Newsletter
 

Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Tarta dyniowo-pomarańczowa z miodem 0
Tarta dyniowo-pomarańczowa z miodem

W sezonie dyniowym lubię zawekować w słoiki dyniowe puree. Robię je tnąc dynię na kawałki i piekąc do miękkości (Hokkaido można ze skórką, choć moją ulubioną odmianą jest dynia muszkatołowa). Potem wystarczy ją zgnieść widelcem, spakować do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Używam tych zapasów, by robić dyniowe gnocci, zupy czy... tartę.

Składniki: 400g mąki orkiszowej, 1 opakowanie proszku do pieczenia w kamieniem winnym, 100g surowego cukru trzcinowego, szczypta soli bez antyzbrylaczy i galgantu, 260g masła, 2 jajka od kur z naturalnego chowu, 50ml mleka, 1 pomarańczę, 80g miodu lipowego, 500g puree z dyni (dynię pieczemy do miękkości i miksujemy), 50 ml kwaśnej śmietany.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, 50g cukru i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło - 200g (najlepiej zetrzeć je na tarce jarzynowej) i całość rozcieramy w palcach. Dodajemy jedno jajko, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy go w kulę, zawijamy w folię alumniową i wkładamy na 20 minut do lodówki.

W tym czasie ze sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku topimy resztę masła (60g), miód z resztą cukru (50g). Dodajemy dyniowe puree, galgant, sok i skórkę pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Zestawiamy z ognia.

Ciastem wylepiamy posmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm.

Masę dyniową przekładamy do miski, dodajemy drugie jajko, śmietanę i dokładnie mieszamy. Napełniamy nią wylepiony spód tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut do zrumienienia brzegów ciasta. Przed podaniem studzimy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium