Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczka w Ruchu) już od 190,01zł.
Newsletter
 

SUNVITA MĄKA BIO TYP 1100 5KG Data ważności: 2/10/2024 + ZAKWAS

mąka 1100 5kg+ zakwas.jpg
  • nowość
Cena: 79,90 zł 79.90
ilość -+ szt.
Zyskujesz 79 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

W przypadku zakupu więcej niż jednego zestawu, Klient otrzyma 1 słoik z zakwasem.

Ekologiczna mąka orkiszowa Sunvita TYP 1100

Cechy i zalety naszej mąki:

  • prastara odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
  • poparta certyfikatem kontrolowanych upraw ekologicznych
  • wolna od pestycydów, herbicydów, fungicydów
  • wolna od innych, szkodliwych środków ochrony roślin
  • wolna od stymulatorów wzrostu
  • wolna od GMO
  • produkt polski


Odmiana Oberkulmer Rotkorn
Co to oznacza?

Odmiana Oberkulmer Rotkorn jest jedną z pięciu prastarych (stosowanych w kuracjach św. Hildegardy) odmian orkiszu.

Ciągłe modyfikacje genetyczne nastawione na maksymalizację plonów i ograniczenie kosztów upraw sprawiły, że współczesne odmiany orkiszu stały się bliższe pszenicy i zatraciły swoje prozdrowotne właściwości. 


Prastary orkisz charakteryzuje się:

  • lepiej przyswajalnym glutenem i mniejszą jego zawartością;
  • zawartością tryptofanu i fenyloalaniny (aminokwasów ważnych w procesie wytwarzania dopaminy, adrenaliny, noradrenaliny oraz serotoniny);
  • wspomaganiem układu odpornościowego (poprzez zawartość nitrylozydów);
  • wysoką zawartością odżywczego białka;
  • bardzo dobrą przyswajalnością.


Więcej o prastarym orkiszu i diecie św. Hildegardy na stronie:
http://hildegarda.edu.pl/orkisz/

 

Mąka z kontrolowanych upraw ekologicznych. Certyfikat (PL-EKO-01-4255).
Co to oznacza?

Każdy etap powstawania mąki Sunvita jest objęty kontrolą wytwórstwa ekologicznego, czego potwierdzeniem jest certyfikat kontrolowanych upraw ekologicznych (PL-EKO-01-4255).

Certyfikat daje gwarancję stałej kontroli wszystkich kolejnych procesów wytwarzania (zarówno uprawy, jak i przechowywania, mielenia i transportu). 

Przy produkcji mąki nie stosowano żadnych nawozów chemicznych, środków chwastobójczych, grzybobójczych i owadobójczych oraz stymulatorów wzrostu.

 

Typ 1100
Co to oznacza?

Typy mąk (oznaczone numerami) oznaczają stopień zmielenia ziarna (miałkości maki).

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału, tzw. biszkoptowe   typ 200, 300, 400
Mąki białe, średniego przemiału, tzw. uniwersalne              typ 500, 600, 700 
Mąki białe, grubego przemiału, tzw. chlebowe               typ 1000, 1100, 1300
Mąki ciemne, grubego przemiału, tzw. pełnoziarniste     typ 1500, 2000

*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

 

ZAKWAS ORKISZOWY

Kupujecie Państwo nasze mąki orkiszowe do wyrobu chleba domowego. Do wyrobu chleba potrzebny jest zakwas, o który często pytacie. Chcielibyśmy wyjść naprzeciw Państwa oczekiwaniom i podzielić się z Państwem naszym zakwasem. W sklepie Sunvita hodujemy zakwas orkiszowy od ponad 20 lat. Zakwas orkiszowy jest dostępny jako bezpłatny dodatek przy realizacji zamówienia na Państwa życzenie. Jeśli chcielibyście Państwo, aby zakwas został dodany bezpłatnie do zamówienia, należy zaznaczyć opcję zakwasu, która jest dostępna pod listą produktów w koszyku zakupowym. Zaznaczamy, że jest to zakwas bezpłatny, do użytku na własną odpowiedzialność zgodnego z przeznaczeniem zakwasu.

Po otrzymaniu zakwasu prosimy zwrócić uwagę na zapach i wygląd. Każdy podejrzany zapach może świadczyć, że zakwas uległ zepsuciu w trakcie transportu.

 

Poniżej zamieszczamy informację jak dbać o zakwas.

Sposób przechowywania zakwasu i jego dokarmiania zależeć będzie od częstotliwości pieczenia chleba.

 

Jeśli chcemy piec chleb codziennie lub co drugi dzień, zakwas powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej i dokarmiać go mąką orkiszową pełnoziarnistą co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy dodając do słoika mąkę i letnią wodę w równych proporcjach (np. 50 g mąki i 50g letniej wody) w takiej ilości aby starczyło zakwasu na kolejny raz, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką.

 

Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujemy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką lub lekko zakręcić. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Należy go dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godzin. Aktywny zakwas na chleb, czyli dokarmiony i odstawiony w ciepłe miejsce na 3-4 godzin, może ponownie trafić do lodówki na kolejny tydzień.

 

Po przepisy odsyłamy do naszej zakładki.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (2)

Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

22 grudnia 2023

Mąka bardzo smaczna i zdrowa. Ja używam do pieczenia bułeczek i do naleśników. A także piekłam różne ciasta z tej mąki. Mąka jest uniwersalna i można ją stosować do wielu rzeczy, także warto ją mieć :)

4 kwietnia 2024

Polecam, super produkt do własnego wypieku chleba :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium