Promocje
WERBENA KROJONA 500g (1)
WERBENA KROJONA 500g (1)
50,00 zł 50,00 zł
szt.
ZUPA POSTNA 280g
ZUPA POSTNA 280g
44,50 zł 36,50 zł
szt.
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
MIESZANKA Z PAPROTKĄ 50g
51,00 zł 36,00 zł
szt.
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
OWOCE WAWRZYNU MIELONE 50g
24,90 zł 19,60 zł
szt.
KREM Z JĘCZMIENIA SENSITIV 50ml promocja
KREM Z JĘCZMIENIA SENSITIV 50ml promocja
89,00 zł 72,00 zł
szt.
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
MIESZANKA BLUSZCZYKA KURDYBANKA Z LUBCZYKIEM 70G
24,00 zł 16,90 zł
szt.
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
MIESZANKA Z JASTRZĘBCEM 50g
38,90 zł 19,90 zł
szt.
SYROP ORKISZOWY 500g
SYROP ORKISZOWY 500g
35,50 zł 25,50 zł
szt.
Zupa klasztorna bio 260g
Zupa klasztorna bio 260g
42,50 zł 36,50 zł
szt.
ZUPA POSTNA PIKANTNA 400g
ZUPA POSTNA PIKANTNA 400g
49,00 zł 39,90 zł
szt.
SÓL ZIOŁOWA ŚW. HILDEGARDY BIO 170g
SÓL ZIOŁOWA ŚW. HILDEGARDY BIO 170g
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Olejek z bylicy boże drzewko 50 ml (1)
Olejek z bylicy boże drzewko 50 ml (1)
49,50 zł 34,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zupy na wynos - krem z gruszki i z pietruszki
Zupy na wynos - krem z gruszki i z pietruszki

Ni z gruszki, ni z pietruszki czyli ni z tego, ni z owego, nagle i bez związku? Oczywiście, że nie – to propozycja zupy na wynos. Pakujemy w termos i zabieramy do pracy. W kolejnym poście powiemy jak zrobić lekką karnawałową przekąskę.

czytaj całość »
Flaki z boczniaków
Flaki z boczniaków

Hildegardiańskie danie jarskie z boczniaków, uważanych tak przez Mniszkę z Bingen, jak i przez współczesnych za grzyby lecznicze. Sezon na nie trwa od listopada do lutego, korzystajmy.

czytaj całość »
Placuszki z mąki konopnej
Placuszki z mąki konopnej

Mniszka z Bingen o ziarnach konopi siewnej pisała, że odznaczają się uzdrawiającym działaniem. W Polsce znane od epoki brązu, dziś przeżywają prawdziwy renesans. Hildegardiańska propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.

czytaj całość »
Kopytka marchwiowe
Kopytka marchwiowe

Kto powiedział, że do zrobienia kopytek potrzebujemy ziemniaków, skoro marchew (dynia, buraki) są równie dobre, a do tego nadają im piękny kolor? Przepis krok po kroku dla mniej wprawnych kucharzy.

czytaj całość »
Daktylosernik z wiśniami
Daktylosernik z wiśniami

Pyszne ciasto na szczególne okazje: święta, sylwester, karnawał, rodzinne jubileusze. Na zdrowych składnikach: luksusowa mąka orkiszowa, wiejski ser, jaja, bio daktyle i polskie wiśnie. Upieczony w okrągłej formie i polany czekoladą może być nawet urodzinowym tortem.

czytaj całość »
Galaretki malinowe z galgantem
Galaretki malinowe z galgantem

Coś pomiędzy galaretką a żelkiem - pyszna świąteczna słodycz i samo zdrowie. Święta Hildegarda nie poleca dań zimnych i dań z wieprzowiny. Galaretkę robimy więc korzystając z roślinnej substancji żelującej zwanej agar-agar, która nie wymaga lodówki.

czytaj całość »
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim

Lubicie buraki? A jedliście je w pierogach? Może spróbujecie już w grudniu? Idealny do nich dodatek to kozi ser, zioła św. Hildegardy i sos z czarnej porzeczki. Danie jest tak wykwintne, że zasługuje na miano świątecznego!

czytaj całość »
Biszkopciki z migdałami
Biszkopciki z migdałami

Włoskie cantuccini czy biscotti nie są tak wysuszone jak polskie suchary, bliżej im raczej do małych biszkoptów. Pieczemy je z mnóstwem leczniczych migdałów, które zdaniem św. Hildegardy karmią mózg, wzmacniają płuca i wątrobę oraz zapewniają właściwy koloryt skóry. Chrupiąca radość z domowo robionych słodkości.

czytaj całość »
Świąteczna potrawka fenkułowa
Świąteczna potrawka fenkułowa

Święta Hildegarda nie polecała kapusty, za to fenkuł uważała za łagodnie ciepły i rozweselający. Zatem danie lekkostrawne, które warto wpisać w kulinarne plany na radosne przeżywanie Świąt Bożego Narodzenia. Rodzaj wegetariańskiego "bigosu" Mniszki z Bingen.

czytaj całość »
Masełko dyniowe z galgantem
Masełko dyniowe z galgantem

Próbowaliście już może słodkich smarowideł z warzyw i owoców do orkiszowego chleba, naleśników lub gofrów? Dziś w ruch poszła dynia i przyprawy korzenne. Polecamy zwłaszcza rozgrzewający galgant.

czytaj całość »
Sałatka z fenkułem i jabłkiem
Sałatka z fenkułem i jabłkiem

Jabłka i fenkuł (koper włoski) to nieliczne owoce/warzywa, których spożywanie na surowo nam nie szkodzi - jak zapewnia św. Hildegarda z Bingen. Zróbmy więc z nich lekką sałatkę.

czytaj całość »
Z czym łączyć kasztany w kuchni św. Hildegardy?
Z czym łączyć kasztany w kuchni św. Hildegardy?

Kasztany jadalne są - obok orkiszu i fenkułu - najbardziej polecanym produktem w kuchni św. Hildegardy. Niestety mało u nas używanym. Ich smak przypomina orzeszki piniowe albo nerkowce - słodkawy, mączysty, dla wielu trudny w odbiorze. Dziś garść informacji o tym jak i z czym łączyć orzechy kasztana jadalnego i produkty z niego zrobione (mąka, makarony, płatki, smarowidła).

czytaj całość »
Szoty z bertramu
Szoty z bertramu

Od angielskiego słowa shot - szybki, mocny strzał, powstały bertramowe, przeciwprzeziębieniowe szoty. Wspomagają nasze organizmy w początkach infekcji. Nas wiele razy bertram postawiły na nogi.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl