Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Styczeń 2020
Tak Rodzinie Styczeń 2020
6,90 zł 2,00 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Tarta dyniowo-pomarańczowa z miodem 0
Tarta dyniowo-pomarańczowa z miodem

W sezonie dyniowym lubię zawekować w słoiki dyniowe puree. Robię je tnąc dynię na kawałki i piekąc do miękkości (Hokkaido można ze skórką, choć moją ulubioną odmianą jest dynia muszkatołowa). Potem wystarczy ją zgnieść widelcem, spakować do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Używam tych zapasów, by robić dyniowe gnocci, zupy czy... tartę.

Składniki: 400g mąki orkiszowej, 1 opakowanie proszku do pieczenia w kamieniem winnym, 100g surowego cukru trzcinowego, szczypta soli bez antyzbrylaczy i galgantu, 260g masła, 2 jajka od kur z naturalnego chowu, 50ml mleka, 1 pomarańczę, 80g miodu lipowego, 500g puree z dyni (dynię pieczemy do miękkości i miksujemy), 50 ml kwaśnej śmietany.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, 50g cukru i szczyptą soli. Dodajemy zimne masło - 200g (najlepiej zetrzeć je na tarce jarzynowej) i całość rozcieramy w palcach. Dodajemy jedno jajko, mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy go w kulę, zawijamy w folię alumniową i wkładamy na 20 minut do lodówki.

W tym czasie ze sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku topimy resztę masła (60g), miód z resztą cukru (50g). Dodajemy dyniowe puree, galgant, sok i skórkę pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Zestawiamy z ognia.

Ciastem wylepiamy posmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm.

Masę dyniową przekładamy do miski, dodajemy drugie jajko, śmietanę i dokładnie mieszamy. Napełniamy nią wylepiony spód tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy 30-40 minut do zrumienienia brzegów ciasta. Przed podaniem studzimy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium