Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
Produkt dnia
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
ZIELE MACIERZANKI MIELONE BIO 100g
35,00 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
KORZEŃ LUKRECJI MIELONY BIO 45g
24,50 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałata z malinami 0
Sałata z malinami

Mniszka z Bingen polecała sałatę dziką, głowiastą, lodową, masłową, kruchą, dębolistną. Radziła macerować ją w octowo-olejowej marynacie i podawać z ugotowanymi ziarnami orkiszu. My orkisz zastąpiliśmy kaszą quinoa, dzięki czemu danie jest bezglutenowe. Dodaliśmy też maliny z płatkami migdałów i tak powstała super sałatka na upał.

 

Składniki:

  • 1-2 główki sałaty,

  • 2-4 garście malin,

  • pół szklanki ugotowanej kaszy quinoa (komosy ryżowej),

  • kilka łyżek sosu winegret z oleju i octu przyprawionego ziołami,

  • garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałów.

 

Sos winegret robimy z octu (można użyć malinowego) i oleju z pestek winogron. Do smaku dodajemy sól, pieprz kubeba, szczyptę galgantu i zioła św. Hildegardy.

Jeśli nie mamy octu malinowego, można dodać ocet winny i odrobinę soku z malin lub zgniecionych świeżych owoców.

Kaszę quinoa dokładnie płuczemy (pozbywając się gorzkich saponin) i gotujemy z odrobiną soli do miękkości.

Sałatkę płuczemy i rwiemy na kawałki, dobrze wygniatamy z dressingiem octowo-olejowym. Dodajemy wystudzoną quinoa, dekorujemy malinami i płatkami migdałów.

Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na kwadrans do naciągnięcia.

 

Rada: fani orkiszu mogą zastąpić kaszę quinoa ziarnem św. Hildegardy, sałatkę można też podać z tradycyjnym ryżem (polecamy brązowy lub kolorowy).

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium