Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Gofry z różaną śmietanką 0
Gofry z różaną śmietanką

Róża doskonale sprawdza się wg św. Hildegardy jako dodatek do napojów, ciast i deserów oraz wszelkich środków leczniczych, czyniąc je lepszymi. Święta pisała o różach, że są zimne i dokładnie ten chłód zawiera w sobie pożyteczną miarę. Kupując wodę różaną warto zwrócić uwagę na skład. Powinna być w nim woda i ekstrakt z róży (najlepiej BIO), natomiast najlepsza konfitura różana to ta ucierana ręcznie z płatków róż (50g na 100g) i cukru według naturalnej receptury.

Składniki na gofry: 2 jajka od kur z naturalnego chowu, półtorej szklanki mleka (wiejskiego od krowy, można zastąpić kozim lub migdałowym), 2 łyżki cukru (surowego trzcinowego), 2 szklanki mąki orkiszowej, 2 łyżki oleju słonecznikowego, szczypta soli bez antyzbrylaczy, na śmietankę: 500 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, nasiona z 1 laski wanilii, 2 łyżki wody różanej, ewentualnie odrobina cukru czy konfitury różanej.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka z resztą składników mieszamy w osobnej misce na jednolitą masę, na koniec delikatnie łącząc z białkami. Teflon w gofrownicy smarujemy olejem (proszę nie używać winogronowego – gofry wtedy przywierają), wylewamy łyżką cedzakową ciasto i smażymy na złoto. Najlepsze ciepłe, chrupiące.

Śmietankę umieszczamy w misce razem z cukrem, wanilią i wodą różaną. Ubijamy wszystko mikserem na kremową konsystencję (około 3 minuty).

Lekko przestudzone gofry podajemy ze śmietanką i odrobiną różanej konfitury. W sezonie można udekorować gofry malinami albo porzeczkami.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium