Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
KREM Z WYCIĄGIEM Z LIŚCI MORWY 50ml
KREM Z WYCIĄGIEM Z LIŚCI MORWY 50ml
89,00 zł 66,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 12,20 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowa zupa postna 0
Orkiszowa zupa postna

Wystarczy orkiszowy grysik, odrobinę masła kokosowego lub oleju słonecznikowego i codziennie inne warzywa. Może być dynia z marchwią, albo seler z korzeniem pietruszki, a nawet buraki. Tak powstaje zupa postna, codziennie inna.

 

czytaj całość »
Sok z tarniny 0
Sok z tarniny

Tarnina rośnie dziko na skraju naszych pól i lasów. Dawniej jej owoce były przekąską dla dzieci i pasterzy, dziś popadło w zapomnienie, a szkoda. Św. Hildegarda polecała tarninę w przypadku dolegliwości żołądka.

 

czytaj całość »
Napoje z dyni 0
Napoje z dyni

Sok, nektar czy syrop z dyni „dobrej dla zdrowych i chorych, jak zapewnia nasza Mniszka z Bingen, to bogate źródło witamin i składników mineralnych.

 

czytaj całość »
Grzyby w kuchni św. Hildegardy - jak je przyrządzić? 0
Grzyby w kuchni św. Hildegardy - jak je przyrządzić?

Mniszka z Bingen uważała, że grzyby „nieco szkodzą spożywającemu je człowiekowi”, są bowiem ciężkostrawne i śluzotwórcze. Jednak te, które „rosną przy określonych stojących lub leżących drzewach, mniej szkodzą, a nawet czasem nadają się na lekarstwa, jak niektóre ogrodowe ziółka”.

 

czytaj całość »
Jajko z szałwią 0
Jajko z szałwią

Pyszne danie, które stawia na nogi przeziębionych. Szałwia i czosnek mają moc, można użyć szałwii suszonej a całość posypać świeżą natką pietruszki.

 

czytaj całość »
Napar rozmarynowy z pieprzem kubeba 0
Napar rozmarynowy z pieprzem kubeba

 

W tym naparze rządzi pieprz kubeba, który „rozweseli i sprawi, że nasz umysł będzie jasny a wiedza wyraźna” – jak zapewnia św. Hildegarda. Nadaje naparom fajny, kamforowy smak, z cytryną, rozmarynem i kolendrą smakuje pysznie – spróbujcie.

 

czytaj całość »
Ocet jabłkowy 0
Ocet jabłkowy

Po obieraniu jabłek na szarlotkę zostają wykrawki, z których można zrobić ocet. Św. Hildegarda co prawda polecała winny, ale domowy jabłkowy jest tani i świetnie nadaje się do odkażania mięsa czy sałat przed spożyciem.

 

czytaj całość »
Marmurek czekoladowo-dyniowy 0
Marmurek czekoladowo-dyniowy

Święta Hildegarda nic o czekoladzie nie wspominała (czekolady jaką znamy ewoluowała od XIX w.), czasem jednak dajemy się skusić na dodatek tej najlepszej - gorzkiej. Mąka z leczniczego orkiszu i dyniowe puree, dobre dla zdrowych i chorych, niech posłuży nam jako usprawiedliwienie.

czytaj całość »
Potrawka z fenkułu 0
Potrawka z fenkułu

Z marchwią, mięsem z rosołu i prażonymi pestkami słonecznika. Świetnie smakuje z orkiszowymi łazankami lub makaronem z mąką kasztanową.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl