Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Listopad 2020
Tak Rodzinie Listopad 2020
6,90 zł 4,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Produkt dnia
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Gofry z różaną śmietanką 0
Gofry z różaną śmietanką

Róża doskonale sprawdza się wg św. Hildegardy jako dodatek do napojów, ciast i deserów oraz wszelkich środków leczniczych, czyniąc je lepszymi. Święta pisała o różach, że są zimne i dokładnie ten chłód zawiera w sobie pożyteczną miarę. Kupując wodę różaną warto zwrócić uwagę na skład. Powinna być w nim woda i ekstrakt z róży (najlepiej BIO), natomiast najlepsza konfitura różana to ta ucierana ręcznie z płatków róż (50g na 100g) i cukru według naturalnej receptury.

Składniki na gofry: 2 jajka od kur z naturalnego chowu, półtorej szklanki mleka (wiejskiego od krowy, można zastąpić kozim lub migdałowym), 2 łyżki cukru (surowego trzcinowego), 2 szklanki mąki orkiszowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, szczypta soli bez antyzbrylaczy, na śmietankę: 500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, nasiona z 1 laski wanilii, 2 łyżki wody różanej, ewentualnie odrobina cukru czy konfitury różanej.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka z resztą składników mieszamy w osobnej misce na jednolitą masę, na koniec delikatnie łącząc z białkami. Teflon w gofrownicy smarujemy olejem (proszę nie używać winogronowego – gofry wtedy przywierają), wylewamy łyżką cedzakową ciasto i smażymy na złoto. Najlepsze ciepłe, chrupiące.

Śmietankę umieszczamy w misce razem z cukrem, wanilią i wodą różaną. Ubijamy wszystko mikserem na kremową konsystencję (około 3 minuty).

Lekko przestudzone gofry podajemy ze śmietanką i odrobiną różanej konfitury. W sezonie można udekorować gofry malinami albo porzeczkami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium