Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
-+
szt.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczka w Ruchu) już od 190,01zł.
Newsletter
 

KAWA ORKISZOWA ZIARNISTA 500g

Cena: 33,50 zł 33.50
  ( 1 kg = 67,00 zł )
ilość -+ szt.
Zyskujesz 33 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Kawa orkiszowa czyli palone ziarno orkiszu nie zawiera kofeiny. Jest idealna jako zamiennik tradycyjnej kawy. Przyjemnie rozgrzewa cały organizm, rozluźnia żołądek i jelita poprawiając ich perystaltykę. Doskonale pobudza, daje uczucie odprężenia oraz poprawia koncentrację.

Kawa orkiszowa zawiera bogactwo witamin i minerałów takich jak: witaminy z grupy B, witamina A i E, cynk, żelazo, potas oraz rodanid i polifenole. Działa antyoksydacyjnie, wspomaga odporność organizmu, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i regulować ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na skórę, włosy oraz paznokcie.

 

Napój ten można przyrządzać na różne sposoby:

1. Mielone ziarna orkiszu zalewamy wrzątkiem i parzymy 5-10 minut. Aby wydobyć z kawy bardziej intensywny smak i aromat, można podgotować kawę 3-5 minut pod przykryciem na małym ogniu.

2. Jeśli chcemy zaparzyć kawę z całych ziaren, dr Strehlow poleca taką strategię:

Dzień 1: 1-2 łyżki ziaren kawy orkiszowej gotować w 500ml wody przez 5 minut, następnie odcedzić. Ziarna przechowywać w lodówce. Kawa jest jeszcze bardzo słaba. 

Dzień 2: 2 łyżki ziaren kawy orkiszowej gotować w 500ml wody wraz z ziarnami z poprzedniego dnia przez 5 minut, następnie odcedzić. Ziarna znów włożyć do lodówki. Kawa jest już ciemniejsza.

Dzień 3: 2 łyżki ziaren kawy orkiszowej gotować w 500ml wody wraz z ziarnami z poprzednich dni przez 5 minut, następnie odcedzić. Ziarna znów włożyć do lodówki. Kawa ma teraz mocną ciemno brązową barwę.

Dzień 4-6: każdego kolejnego dnia dodawać 2 łyżki ziaren kawy orkiszowej do ziaren z poprzedniego dnia i gotować. Można tak robić dopóki nie pękną pierwsze ziarna. Wówczas należy wszystkie wyrzucić i następnego dnia cały proces zacząć od początku.

 

Kawa orkiszowa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz dzieci.

 

Kraj pochodzenia: Niemcy.

Składniki: palone ziarno orkiszu. Produkt zawiera gluten.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

  
Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

Odmiana orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium