Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałata z malinami 0
Sałata z malinami

Mniszka z Bingen polecała sałatę dziką, głowiastą, lodową, masłową, kruchą, dębolistną. Radziła macerować ją w octowo-olejowej marynacie i podawać z ugotowanymi ziarnami orkiszu. My orkisz zastąpiliśmy kaszą quinoa, dzięki czemu danie jest bezglutenowe. Dodaliśmy też maliny z płatkami migdałów i tak powstała super sałatka na upał.

 

Składniki:

  • 1-2 główki sałaty,

  • 2-4 garście malin,

  • pół szklanki ugotowanej kaszy quinoa (komosy ryżowej),

  • kilka łyżek sosu winegret z oleju i octu przyprawionego ziołami,

  • garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałów.

 

Sos winegret robimy z octu (można użyć malinowego) i oleju z pestek winogron. Do smaku dodajemy sól, pieprz kubeba, szczyptę galgantu i zioła św. Hildegardy.

Jeśli nie mamy octu malinowego, można dodać ocet winny i odrobinę soku z malin lub zgniecionych świeżych owoców.

Kaszę quinoa dokładnie płuczemy (pozbywając się gorzkich saponin) i gotujemy z odrobiną soli do miękkości.

Sałatkę płuczemy i rwiemy na kawałki, dobrze wygniatamy z dressingiem octowo-olejowym. Dodajemy wystudzoną quinoa, dekorujemy malinami i płatkami migdałów.

Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do naciągnięcia.

 

Rada: fani orkiszu mogą zastąpić kaszę quinoa ziarnem św. Hildegardy, sałatkę można też podać z tradycyjnym ryżem (polecamy brązowy lub kolorowy).

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium