MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA Data ważności: 30/01/2025

maka_orkiszowa_bio_typ_700_1kg_sunvita
  • nowość
Cena: 16,90 zł 16.90
  ( 1 kg = 16,90 zł )
ilość -+ szt.
Zyskujesz 16 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

 

 

Ekologiczna mąka orkiszowa Sunvita TYP 700

Cechy i zalety naszej mąki:

  • prastara odmiana orkiszu: Oberkulmer Rotkorn
  • poparta certyfikatem kontrolowanych upraw ekologicznych
  • wolna od pestycydów, herbicydów, fungicydów
  • wolna od innych, szkodliwych środków ochrony roślin
  • wolna od stymulatorów wzrostu
  • wolna od GMO
  • produkt polski


Odmiana Oberkulmer Rotkorn
Co to oznacza?

Odmiana Oberkulmer Rotkorn jest jedną z pięciu prastarych (stosowanych w kuracjach św. Hildegardy) odmian orkiszu.

Ciągłe modyfikacje genetyczne nastawione na maksymalizację plonów i ograniczenie kosztów upraw sprawiły, że współczesne odmiany orkiszu stały się bliższe pszenicy i zatraciły swoje prozdrowotne właściwości.


Prastary orkisz charakteryzuje się:

  • lepiej przyswajalnym glutenem i mniejszą jego zawartością;
  • zawartością tryptofanu i fenyloalaniny (aminokwasów ważnych w procesie wytwarzania dopaminy, adrenaliny, noradrenaliny oraz serotoniny);
  • wspomaganiem układu odpornościowego (poprzez zawartość nitrylozydów);
  • wysoką zawartością odżywczego białka;
  • bardzo dobrą przyswajalnością.


Więcej o prastarym orkiszu i diecie św. Hildegardy na stronie:
http://hildegarda.edu.pl/orkisz/

 

Mąka z kontrolowanych upraw ekologicznych. Certyfikat (PL-EKO-01-4255).
Co to oznacza?

Każdy etap powstawania mąki Sunvita jest objęty kontrolą wytwórstwa ekologicznego, czego potwierdzeniem jest certyfikat kontrolowanych upraw ekologicznych (PL-EKO-01-4255).

Certyfikat daje gwarancję stałej kontroli wszystkich kolejnych procesów wytwarzania (zarówno uprawy, jak i przechowywania, mielenia i transportu).

Przy produkcji mąki nie stosowano żadnych nawozów chemicznych, środków chwastobójczych, grzybobójczych i owadobójczych oraz stymulatorów wzrostu.

 

Typ 700
Co to oznacza?

Typy mąk (oznaczone numerami) oznaczają stopień zmielenia ziarna (miałkości maki).

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału, tzw. biszkoptowe   typ 200, 300, 400
Mąki białe, średniego przemiału, tzw. uniwersalne              typ 500, 600, 700
Mąki białe, grubego przemiału, tzw. chlebowe               typ 1000, 1100, 1300
Mąki ciemne, grubego przemiału, tzw. pełnoziarniste     typ 1500, 2000

*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

19 marca 2023

Bardzo dobra mąką do naleśników, gofrów, racuchów. Dzieci bardzo lubią. Polecam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium