Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
13,90 zł 10,00 zł
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
13,50 zł 9,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
14,80 zł 10,00 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Chleb orkiszowy na zakwasie 0
Chleb orkiszowy na zakwasie

DLACZEGO ORKISZOWY I DLACZEGO NA ZAKWASIE?

Orkisz jako prastara, niezmodyfikowana odmiana pszenicy, która dodatkowo z powodu grubej łupiny jest dobrze chroniona przed zanieczyszczeniami i insektami, wydaje się w dzisiejszym, mocno schemizowanym świecie wyborem oczywistym. Jest to zboże rozgrzewające, odżywcze i lekkostrawne, dobrze tolerowane nawet przez osoby na pszenicę uczulone. Pod wpływem mistycznych tekstów XII-wiecznej uzdrowicielki - św. Hildegardy z Bingen - orkisz został zastosowany w kuracjach ozdrowieńczych, z dobrym skutkiem. Dlaczego chleb zakwasowy? Drożdże stosowane do produkcji chleba są stosunkowo nowym wynalazkiem, za to zaczyn i zakwaszanie towarzyszyły nam przez tysiące lat. W mące mikro- i makroelementy są zawarte w tak zwanych fitynianach, nie rozpuszczalnych solach kwasu fitynowego. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w zakwasie, rozpuszczając je, zwiększają ich biodostępność - zatem nie przelatują one przez nasz układ pokarmowy, ale są wchłaniane. Bakterie zakwasowe są probiotykami, dbającymi o naszą florę jelitową, która - jak donoszą najnowsze badania - znacząco wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Kupujmy zatem orkiszowy chleb wypiekany tradycyjnie albo pieczmy go sami. Poniżej przepis.

 

ZAKWAS

Młody zakwas orkiszowy jest słaby, dlatego nie przejmujcie się, jeśli pierwsze bochenki nie będą dość wyrośnięte - nie wpływa to na walory zdrowotne chleba. Mocny, wieloletni zakwas orkiszowy najlepiej jest dostać, ale kto ma w domu zakwas żytni, niech na nim rozpocznie produkcję orkiszowego chleba.

Składniki na zakwas: 600 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 600 ml letniej wody.

Zakwas przygotowujemy na 5 dni przed planowanym pieczeniem chleba. W tym celu mieszamy 200g mąki orkiszowej oraz 200ml letniej wody w szklanym naczyniu (polecam duży słoik przykryty gazą) i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnego dnia bierzemy 1/4 mikstury (10 dag), dodajemy 100 g mąki orkiszowej oraz 100 ml wody i pozostawiamy na kolejne 24 godziny, również w temperaturze pokojowej. Powtarzamy tę czynność przez kolejne 3 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użycia. Odświeżany raz w tygodniu, podczas pieczenia chleba i przechowywany w lodówce, będzie nam służył wiele lat, a nawet wzmocni się.

Część zakwasu, który każdorazowo odejmujemy możemy wykorzystać dodając go do ciasta naleśnikowego, pieczenia chleba albo bułeczek orkiszowych na drożdżach, co wzbogaci ich smak.

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

Składniki na zaczyn: 480g mąki orkiszowej (białej i z pełnego przemiału - proporcje wg uznania), 50-80g zakwasu, 400g ciepłej wody.

Składniki na zaczyn mieszamy i zostawiamy maksymalnie na 7-12 godzin. Potem dodajemy: 710g mąki orkiszowej (ciemnej, jasnej lub mieszanej), 1 łyżkę soli kamiennej, 530g ciepłej wody. 

Przygotowujemy 2 blaszki keksówki i smarujemy je masłem klarowanym. Przelewamy ciasto chlebowe do blaszek i zostawiamy do wyrośnięcia na około 4-5 godzin w ciepłym miejscu (gdy w domu jest chłodniej może trwać to trochę dłużej). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stp. 45 minut. Dobrze jest podczas pieczenia wstawić na dno piekarnika żaroodporne naczynie z wrzątkiem.

 

Zapraszamy po zakup pełnowartościowych mąk orkiszowych ale także po gotowy chleb orkiszowy na zakwasie. Na zdrowie! 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium