Makaron orkiszowy to zdrowszy krewny klasycznego makaronu o lekkim orzechowym posmaku i nieco ciemniejszym kolorze. To doskonała opcja dla tych, którzy z różnych powodów unikają jedzenia klasycznego makaronu.
Czym charakteryzuje się makaron orkiszowy?
Jego wyjątkowe właściwości związane są bezpośrednio z mąką orkiszową, bowiem to cenne źródło białka i błonnika, wielu witamin z grupy B oraz niezbędnych dla zdrowia minerałów. Makaron z orkiszu znacznie lepiej wpływa na trawienie, zapobiega zaparciom i co kluczowe bez względu na płeć czy wiek – jest mniej tuczący, ponieważ jego zawartość energetyczna jest mniejsza niż w makaronie pszenicznym.
Makaron z mąki orkiszowej może być doskonałym dodatkiem do zup oraz zapiekanek, spaghetti i innych ulubionych dań, z których teraz nie trzeba rezygnować. Należy jednak wiedzieć, że ta zdrowa alternatywa jest zdrowa tylko wtedy, kiedy mąka użyta do makaronu pochodzi z prastarych, niemodyfikowanych odmian orkiszu. Należą do nich: Oberkulmer Rotkorn (najmniej alergizująca), Frankenkorn, Ostro oraz Steiners Roter Tiroler.
Wśród prozdrowotnych właściwości makaronu orkiszowego zdecydowanie kluczowa jest poprawa trawienia oraz przyspieszenie procesu przemiany materii. Makaron orkiszowy, podobnie jak mąka orkiszowa, jest wyjątkowo łagodny dla żołądka i jelit, dlatego chętnie korzystają z niego osoby borykające się z dolegliwościami tych narządów. Warto też wiedzieć, że makaron orkiszowy dobrze wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, łagodnie wpływa na pracę wątroby oraz wspiera pamięć i koncentrację, nie powodując po jedzeniu uczucia ciężkości.