Promocje
ŻEL Z SIEMIENIA LNIANEGO
ŻEL Z SIEMIENIA LNIANEGO
41,00 zł 31,00 zł
kg
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Galaretki malinowe z galgantem
Galaretki malinowe z galgantem

Coś pomiędzy galaretką a żelkiem - pyszna świąteczna słodycz i samo zdrowie. Święta Hildegarda nie poleca dań zimnych i dań z wieprzowiny. Galaretkę robimy więc korzystając z roślinnej substancji żelującej zwanej agar-agar, która nie wymaga lodówki.

czytaj całość »
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim
Orkiszowe pierogi z burakiem i serem kozim

Lubicie buraki? A jedliście je w pierogach? Może spróbujecie już w grudniu? Idealny do nich dodatek to kozi ser, zioła św. Hildegardy i sos z czarnej porzeczki. Danie jest tak wykwintne, że zasługuje na miano świątecznego!

czytaj całość »
Biszkopciki z migdałami
Biszkopciki z migdałami

Włoskie cantuccini czy biscotti nie są tak wysuszone jak polskie suchary, bliżej im raczej do małych biszkoptów. Pieczemy je z mnóstwem leczniczych migdałów, które zdaniem św. Hildegardy karmią mózg, wzmacniają płuca i wątrobę oraz zapewniają właściwy koloryt skóry. Chrupiąca radość z domowo robionych słodkości.

czytaj całość »
Świąteczna potrawka fenkułowa
Świąteczna potrawka fenkułowa

Święta Hildegarda nie polecała kapusty, za to fenkuł uważała za łagodnie ciepły i rozweselający. Zatem danie lekkostrawne, które warto wpisać w kulinarne plany na radosne przeżywanie Świąt Bożego Narodzenia. Rodzaj wegetariańskiego "bigosu" Mniszki z Bingen.

czytaj całość »
Masełko dyniowe z galgantem
Masełko dyniowe z galgantem

Próbowaliście już może słodkich smarowideł z warzyw i owoców do orkiszowego chleba, naleśników lub gofrów? Dziś w ruch poszła dynia i przyprawy korzenne. Polecamy zwłaszcza rozgrzewający galgant.

czytaj całość »
Sałatka z fenkułem i jabłkiem
Sałatka z fenkułem i jabłkiem

Jabłka i fenkuł (koper włoski) to nieliczne owoce/warzywa, których spożywanie na surowo nam nie szkodzi - jak zapewnia św. Hildegarda z Bingen. Zróbmy więc z nich lekką sałatkę.

czytaj całość »
Z czym łączyć kasztany w kuchni św. Hildegardy?
Z czym łączyć kasztany w kuchni św. Hildegardy?

Kasztany jadalne są - obok orkiszu i fenkułu - najbardziej polecanym produktem w kuchni św. Hildegardy. Niestety mało u nas używanym. Ich smak przypomina orzeszki piniowe albo nerkowce - słodkawy, mączysty, dla wielu trudny w odbiorze. Dziś garść informacji o tym jak i z czym łączyć orzechy kasztana jadalnego i produkty z niego zrobione (mąka, makarony, płatki, smarowidła).

czytaj całość »
Szoty z bertramu
Szoty z bertramu

Od angielskiego słowa shot - szybki, mocny strzał, powstały bertramowe, przeciwprzeziębieniowe szoty. Wspomagają nasze organizmy w początkach infekcji. Nas wiele razy bertram postawiły na nogi.

czytaj całość »
Orkiszowa lazania ze szpinakiem
Orkiszowa lazania ze szpinakiem

Są na tym blogu przepisy proste i trudniejsze. Ten może do łatwych nie należy, ale jeśli zależy Wam nie tylko na zdrowiu, ale również na zrobieniu kulinarnego wrażenia - będzie idealny.

czytaj całość »
Kawa "Jezioro Bodeńskie"
Kawa "Jezioro Bodeńskie"

Osoby w kawie zakochane zachęcamy do robienia jej zdrowszej wersji, stopniowo zastępując kawę "trującą" prozdrowotną kawą orkiszową. Jej smak przypomina kawę zbożową, jest jednak - z uwagi na dobrze wypalone ziarna - intensywniejszy. Taka kawa jest łagodniejsza dla nerek.

czytaj całość »
Pulpety z orkiszowym kuskusem
Pulpety z orkiszowym kuskusem

Danie bardzo lubiane przez dzieci i przez mamy. Świetnie wpisuje się w hildegardiańską kuchnię tradycyjną, a jednocześnie pomysłową i oszczędną - do przygotowania pulpetów można wykorzystać mięso z gotowania rosołu lub cielęcego wywaru. Pulpety świetnie smakują z zasmażanymi buraczkami.

czytaj całość »
Z czym łączyć dynie w kuchni św. Hildegardy?
Z czym łączyć dynie w kuchni św. Hildegardy?

Dynia (każda jej odmiana) zajmuje w kuchni św. Hildegardy ważne miejsce. Z czym smakuje najlepiej? Ten wpis jest dla osób, które lubią w kuchni eksperymentować ale również dla tych, które muszą mieć konkretny przepis, żeby ruszyć z miejsca. 

czytaj całość »
Zupa ciecierzycowa z pieczonym burakiem
Zupa ciecierzycowa z pieczonym burakiem

Pyszna, sycąca zupa z ciepłej, delikatnej i lekkiej ciecierzycy. Na leczniczym wywarze i z dodatkiem buraczanych chipsów. Przepis według zaleceń Mniszki z Bingen - zapraszamy do praktykowania kuchni św. Hildegardy.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl