w kostkę dynię, przepłukany orkisz (można go ugotować i podać osobno, jak ktoś woli). Na wierzch możemy położyć 2 – 3 łyżki masła.

 Całość gotujemy lub zapiekamy w piekarniku aż mięso i ziarna zmiękną a marynata z dynią zredukują swoją objętość i zgęstnieją na sos.

 Jeśli ktoś dobrze toleruje warzywa psiankowate, może dodać wraz z dynią pół szklanki przecieru z pomidorów, dla zaostrzenia smaku. Gotowe danie posypujemy ziołami lub pestkami dyni. Smacznego!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium