Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 485,46 zł
-+
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 204,92 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
Bańki próżniowe z pompką 12 szt.
70,00 zł
-+
szt.
Torba materiałowa
Torba materiałowa
5,00 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kawa "Jezioro Bodeńskie" 0
Kawa "Jezioro Bodeńskie"

Na blogu kulinarnym Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy znajdziecie przepis jak krok po kroku przygotować leczniczą kawę z palonych ziaren orkiszu - klik. Dziś jednak proponujemy kawę orkiszową z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki z niewielką domieszką kawy naturalnej. Przy czym w ekspresach ciśnieniowych radzę korzystać z kieszonki na kawę mieloną, palone ziarna orkiszu są zbyt małe i maszyna nie poradzi sobie z ich samodzielnym mieleniem. 

Kto korzystał z książek Yvette Salomon "Klasztorna kuchnia św. Hildegardy - kuchnia, która leczy" (zupy, ciasta, ryby i dania postne), ten wie, że ich autorka pracuje nad Jeziorem Bodeńskim, miejscu pamięci dr Hertzki - nauczyciela i propagatora nauk św. Hildegardy. To tam, podczas pracy nad zbiorem przepisów - jak w podziękowaniach pisze Yvette Salomon - testowano świeżo upieczone "obiekty", popijając je "Jeziorem Bodeńskim w dzbanku", czyli kawą orkiszową z odrobiną "kawy trującej". "Boden-seh-Kafee" to swoista gra słów, oznaczająca w języku niemieckim kawę, przez którą widzę spód filiżanki.

Kawoszy zachęcam więc, by hojnie dosypali do swojej ulubionej tę z orkiszu i - w zależności od upodobań - popijali ją z odrobiną mleka koziego lub migdałowego bądź ze szczyptą trzcinowego cukru. Zimą również z dodatkiem korzennych przypraw: galgantu, cynamonu, goździków. Może przekona Was to, że dodatek kawy orkiszowej ulepsza kawę klasyczną, działając oczyszczająco na nerki? W dobrych kawiarniach do espresso podawana jest szklaneczka wody, właśnie ze względu na nerki.

Zapraszamy po zakup mielonej i ziarnistej kawy orkiszowej. Docelowo chcemy przerzucić się przecież na ten rodzaj kawy. Jest zdrowa i aromatyczna. Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy niemodyfikowanych, prastarych ziaren orkiszu. Część ziaren w kawie powinna być wypalona na czarno, wręcz spalona, co zapewnia intensywny kolor i bogaty aromat. Na zdjęciach kawa orkiszowa z odrobiną ziaren kawy klasycznej.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium