MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 30/01/2025
Opis
Ekologiczna mąka orkiszowa Sunvita TYP 1100
Cechy i zalety naszej mąki:
- prastara odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
- poparta certyfikatem kontrolowanych upraw ekologicznych
- wolna od pestycydów, herbicydów, fungicydów
- wolna od innych, szkodliwych środków ochrony roślin
- wolna od stymulatorów wzrostu
- wolna od GMO
- produkt polski
Odmiana Oberkulmer Rotkorn
Co to oznacza?
Odmiana Oberkulmer Rotkorn jest jedną z pięciu prastarych (stosowanych w kuracjach św. Hildegardy) odmian orkiszu.
Ciągłe modyfikacje genetyczne nastawione na maksymalizację plonów i ograniczenie kosztów upraw sprawiły, że współczesne odmiany orkiszu stały się bliższe pszenicy i zatraciły swoje prozdrowotne właściwości.
Prastary orkisz charakteryzuje się:
- lepiej przyswajalnym glutenem i mniejszą jego zawartością;
- zawartością tryptofanu i fenyloalaniny (aminokwasów ważnych w procesie wytwarzania dopaminy, adrenaliny, noradrenaliny oraz serotoniny);
- wspomaganiem układu odpornościowego (poprzez zawartość nitrylozydów);
- wysoką zawartością odżywczego białka;
- bardzo dobrą przyswajalnością.
Więcej o prastarym orkiszu i diecie św. Hildegardy na stronie:
http://hildegarda.edu.pl/orkisz/
Mąka z kontrolowanych upraw ekologicznych. Certyfikat (PL-EKO-01-4255).
Co to oznacza?
Każdy etap powstawania mąki Sunvita jest objęty kontrolą wytwórstwa ekologicznego, czego potwierdzeniem jest certyfikat kontrolowanych upraw ekologicznych (PL-EKO-01-4255).
Certyfikat daje gwarancję stałej kontroli wszystkich kolejnych procesów wytwarzania (zarówno uprawy, jak i przechowywania, mielenia i transportu).
Przy produkcji mąki nie stosowano żadnych nawozów chemicznych, środków chwastobójczych, grzybobójczych i owadobójczych oraz stymulatorów wzrostu.
Typ 1100
Co to oznacza?
Typy mąk (oznaczone numerami) oznaczają stopień zmielenia ziarna (miałkości maki).
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału, tzw. biszkoptowe typ 200, 300, 400
Mąki białe, średniego przemiału, tzw. uniwersalne typ 500, 600, 700
Mąki białe, grubego przemiału, tzw. chlebowe typ 1000, 1100, 1300
Mąki ciemne, grubego przemiału, tzw. pełnoziarniste typ 1500, 2000
*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Aleksandra
Mąka dobra do wszystkiego, pieczenia chleba z dodatkami i bez. Po zmieszaniu z lżejszą mąką do bułek, ciasta z owocami i ciasteczek radości.