Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kawa "Jezioro Bodeńskie" 0
Kawa "Jezioro Bodeńskie"

Na blogu kulinarnym Polskiego Towarzystwa Przyjaciół św. Hildegardy znajdziecie przepis jak krok po kroku przygotować leczniczą kawę z palonych ziaren orkiszu - klik. Dziś jednak proponujemy kawę orkiszową z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki z niewielką domieszką kawy naturalnej. Przy czym w ekspresach ciśnieniowych radzę korzystać z kieszonki na kawę mieloną, palone ziarna orkiszu są zbyt małe i maszyna nie poradzi sobie z ich samodzielnym mieleniem. 

Kto korzystał z książek Yvette Salomon "Klasztorna kuchnia św. Hildegardy - kuchnia, która leczy" (zupy, ciasta, ryby i dania postne), ten wie, że ich autorka pracuje nad Jeziorem Bodeńskim, miejscu pamięci dr Hertzki - nauczyciela i propagatora nauk św. Hildegardy. To tam, podczas pracy nad zbiorem przepisów - jak w podziękowaniach pisze Yvette Salomon - testowano świeżo upieczone "obiekty", popijając je "Jeziorem Bodeńskim w dzbanku", czyli kawą orkiszową z odrobiną "kawy trującej". "Boden-seh-Kafee" to swoista gra słów, oznaczająca w języku niemieckim kawę, przez którą widzę spód filiżanki.

Kawoszy zachęcam więc, by hojnie dosypali do swojej ulubionej tę z orkiszu i - w zależności od upodobań - popijali ją z odrobiną mleka koziego lub migdałowego bądź ze szczyptą trzcinowego cukru. Zimą również z dodatkiem korzennych przypraw: galgantu, cynamonu, goździków. Może przekona Was to, że dodatek kawy orkiszowej ulepsza kawę klasyczną, działając oczyszczająco na nerki? W dobrych kawiarniach do espresso podawana jest szklaneczka wody, właśnie ze względu na nerki.

Zapraszamy po zakup mielonej i ziarnistej kawy orkiszowej. Docelowo chcemy przerzucić się przecież na ten rodzaj kawy. Jest zdrowa i aromatyczna. Oczywiście pod warunkiem, że użyjemy niemodyfikowanych, prastarych ziaren orkiszu. Część ziaren w kawie powinna być wypalona na czarno, wręcz spalona, co zapewnia intensywny kolor i bogaty aromat. Na zdjęciach kawa orkiszowa z odrobiną ziaren kawy klasycznej.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium