Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowy chleb na drożdżach z garnka 0
Orkiszowy chleb na drożdżach z garnka

Porządnie rozgrzany żeliwny garnek jest niczym mały, opalany węglem piec, więc orkiszowy chleb wypieczony w nim ma chrupiącą skórkę. Dziś przepis dla tych, co nie mają zakwasu ale kupili dobrej jakości suszone drożdże.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 630 lub 700,
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno zmielonej,
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 1 łyżeczka soli kamiennej bez antyzbrylaczy,
  • 1 łyżeczka syropu z cukru trzcinowego,
  • 450 ml zimnej wody
  • garnek żeliwny (20-24 cm) z pokrywką (nie może mieć żadnych plastikowych elementów, ma wytrzymać temperaturę 250 stopni).

 

Dzień 1: Składniki suche mieszamy w misce. Syrop cukrowy rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody i dodajemy do miski. Dolewamy jeszcze zimną wodę i mieszamy drewnianą łyżką szybko i do połączenia składników. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 12-20 godzin, najlepiej na noc do wyrośnięcia.

Dzień 2: Kładziemy na blacie papier do pieczenia i posypujemy go obficie mąką. Na stolnicę (również wysypaną mąką) wykładamy ciasto i zawijamy go palcami do środka. Teraz kładziemy ciasto na papierze do pieczenia ściągniętą stroną do dołu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Na pół godziny przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z garnkiem żeliwnym w środku.

Po wyrośnięciu chleba wyjmujemy garnek z piekarnika i sypiemy na dno odrobinę ciemnej mąki. Posypanymi mąką dłońmi ostrożnie unosimy chleb i upuszczamy go do garnka, uważając żeby się nie poparzyć. Jeżeli ciasto upadło trochę na bok, potrząsając garnkiem można go odrobinę przesunąć na środek, robimy to w rękawicach kuchennych, bo żeliwo jest bardzo mocno rozgrzane.

Przykrywamy garnek i pieczemy chleb 30 minut w 250 stopniach. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10-15 minut, aż się przyrumieni. Wyjmujemy chleb z piekarnika, z garnka i studzimy na kracie.

Jeśli nie macie pewności, czy dobrze się upiekł popukajcie w jego spód, powinien wydać głuchy odgłos. W razie wątpliwości można go jeszcze dopiec przez około 10 minut, już bez garnka - na blaszce. 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium