Przyprawy i zioła św. Hildegardy stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety. Mogą służyć jako suplement lub przyprawy do przygotowywanych potraw. Powstają z surowców pochodzących w większości z upraw ekologicznych. Są wspaniałym dodatkiem do dań wzbogacającym ich smak, wspomagającym metabolizm oraz uzupełniającym dietę w mikro i makroelementy. Pozwalają wydobyć wyjątkowy aromat oraz smak potraw. Zioła św. Hildegardy wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Pozwalają wzmocnić układ odpornościowy, a także wspomagają leczenie wielu dolegliwości oraz schorzeń.
Jak uprawiane, zbierane, konfekcjonowane są nasze przyprawy firmy Posch? Polecamy podróż do ogrodów producenta https://www.youtube.com/watch?v=LBfCR6KDzDw
SZANTA ZIELE SIEKANE 50g
Szanta (łac. Marrubium vulgare) jest dobra nie tylko przy wszelkich problemach ze słuchem, ale również spożywana w postaci zupy ułatwia usuwanie nadmiaru wydzieliny z górnych dróg oddechowych.
SÓL ZIOŁOWA ŚW. HILDEGARDY BIO 170g
Sól św. Hildegardy z dodatkiem ziół świetnie nadaje się do przyprawiania sałatek, warzyw, zup, potraw mięsnych.
LIŚĆ MIĘTY KĘDZIERZAWEJ 50g
Mięta kędzierzawa (łac. Mentha crispa) bogata jest w gorycze, witaminę C oraz garbniki. Może być stosowana w wypadku zapalenia żołądka i osłabieniu trawienia.
ZIELE KRWAWNIKA SIEKANE 70g
Krwawnik (łac. Acillesa millefolium) szczególnie polecany jest osobom, które w niedalekiej przyszłości będą poddawane operacjom. Zażywanie ziela krwawnika pomoże przygotować organizm do ingerencji operacyjnej oraz stymuluje komórki do szybkiej regeneracji. Przyspieszy łagodne gojenie się ran po zabiegu.
KMIN RZYMSKI MIELONY 45g
Według literatury, kmin rzymski (łac. Cuminum cyminum), poprzez wysoką zawartość minerałów wspomaga wydzielanie soków trawiennych, zwalczanie mdłości oraz wpływa korzystnie na układ krwionośny człowieka. Działa napotnie oraz moczopędnie. Ułatwia przyswajanie białka, pomaga na dolegliwości skórne, czy duszności.
LIŚĆ MIĘTY POLEJ MIELONY 40g
Mięta polej (łac. Mentha Pulegium) jak przystało na miętę wspomaga trawienie, łagodzi zgagę, czy problemy z odbijaniem się potraw. Pomocna w stanach zapalnych żołądka, pęcherza czy jelita grubego. Daje uczucie ulgi po spożyciu zbyt obfitego posiłku. Wg św. Hildegardy ma ona moc 15 ziół.
Mieszanka ziół do gotowania 40g
Mieszanka ziół do gotowania to zestaw przypraw wzbogacający smak każdej potrawy.
Ziele tysiącznika mielone 50g
Według dzieła "Physica" ziele tysiącznika (łac. Centaurium erythraea) wspiera redukowanie objawów złamań i artretyzmu.
MIESZANKA KMINU RZYMSKIEGO I PIEPRZU 50g
Pomocna przy biegunkach. Tzw. proszek do jajka na biegunkę.
MIĘTA NADWODNA MIELONA 50G
Mięta nadwodna (łac. Mentha aquatica) wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, pozwala strawić zalegający w jelitach posiłek, a także daje uczucie ulgi po spożyciu zbyt obfitego dania.
ZIELE BLUSZCZYKU KURDYBANKA KROJONE 50g
Według Hildegardy, ziele bluszczyku kurdybanka (łac. Glechoma hederacea) wspomaga organizm w przypadku niedoboru sił witalnych związanych z podeszłym wiekiem oraz szumach w uszach i niedosłyszeniu. Jest pomocne przy problemach z krążeniem krwi, czy nietrzymaniem moczu.Stosowane również przy bólach gardła oraz klatki piersiowej.
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
Owoce wawrzynu (łac. Laurus nobilis) można stosować wspomagająco w wypadku dolegliwości płuc, ropnia, czy plwocin ropnych. Surowe owoce wawrzynu są pomocne jako środek w gorączce(gorączka żołądka, jelit, alergie).
WERBENA KROJONA 70g
Werbena (łac. Verbena officinalis) jest pomocna we wszelkich stanach zapalnych czy owrzodzeniach.Stosować zewnętrznie. W medycynie św. Hildegardy wykorzystywana do okładów.