Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Produkt dnia
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kawa "Jezioro Bodeńskie" 0
Kawa "Jezioro Bodeńskie"

Na blogu kulinarnym Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy znajdziecie przepis jak krok po kroku przygotować leczniczą kawę z palonych ziaren orkiszu - klik. Dziś jednak proponujemy kawę orkiszową z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki z niewielką domieszką kawy naturalnej. Przy czym w ekspresach ciśnieniowych radzę korzystać z kieszonki na kawę mieloną, palone ziarna orkiszu są zbyt małe i maszyna nie poradzi sobie z ich samodzielnym mieleniem. 

Kto korzystał z książek Yvette Salomon "Klasztorna kuchnia św. Hildegardy - kuchnia, która leczy" (zupy, ciasta, ryby i dania postne), ten wie, że ich autorka pracuje nad Jeziorem Bodeńskim, miejscu pamięci dr Hertzki - nauczyciela i propagatora nauk św. Hildegardy. To tam, podczas pracy nad zbiorem przepisów - jak w podziękowaniach pisze Yvette Salomon - testowano świeżo upieczone "obiekty", popijając je "Jeziorem Bodeńskim w dzbanku", czyli kawą orkiszową z odrobiną "kawy trującej". "Boden-seh-Kafee" to swoista gra słów, oznaczająca w języku niemieckim kawę, przez którą widzę spód filiżanki.

Kawoszy zachęcam więc, by hojnie dosypali do swojej ulubionej tę z orkiszu i - w zależności od upodobań - popijali ją z odrobiną mleka koziego lub migdałowego bądź ze szczyptą trzcinowego cukru. Zimą również z dodatkiem korzennych przypraw: galgantu, cynamonu, goździków. Może przekona Was to, że dodatek kawy orkiszowej ulepsza kawę klasyczną, działając oczyszczająco na nerki? W dobrych kawiarniach do espresso podawana jest szklaneczka wody, właśnie ze względu na nerki.

Zapraszamy po zakup mielonej i ziarnistej kawy orkiszowej. Docelowo chcemy przerzucić się przecież na ten rodzaj kawy. Jest zdrowa i aromatyczna. Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy niemodyfikowanych, prastarych ziaren orkiszu. Część ziaren w kawie powinna być wypalona na czarno, wręcz spalona, co zapewnia intensywny kolor i bogaty aromat. Na zdjęciach kawa orkiszowa z odrobiną ziaren kawy klasycznej.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium