Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny resweratrol - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 115,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowy chleb na drożdżach z garnka 0
Orkiszowy chleb na drożdżach z garnka

Porządnie rozgrzany żeliwny garnek jest niczym mały, opalany węglem piec, więc orkiszowy chleb wypieczony w nim ma chrupiącą skórkę. Dziś przepis dla tych, co nie mają zakwasu ale kupili dobrej jakości suszone drożdże.

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej typ 630 lub 700,
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobno zmielonej,
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 1 łyżeczka soli kamiennej bez antyzbrylaczy,
  • 1 łyżeczka syropu z cukru trzcinowego,
  • 450 ml zimnej wody
  • garnek żeliwny (20-24 cm) z pokrywką (nie może mieć żadnych plastikowych elementów, ma wytrzymać temperaturę 250 stopni).

 

Dzień 1: Składniki suche mieszamy w misce. Syrop cukrowy rozrabiamy z odrobiną ciepłej wody i dodajemy do miski. Dolewamy jeszcze zimną wodę i mieszamy drewnianą łyżką szybko i do połączenia składników. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 12-20 godzin, najlepiej na noc do wyrośnięcia.

Dzień 2: Kładziemy na blacie papier do pieczenia i posypujemy go obficie mąką. Na stolnicę (również wysypaną mąką) wykładamy ciasto i zawijamy go palcami do środka. Teraz kładziemy ciasto na papierze do pieczenia ściągniętą stroną do dołu, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Na pół godziny przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z garnkiem żeliwnym w środku.

Po wyrośnięciu chleba wyjmujemy garnek z piekarnika i sypiemy na dno odrobinę ciemnej mąki. Posypanymi mąką dłońmi ostrożnie unosimy chleb i upuszczamy go do garnka, uważając żeby się nie poparzyć. Jeżeli ciasto upadło trochę na bok, potrząsając garnkiem można go odrobinę przesunąć na środek, robimy to w rękawicach kuchennych, bo żeliwo jest bardzo mocno rozgrzane.

Przykrywamy garnek i pieczemy chleb 30 minut w 250 stopniach. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 10-15 minut, aż się przyrumieni. Wyjmujemy chleb z piekarnika, z garnka i studzimy na kracie.

Jeśli nie macie pewności, czy dobrze się upiekł popukajcie w jego spód, powinien wydać głuchy odgłos. W razie wątpliwości można go jeszcze dopiec przez około 10 minut, już bez garnka - na blaszce. 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium