


PROSZEK ZE ZŁOTA 1g
Opis
Najwyższa jakość produktu- zawartość złota 99,9% (24 karaty)
Kuracja złotem wg Św. Hildegardy
Z powodu rozbieżności w polskiej literaturze na temat kuracji złotem wg św. Hildegardy, zwróciliśmy się do Pani Profesor Małgorzaty Kowalewskiej (laureatki Indywidualnej Nagrody MNiSW za książkę "Bóg - Kosmos - Czlowiek w tworczości Hildegardy z BIngen")- o przetłumaczenie i analizę fragmentu oryginalnej, łacińskiej wersji dzieła „Physica”.
Przedstawiamy opis kuracji z komentarzami uwzględniającymi tłumaczenie Pani Profesor Małgorzaty Kowalewskiej.
Kuracja złotem:
1 dzień - upiec ciastko/-a z przepisu poniżej, zjeść rano, na czczo
2 dzień - upiec ciastko/-a z przepisu poniżej, zjeść rano, na czczo
3 dzień - upiec ciastko/-a z przepisu poniżej, zjeść rano, na czczo
Przepis na 1 porcję ciasta/ciastek ze złotem (każdego z 3 dni kuracji przygotujemy taką porcję na nowo) :
Mąka orkiszowa* - 1 garstka
*początkowo w przepisie św. Hildegarda używa słowa „far/farris”- co można przetłumaczyć jako: orkisz, mąkę orkiszową, trociny orkiszowe, okruchy chleba (czyli orkiszową bułkę tartą). Natomiast w dalszej części dzieła używa słowa „farrina”, które jednoznacznie wskazuje na mąkę.
Złoto- (jak najczystsze, 24-karatowe) – 0,57g/ 0,72g**
Woda
Wszystkie składniki zagniatamy i wypiekamy ciastko/a.
**Św. Hildegarda wskazuje ilość złota potrzebną do wypieku ciastka równą wadze jednego obola. Obol był monetą używaną w wielu regionach Europy i w zależności od miejsca, waga tej monety była różna: 0,32g/ 0,57g/ 072g.
Profesor Małgorzata Kowalewska wskazuje, że najbardziej adekwatnymi wartościami w tym wypadku byłyby: 0,57g lub 0,72g.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.