- 1
- |
- 2
Makaron orkiszowy to zdrowszy krewny klasycznego makaronu o lekkim orzechowym posmaku i nieco ciemniejszym kolorze. To doskonała opcja dla tych, którzy z różnych powodów unikają jedzenia klasycznego makaronu.
Czym charakteryzuje się makaron orkiszowy?
Jego wyjątkowe właściwości związane są bezpośrednio z mąką orkiszową, bowiem to cenne źródło białka i błonnika, wielu witamin z grupy B oraz niezbędnych dla zdrowia minerałów. Makaron z orkiszu znacznie lepiej wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom i co kluczowe bez względu na płeć czy wiek – jest mniej tuczący, ponieważ jego zawartość energetyczna jest mniejsza niż w makaronie pszenicznym.
Makaron z mąki orkiszowej może być doskonałym dodatkiem do zup oraz zapiekanek, spaghetti i innych ulubionych dań, z których teraz nie trzeba rezygnować. Należy jednak wiedzieć, że ta zdrowa alternatywa jest zdrowa tylko wtedy, kiedy mąka użyta do makaronu pochodzi z prastarych, niemodyfikowanych odmian orkiszu. Należą do nich: Oberkulmer Rotkorn (najmniej alergizująca), Frankenkorn, Ostro oraz Steiners Roter Tiroler.
Wśród prozdrowotnych właściwości makaronu orkiszowego zdecydowanie kluczowa jest poprawa trawienia oraz przyspieszenie procesu przemiany materii. Makaron orkiszowy, podobnie jak mąka orkiszowa, jest wyjątkowo łagodny dla żołądka i jelit, dlatego chętnie korzystają z niego osoby borykające się z dolegliwościami tych narządów. Warto też wiedzieć, że makaron orkiszowy dobrze wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, łagodnie wpływa na pracę wątroby oraz wspiera pamięć i koncentrację, nie powodując po jedzeniu uczucia ciężkości.
Wiele osób rezygnuje z makaronów, ponieważ coraz więcej mówi się o tym, że są tuczące, obciążają żołądek i zawierają dużo węglowodanów. W kuchni hildegardiańskiej mamy jednak alternatywę dla tradycyjnych makaronów z białej, pszennej mąki. Zamiast nich wybieramy makarony orkiszowe.
Makaron orkiszowy i jego sekrety.
Makaron orkiszowy to alternatywa dla pszennego makaronu, który niestety mimo iż smaczny, może obciążać organizm. Wiele osób sceptycznie podchodzi do kwestii kulinarnych zamienników. Mamy niewiele alternatywnych składników, które podnoszą walory odżywcze dań, ale jednocześnie nie zmieniają ich smaku. Na szczęście orkisz należy do tych wyjątkowych produktów, które gwarantują obydwie korzyści – więcej zdrowych składników odżywczych przy zachowaniu tradycyjnego smaku dań. Mąka orkiszowa jest subtelna w smaku, więc w praktyce trudno rozpoznać czy makaron powstał z pszenicy, czy właśnie z orkiszu. Co więcej, wiele osób uważa, że mąka orkiszowa nawet bardziej nadaje się do samodzielnego przyrządzania makaronów, pierogów czy klusek – ciasto jest wówczas bardziej aksamitne i sprężyste. Dlatego makaron orkiszowy można z powodzeniem przygotować w domu na rodzinny obiad. Makaron wyrabiany z orkiszu pasuje do wielu ulubionych dań. Przyrządzimy z niego pyszne spaghetti, lasagne, danie z pesto czy z białym serem i śmietaną. W przypadku diety hildegardiańskiej, nie najlepszym wyborem jest natomiast makaron z truskawkami. Warto pamiętać, że te owoce znajdują się na hildegardiańskiej liście szkodliwych składników.
Makaron z mąki orkiszowej – rodzaje
Makaron można przygotować z różnych typów mąki orkiszowej. Jasny makaron może powstać z mąki orkiszowej typu 405 i 630 natomiast ciemny z typu 1050. Jaka jest różnica? Oczywiście w pierwszym przypadku otrzymamy delikatny, jasny makaron, a w drugim – ciemny i bardziej wyrazisty w smaku. Poza walorami smakowymi i kolorem, taki makaron różni się także zawartością składników odżywczych. Jasną mąkę poddaje się dokładniejszemu oczyszczaniu, by w gotowym produkcie pozostało przede wszystkim bielmo ziarna. W mące wyższych typów znajduje się więcej okrywy ziarna, a to przekłada się na wyższą zawartość witamin, minerałów i błonnika. Z kolei wyższa zawartość błonnika skutkuje wolniejszym uwalnianiem się cukrów do organizmu, dzięki czemu jesteśmy najedzeni na dłużej. W naszym hildegardiańskim sklepie mamy makarony jasne i pełnoziarniste. Wybór zależy od preferencji smakowych, ale również od pożądanych efektów. Jeśli chcemy dostarczyć organizmowi więcej składników odżywczych i zapewnić sobie na długo uczucie sytości, sięgnijmy po makaron ciemny. Natomiast jasny to gwarancja delikatnego smaku i uniwersalnego zastosowania w kuchni. Ciekawą propozycją jest także makaron orkiszowo-kasztanowy, o nieco słodkawym posmaku. To połączenie dwóch produktów, które w hildegardiańskiej diecie zajmują szczególnie ważne miejsce. W ofercie są również makarony bezjajeczne. Oprócz typu mąki znaczenie ma także kształt makaronu. Pod tym względem obecnie na rynku mamy szeroki wybór. Można kupić orkiszowy makaron spaghetti, łazanki rurki, świderki, wstążki i wiele innych. Bez najmniejszego problemu dopasujemy typ produktu do konkretnych dań.
Makaron orkiszowy – właściwości
Orkisz to ulubione zboże św. Hildegardy. Benedyktynka pisze, że orkisz zapewnia dobry nastrój, wpływa korzystnie na ciało i na krew, a ponadto ma najlepszy smak. Te obrazowe opisy Hildegardy potwierdza dzisiaj nauka. Okazuje się, że orkisz to źródło nie tylko dużej ilości błonnika, białka i witamin, ale także innych, równie ważnych substancji. Coraz bardziej znaną jest np. rodanid, który w naturalny sposób stymuluje układ odpornościowy. Inne to tryptofan, który reguluje poziom hormonu szczęścia i dobrego snu (serotoniny i melatoniny) oraz fenyloalanina, przyczyniająca się do prawidłowego działania układu nerwowego. Prawdziwy orkisz jest także źródłem wielu składników mineralnych np. potasu, magnezu czy żelaza. Warto wiedzieć, że chociaż orkisz zawiera gluten, jego budowa jest inna niż w przypadku pszenicy. Dzięki temu niekiedy mogą spożywać go osoby z nietolerancjami pokarmowymi, chociaż w takim przypadku zawsze należy włączać do swojej diety nowy składnik zbożowy pod kontrolą lekarza.
Makaron orkiszowy Św. Hildegardy
Być może natkniemy się na makaron orkiszowy w przypadkowych sklepach, ale warto wiedzieć, że nie każdy produkt ze słowem „orkiszowy” w nazwie ma rzeczywiście wiele wspólnego z orkiszem, o którym pisała św. Hildegarda. Niektóre odmiany orkiszu zawierają domieszki pszenicy. Trzeba korzystać jedynie z kilku najczystszych, pradawnych odmian. Zaliczamy do nich: Oberkulmer Rotkorn (odmiana najmniej alergizująca), Frankenkorn, Schwabenkorn, Ostro, Steiners Roter Tiroler. Jeśli decydujemy się na zakup gotowego makaronu lub mąki do jego wykonania, powinniśmy upewnić się, czy na opakowaniu umieszczono nazwę odmiany orkiszu. Najlepiej więc kupować produkty w sprawdzonych, hildegardiańskich sklepach, które weryfikują zgodność składu z wskazówkami świętej z Bingen. Mąka orkiszowa św. Hildegardy dostępna w naszym sklepie, posiada specjalne certyfikaty jakości - „Orkisz według doktora Hertzki”
Makaron orkiszowy – sprawdzony przepis
Jak już wspomnieliśmy, makaron orkiszowy możemy zrobić sami. Wystarczą jedynie jajka, mąka orkiszowa jasna i sól, oraz… trochę siły do wyrabiania ciasta. Należy wymieszać składniki i zagniatać, aż ciasto nie będzie już kleić się do rąk. Następnie trzeba rozwałkować ciasto i wycinać z niego wąskie paski. Potem pozostaje tylko gotowanie. Surowe, pocięte paski można również ususzyć i przechowywać na później, nawet przez kilka miesięcy. Nasz sprawdzony przepis na domowy makaron znajdziecie tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/jak-zrobic-domowy-makaron-orkiszowy.
Warto testować również inne przepisy, które można znaleźć w publikacjach z hildegardiańskimi przepisami lub w Internecie.
FAQ
Z czym jeść makaron orkiszowy ?
Makaron orkiszowy bardzo dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Możemy przygotować z niego danie wytrawne np. z dodatkiem sosu pomidorowego czy pesto. Sprawdzi się także w słodkim wydaniu np. z twarogiem i śmietaną.
Jak zrobić makaron z mąki orkiszowej?
Makaron można przygotować z zaledwie trzech składników: jajek, mąki orkiszowej i soli. Wystarczy je połączyć, zagnieść, pociąć na paski i ugotować lub ususzyć. Przepis jest prosty, ale wykonanie wymaga nieco wysiłku przy zagniataniu oraz wałkowaniu ciasta. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy wybierać spośród kilkudziesięciu rodzajów gotowych makaronów z prawdziwego orkiszu.
Czy makaron orkiszowy jest zdrowy?
Makaron wykonany z prawdziwego orkiszu, może dostarczyć organizmowi wiele składników i substancji odżywczych. Orkisz jest wg św. Hildegardy najzdrowszym zbożem, które dodaje energii, zapewnia dobrą krew i lepszy nastrój. Działa łagodnie na układ trawienny, nie obciąża żołądka.
Gdzie kupić makaron orkiszowy?
Makaron orkiszowy powinien być sporządzony z orkiszu pradawnej odmiany. Tylko prawdziwy orkisz dostarcza organizmowi cenne substancje odżywcze. Dlatego warto kupować makaron orkiszowy w sprawdzonych, hildegardiańskich sklepach.
Gdzie kupić prawdziwy orkisz?
Prawdziwy orkisz najłatwiej zamówić w Internecie w sklepach specjalizujących się w sprzedaży produktów hildegardiańskich. W SUNVITA mamy w ofercie wiele makaronów orkiszowych z najczystszych odmian zboża Hildegardy. Jakość produktów poświadczona jest specjalnymi certyfikatami.