Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Witamy w sklepie z produktami zalecanymi przez św. Hildegardę z Bingen

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł
0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 190.01zł

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Opis produktu
Koszt dostawy
Opinie o produkcie

Opis

Mąka typu 1050 jest mąką chlebową, ale można jej używać do wszystkich wypieków. Pochodzi z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn*. 

Produkt zawiera gluten.

*Certyfikat Orkisz według doktora Hertzki

 

Odmiany orkiszu polecane przez św. Hildegardę: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Typy mąki orkiszowej

Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem:

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału

tzw. biszkoptowe

200-450

Mąki białe, średniego przemiału

tzw. uniwersalne

500-700

Mąki białe, grubego przemiału

tzw. chlebowe 

1000-1300

Mąki ciemne, grubego przemiału

tzw. pełnoziarniste

1500-1800

Mąki ciemne, grubego przemiału

tzw. razowe

2000

*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

 

Przykładowy przepis: Chleb orkiszowy na zakwasie

 

Kraj pochodzenia: Niemcy

Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy

Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (4)

Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

10 lutego 2024

Od półtora roku piekę chleb z tej mąki 1050 i połnoziarnistej. Chleb daje więcej siły i mocy. Jest nieporównywalnie sytniejszy od zwykłego chleba. Poza tym stan zdrowia mojej rodziny znacznie się poprawił choć nie był zły. Robię z mąki 1050 naleśniki i używam do wszystkiego do czego do tej pory potrzebowałam mąki. Goście nie wiedząc zawsze pytają dlaczego ciasto jest delikatniejsze. Polecam

1 marca 2024

Od kilku lat piekę chleb na zakwasie z mąki orkiszowej chlebowej. Chleb jest pyszny, zawsze wychodzi.

4 kwietnia 2024

Polecam:)

13 sierpnia 2024

Mąka bardzo uniwersalna, nadaje się do wypieku chleba, naleśników, dodaję ją tez do ciast. Ja zaopatrzyłam się w 25 kg i jest to bardzo praktyczne, gdyż starcza na długo.

Mąka orkiszowa typ 1050 25kg Geisingen

Producent: GEISINGEN | Kod produktu: 239
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
339,00 zł
  (1 kg = 13,56 zł )
339.00
ilość szt.

towar niedostępny

Buy this products now - pay for it in 30 days

Dokonaj zakupu z kontem i zyskaj 339 pkt

Nasi klienci kupili również:

Mąka orkiszowa typ 1050 5kg
Mąka orkiszowa typ 1050 5kg

69,90 zł

szt.
Mąka orkiszowa typ 1050 1kg Geisingen
Mąka orkiszowa typ 1050 1kg Geisingen

15,00 zł

szt.
Mąka orkiszowa 1050 5 kg Geisingen + zakwas gratis
Mąka orkiszowa 1050 5 kg Geisingen + zakwas gratis

69,90 zł

szt.
Mąka orkiszowa 1050 1 kg Geisingen + zakwas gratis
Mąka orkiszowa 1050 1 kg Geisingen + zakwas gratis

15,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium