Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 99,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Produkt dnia
DEZODORANT LILIOWY 50ml
DEZODORANT LILIOWY 50ml
44,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka patisonowa z ciecierzycą i fetą 0
Sałatka patisonowa z ciecierzycą i fetą

Patison to kuzyn dyni, cukinii i kabaczka, idealny na letnie przegrzanie. Poza wodą i witaminami zawiera przeciwutleniacze, których potencjał wzrasta podczas gotowania. Podajmy go z superfoods św. Hildegardy: ciecierzycą i kozią fetą.

Musicie wiedzieć, że ciecierzyca zawiera skrobię oporną, która wspiera naszą florę jelitową w produkcji dobroczynnego kwasu masłowego i jest rewelacyjnym źródłem witaminy B6 i kwasu foliowego, które z kolei pomagają nam uporać się ze stresem i melancholią.


Składniki:

  • kilka małych patisonów pociętych na kawałki i podgotowanych w osolonym wrzątku,

  • 1 mały słoik ciecierzycy w solance (lub ugotowaną do miękkości, wcześniej namoczoną),

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 150g koziej fety,

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub z konopi siewnych,

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu (polecamy orkiszowy),

  • 1 łyżka jasnego miodu,

  • 1 łyżka ziół św. Hildegardy do sałatek i świeże do dekoracji,

  • sól i pieprz do smaku.

 


Patisony wrzucamy na lekko osolony wrzątek na 5 minut, ciecierzycę osączamy, cebulę tniemy w piórka, fetę w kostkę.

Olej mieszamy z sokiem z cytryny lub octem, dodajemy miód i doprawiamy. Zanurzamy w nim cebulę i odstawiamy kwadrans do naciągnięcia, dzięki temu cebula stanie się lżej strawna.

Teraz patisona z ciecierzycą polewamy dressingiem i mieszamy. Na koniec dodajemy fet i delikatnie łączymy z resztą składników.

 

Rada: zamiast patisonów można użyć pokrojoną w krążki młodą cukinię, a kto źle trawi cebulę powinien ją zeszklić, przestudzić i dopiero wtedy dodać do sałatki.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium