


POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
Opis
Powerbiotic Balance to liofilizowana esencja z fermetowanego suszu ekologicznych jabłek Gold Milenium będącego bogatym źródłem polifenoli, pektyn i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych.
Powerbiotic Balance przeznaczony jest dla wszystkich, którzy poszukują sposobu na polepszenie swojej funkcji jelit, przywrócenie równowagi flory bakteryjnej czy poprawę odporności. Zaleca się również przyjmowanie Powerbiotic Balance w okresach osłabienia organizmy, dużego wysiłku fizycznego czy stresu.
Dla kogo jest przeznaczony Powerbiotic Balance?
Powerbiotic Balance przeznaczony jest dla wszystkich, którzy poszukują sposobu na polepszenie swojej funkcji jelit, przywrócenie równowagi flory bakteryjnej czy poprawę odporności. Zaleca się również przyjmowanie Powerbiotic Balance w okresach osłabienia organizmu, dużego wysiłku fizycznego czy stresu. Szczególnie polecany jest również osobom nietolerującym laktozy i białka mleka.
Zalecane spożycie: Zaleca się przyjmowanie 2 - 4 kapsułek dziennie, po posiłku, rano i wieczorem. Nie zaleca się popijania Powerbiotic Balance gorącymi płynami oraz przyjmowania Powerbiotic Balance razem z antybiotykiem.
Powerbiotic Balance należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla dzieci. Nie ma potrzeby przechowywania w lodówce.
Najważniejsze działanie Powerbiotic Balance:
Wpływa na lepszą regenerację oraz poprawia pamięć i koncentrację
Powerbiotic Balance zawiera znaczące ilości acetylocholiny, która jest neuroprzekaźnikiem (specyficzne cząsteczki niezbędne w układzie nerwowym do przesyłania impulsów nerwowych). W organizmie człowieka reguluje wiele funkcji życiowych: przyspiesza regenerację i zapewnia pełniejszy odpoczynek, normalizuje ciśnienie krwi oraz pracę serca. Uważa się, że jest związkiem poprawiającym pamięć, koncentrację i chroni przed chorobą Alzheimera
Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz immunomodulujące
Powerbiotic Balance ma wysokie stężenia kwercetyny, która z chemicznego punktu widzenia jest związkiem aromatycznym roślinnego pochodzenia z grupy flawonoli, który ma właściwości lecznicze. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega niebezpiecznym procesom utleniającym w organizmie. Wykorzystuje się w leczeniu stanów zapalnych i alergii. Kwercetyna znana jest m.in. z tzw. „francuskiego paradoksu”. Francuzi pomimo tłustej i ciężkostrawnej diety, opierającej się na serach i alkoholu, bardzo rzadko zapadają na choroby serca, ponieważ spożywają czerwone wina bogate we flawonoidy, a w tym kwercetynę
Silne działanie przeciw wolnym rodnikom
Powerbiotic Balance zawiera wysokie stężenia procyjanidyn, należących do grupy flawonoidów, które zaliczamy do polifenoli. Najpopularniejsze procyjanidyny to: B2, B3 i C1, w zależności od dojrzałości owoców są substancjami bezbarwnymi z możliwością lekkiego, żółtego zabarwienia. Powodują, że smak owoców i warzyw jest cierpki i gorzki. Z powodu obecności licznych grup OH w swojej budowie, procyjanidyny wykazują wielokrotnie większą aktywność przeciw wolnym rodnikom, 20 razy niż witamina C i 50 razy jak witamina E. Są one łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Poprawiają strukturę i stabilność włókien kolagenowych i wzmacniają naczynie krwionośne człowieka. Opóźniają zużycie witaminy E podczas procesów przeciwiutleniania i zapobiegają jej rozpadowi oraz utlenianiu cholesterolu i lipidów we krwi. Procyjanidyna B2 ma duży wpływ na skórę głowy, ponieważ poprawia porost włosów oraz ich grubość. Ponadto procyjanidyny mają zdolność wiązania toksycznych metali i alkaloidów
Wykazano, że regularne spożywanie jabłek chroni przed rakiem jelita grubego
W latach 2009-2010 w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego przeprowadzono badania kliniczne mające na celu wykazanie, czy regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. W badaniach wzięło udział 592 pacjentów onkologicznych oraz 765 osób zdrowych. Pacjenci onkologiczni zjadali średnio 9,5 jabłka tygodniowo, a zdrowi 11 tygodniowo.
Autorzy wykazali, że przy konsumpcji jednego jabłka dziennie (7 jabłek tygodniowo) ryzyko rozwoju raka jelita grubego obniżyło się, a spożywanie więcej niż jednego jabłka dziennie (9,5 jabłek tygodniowo) zmniejszyło to ryzyko o około 50%. Należy przypuszczać, że efekt ochronny może wynikać z bogatej zawartości frawonoidów, mających właściwości przeciwutleniające. Flawonoidy występują głównie w skórce jabłek oraz w bardzo wysokich stężeniach w Powerbiotic Balance.
Spożywanie jabłek chroni przed demencją starczą i chorobą Alzheimera
Badania Chana i Shea wykazały, że regularne spożywanie soku jabłkowego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji starczej, w tym choroby Alzheimera (AD). Korzystne działanie soku jabłkowego jest związane z zawartą w jabłkach kwercetyną.
Z kolei badania Ansari i wsp. sugerują, że kwercetyna wykazuje działanie ochronne wobec toksyczności beta amyloidu (Abeta) poprzez modulowanie stresu oksydacyjnego.
Jabłka pozytywnie oddziałują na czynność płuc
Woods i wsp. przeprowadzili badania zależności między spożywaną żywnością i jej wpływem na rozwój astmy i świstów płuc na próbie 1600 Australijczyków, którzy spożywali owoce i warzywa. Badacze stwierdzili, że spośród owoców jedynie jabłka i gruszki zmniejszają nasilenie ataków astmy u chorych.
Inni badacze Knekte i wsp. zaobserwowali, że u osób spożywających co najmniej dwa jabłka w tygodniu następuje zmniejszenie nasilenia astmy. Substancjami odpowiedzialnymi za ograniczenie nasilenia astmy są najprawdopodobniej substancje występujące w jabłkach: kwercetyna, hesperyna i naringenina, które należą do flawonoidów - skoncentrowane też w Powerbiotic Balance.
W raporcie opublikowanym przez Willers S.M. i wsp. dotyczącym związku między dietą matek a występowaniem astmy i objawów oddechowych u ich potomstwa pięć lat później na próbie 1200 dzieci wykazano, że jabłka spożywane przez kobiety w ciąży mogą chronić potomstwo przed rozwojem astmy.
Jabłka mają pozytywny wpływ także na funkcje płuc u człowieka. Badania przeprowadzono przez Butland i wsp. na grupie 2500 pacjentów. Czynność płuc była mierzona w spirometrii FEV1. Czynność płuc u pacjentów była tym korzystniejsza, im więcej w tygodniu pacjenci spożywali jabłek, osiągając wartości większe o 138 ml przy spożywaniu pięciu i więcej jabłek na tydzień w porównaniu do osób nie spożywających jabłek.
Powerbiotic Balance ma działanie przeciwgrzybicze
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Anna Krzesak
O Powerbiotic Balance dowiedziałam się na wykładzie dok. medycyny Jana Sierockiego na temat roli jelit w budowaniu odporności. Od kilku lat wiem, że jelita to drugi mózg, niektórzy nawet twierdzą, że pierwszy, dlatego postanowiłam wzmocnić je zażywając ten preparat. Zdrowe jelita to dobra odporność na wszelkiego rodzaju wirusy, bakterie, grzyby, pleśnie; zdrowe jelita to gwarancja zdrowia.