Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sałatka patisonowa z ciecierzycą i fetą 0
Sałatka patisonowa z ciecierzycą i fetą

Patison to kuzyn dyni, cukinii i kabaczka, idealny na letnie przegrzanie. Poza wodą i witaminami zawiera przeciwutleniacze, których potencjał wzrasta podczas gotowania. Podajmy go z superfoods św. Hildegardy: ciecierzycą i kozią fetą.

Musicie wiedzieć, że ciecierzyca zawiera skrobię oporną, która wspiera naszą florę jelitową w produkcji dobroczynnego kwasu masłowego i jest rewelacyjnym źródłem witaminy B6 i kwasu foliowego, które z kolei pomagają nam uporać się ze stresem i melancholią.


Składniki:

  • kilka małych patisonów pociętych na kawałki i podgotowanych w osolonym wrzątku,

  • 1 mały słoik ciecierzycy w solance (lub ugotowaną do miękkości, wcześniej namoczoną),

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 150g koziej fety,

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub z konopi siewnych,

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu (polecamy orkiszowy),

  • 1 łyżka jasnego miodu,

  • 1 łyżka ziół św. Hildegardy do sałatek i świeże do dekoracji,

  • sól i pieprz do smaku.

 


Patisony wrzucamy na lekko osolony wrzątek na 5 minut, ciecierzycę osączamy, cebulę tniemy w piórka, fetę w kostkę.

Olej mieszamy z sokiem z cytryny lub octem, dodajemy miód i doprawiamy. Zanurzamy w nim cebulę i odstawiamy kwadrans do naciągnięcia, dzięki temu cebula stanie się lżej strawna.

Teraz patisona z ciecierzycą polewamy dressingiem i mieszamy. Na koniec dodajemy fet i delikatnie łączymy z resztą składników.

 

Rada: zamiast patisonów można użyć pokrojoną w krążki młodą cukinię, a kto źle trawi cebulę powinien ją zeszklić, przestudzić i dopiero wtedy dodać do sałatki.

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium