Mąka orkiszowa pełnoziarnista/chlebowa

MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 30/01/2025 MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA Data ważności: 30/01/2025
Producent: Sunvita
Cena: 79,90 zł
( 1 kg = 15,98 zł )
zobacz więcej
  • nowość
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA  Data ważności: 30/01/2025 MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA Data ważności: 30/01/2025
Producent: Sunvita
Cena: 16,90 zł
( 1 kg = 16,90 zł )
zobacz więcej
  • nowość
MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA 1kg GEISINGEN MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA 1kg GEISINGEN
Producent: GEISINGEN
Cena: 15,00 zł
( 1 kg = 15,00 zł )
zobacz więcej
MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA 5kg GEISINGEN MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA 5kg GEISINGEN
Producent: GEISINGEN
Cena: 69,90 zł
( 1 kg = 13,98 zł )
-+
szt.
zobacz więcej
Mąka orkiszowa typ 1050 1kg GEISINGEN Mąka orkiszowa typ 1050 1kg GEISINGEN
Producent: GEISINGEN
Cena: 15,00 zł
( 1 kg = 15,00 zł )
-+
szt.
zobacz więcej
Mąka orkiszowa typ 1050 25kg GEISINGEN Mąka orkiszowa typ 1050 25kg GEISINGEN
Producent: GEISINGEN
Cena: 339,00 zł
( 1 kg = 13,56 zł )
-+
szt.
zobacz więcej
MĄKA ORKISZOWA TYP 1050 5kg MĄKA ORKISZOWA TYP 1050 5kg
Producent: GEISINGEN
Cena: 69,90 zł
( 1 kg = 13,98 zł )
-+
szt.
zobacz więcej
MĄKA PEŁNOZIARNISTA DLA NIEMOWLĄT MIKRO 1kg MĄKA PEŁNOZIARNISTA DLA NIEMOWLĄT MIKRO 1kg
Producent: GEISINGEN
Cena: 25,90 zł
( 1 kg = 25,90 zł )
zobacz więcej

Orkisz

Orkisz to jeden z trzech podstawowych produktów spożywczych, na których opiera się dieta św. Hildegardy z Bingen. Dlaczego właśnie to zboże było preferowane przez świętą mniszkę, a zarazem doktor kościoła? Współczesna nauka potwierdza, że orkisz jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, a zwłaszcza rodanidu, który działa jak naturalny antybiotyk. Badacze potwierdzają także, że sama okrywa ziarna dobrze chroni zawartość przed pleśnią i zanieczyszczeniami, a ponadto orkisz niełatwo poddaje się modyfikacjom. W ubiegłym stuleciu orkisz został niemal całkowicie wyparty przez pszenicę, ale obecnie wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowego żywienia, wzrasta także jego popularność. W profesjonalnych sklepach można znaleźć coraz więcej produktów wytwarzanych z orkiszu, a najczęściej Klienci sięgają oczywiście po mąkę.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista

Przy zakupie mąki orkiszowej trzeba zdecydować się na konkretny typ. Możliwości jest kilka, ale możemy uprościć podział do mąki razowej i białej. Ta pierwsza, nazywana też pełnoziarnistą, wytwarzana jest z całego ziarna, przez co zawiera więcej składników odżywczych, a przede wszystkim błonnika. Jest jednak znacznie cięższa i zdecydowanie bardziej wyrazista w smaku niż mąki niższych typów. Z kolei mąkę jasną poddaje się dokładniejszemu oczyszczeniu, dzięki czemu ma lekką strukturę, łagodny smak i uniwersalne zastosowanie.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista jaki typ

Na opakowaniu mąki w sklepach widnieje numer, który oznacza jej konkretny typ. Dostępnych jest aż kilkanaście odmian. Wszystkie numery poniżej 1500 zaliczane są do oznaczeń mąk białych, chociaż mąki typu 1000-1300 są z grubego przemiału, a więc mają nieco cięższą strukturę niż mąki niższych typów. Mąka  pełnoziarnista typu 1500, powstaje z naturalnego przemiału ziarna.i

Jeśli chcemy osiągnąć najwięcej korzyści dla zdrowia, trzeba zdecydować się na zakup mąki z wyższym oznaczeniem.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista czy zdrowa

Mąka orkiszowa powstaje z ziaren mielonych w całości, a to oznacza, że zawiera bardzo dużo błonnika, rodanidu i innych składników odżywczych. Znajdują się w niej witaminy, tryptofan poprawiający nastrój, melatonina zapewniająca dobry sen oraz fenyloalanina. Orkisz wspomaga układ immunologiczny, układ krwionośny, wspiera budowę mięśni, poprawia wygląd skóry i paznokci. Należy pamiętać, że mąka pełnoziarnista bardziej obciąża żołądek niż mąka jasna, ale zawiera za to więcej składników odżywczych.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista indeks glikemiczny

Mąka orkiszowa pełnoziarnista ma niższy indeks glikemiczny niż mąki jasne. Wynika to z większej zawartości błonnika oraz szeregu innych substancji odżywczych. Dzięki temu glukoza zdecydowanie wolniej uwalnia się w organizmie i dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Osoby, które chcą ustabilizować poziom cukru we krwi powinny więc sięgać raczej po wyższe typy mąki.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista do czego?

Mąka orkiszowa pełnoziarnista ma nieco mniej zastosowań w kuchni niż mąka jasna. Mimo to da się z niej przyrządzić wiele potraw. Podstawa to oczywiście pełnoziarniste pieczywo. Z mąki orkiszowej pełnoziarnistej można przygotować także makarony, pitę, spód do pizzy, placki, naleśniki czy ciasteczka. Można przyrządzić wypieki razowe lub mieszane. Te pierwsze będą bardzo odżywcze, ale zarazem nieco cięższe. Dla otrzymania odpowiednich walorów smakowych, lżejszej struktury i większej ilości substancji odżywczych warto mieszać wyższe typy mąk z niższymi.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista przepisy

Skąd brać przepisy do wypieków z mąką orkiszową? Zasadniczo w większości przepisów da się po prostu zastąpić mąkę pszenną mąką orkiszową bez zmiany walorów smakowych i bez zaburzenia proporcji składników. Jeżeli jednak preferujemy dedykowane przepisy, można znaleźć je w ciągu kilku sekund w Internecie. Na rynku do nabycia są również publikacje poświęcone diecie św. Hildegardy, w których zamieszczane są przepisy na wypieki i dania z orkiszu. Zapraszamy również do przejrzenia dedykowanej zakładki z przepisami na stronie naszego sklepu.

Mąka orkiszowa pełnoziarnista przepis na chleb

Niemal każdy kto słyszy o samodzielnym pieczeniu chleba twierdzi, że to zbyt skomplikowane i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Wcale nie trzeba poświęcać wiele czasu na wyrabianie i formowanie bochenków. Na stronach internetowych można znaleźć przepisy na chleb mieszany łyżką. Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, sól, wodę i drożdże lub zakwas, a potem dodać swoje ulubione składniki np. miód, pestki dyni lub żurawinę i zostawić wymieszane ciasto do wyrośnięcia. Potem tylko wkładamy wyrośnięte ciasto do piekarnika i po godzinie mamy już chrupiące, zdrowe pieczywo.

 Czy mąka orkiszowa pełnoziarnista jest zdrowa?

Tak, mąka orkiszowa pełnoziarnista jest zdrowa. Zawiera rodanid, który podnosi odporność, a także mnóstwo błonnika oraz mikro- i makroelementów, które wspomagają produkcję krwinek, pozytywnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie oraz regulują procesy trawienne.

Czy mąka orkiszowa jest zdrowsza od żytniej?

Św. Hildegarda z Bingen uważała mąkę orkiszową za najzdrowsze zboże. Oczywiście nie oznacza to, że wszystkie inne zboża są bezwartościowe. Odpowiednio hodowane żyto także ma wiele właściwości prozdrowotnych. Warto wprowadzić je do swojej diety.

Jaki typ mąki orkiszowej jest najlepszy?

Wybór typu mąki orkiszowej zależy od preferencji i celów kulinarnych. Najwięcej potraw i wypieków można przyrządzić z mąki jasnej, zwłaszcza typu 630 lub 700. Z kolei mąka orkiszowa pełnoziarnista ma najwięcej błonnika i składników odżywczych. Przyrządzone z niej wypieki są jednak ciężej strawne. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium