Newsletter
 

Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
57,14 zł
-+
szt.
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
POWERBIOTIC BALANCE 60 KAPS | esencja probiotyczna
95,00 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Chleb orkiszowy na zakwasie 4
Chleb orkiszowy na zakwasie

DLACZEGO ORKISZOWY I DLACZEGO NA ZAKWASIE?

Orkisz jako prastara, niezmodyfikowana odmiana pszenicy, która dodatkowo z powodu grubej łupiny jest dobrze chroniona przed zanieczyszczeniami i insektami, wydaje się w dzisiejszym, mocno schemizowanym świecie wyborem oczywistym. Jest to zboże rozgrzewające, odżywcze i lekkostrawne, dobrze tolerowane nawet przez osoby na pszenicę uczulone. Pod wpływem mistycznych tekstów XII-wiecznej uzdrowicielki - św. Hildegardy z Bingen - orkisz został zastosowany w kuracjach ozdrowieńczych, z dobrym skutkiem. Dlaczego chleb zakwasowy? Drożdże stosowane do produkcji chleba są stosunkowo nowym wynalazkiem, za to zaczyn i zakwaszanie towarzyszyły nam przez tysiące lat. W mące mikro- i makroelementy są zawarte w tak zwanych fitynianach, nie rozpuszczalnych solach kwasu fitynowego. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w zakwasie, rozpuszczając je, zwiększają ich biodostępność - zatem nie przelatują one przez nasz układ pokarmowy, ale są wchłaniane. Bakterie zakwasowe są probiotykami, dbającymi o naszą florę jelitową, która - jak donoszą najnowsze badania - znacząco wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Kupujmy zatem orkiszowy chleb wypiekany tradycyjnie albo pieczmy go sami. Poniżej przepis.

 

ZAKWAS

Młody zakwas orkiszowy jest słaby, dlatego nie przejmujcie się, jeśli pierwsze bochenki nie będą dość wyrośnięte - nie wpływa to na walory zdrowotne chleba. Mocny, wieloletni zakwas orkiszowy najlepiej jest dostać, ale kto ma w domu zakwas żytni, niech na nim rozpocznie produkcję orkiszowego chleba.

Składniki na zakwas: 600 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, 600 ml letniej wody.

Zakwas przygotowujemy na 5 dni przed planowanym pieczeniem chleba. W tym celu mieszamy 200g mąki orkiszowej oraz 200ml letniej wody w szklanym naczyniu (polecam duży słoik przykryty gazą) i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnego dnia bierzemy 1/4 mikstury (10 dag), dodajemy 100 g mąki orkiszowej oraz 100 ml wody i pozostawiamy na kolejne 24 godziny, również w temperaturze pokojowej. Powtarzamy tę czynność przez kolejne 3 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy do użycia. Odświeżany raz w tygodniu, podczas pieczenia chleba i przechowywany w lodówce, będzie nam służył wiele lat, a nawet wzmocni się.

Część zakwasu, który każdorazowo odejmujemy możemy wykorzystać dodając go do ciasta naleśnikowego, pieczenia chleba albo bułeczek orkiszowych na drożdżach, co wzbogaci ich smak.

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE

Składniki na zaczyn: 480g mąki orkiszowej (białej i z pełnego przemiału - proporcje wg uznania), 50-80g zakwasu, 400g ciepłej wody.

Składniki na zaczyn mieszamy i zostawiamy maksymalnie na 7-12 godzin. Potem dodajemy: 710g mąki orkiszowej (ciemnej, jasnej lub mieszanej), 1 łyżkę soli kamiennej, 530g ciepłej wody. 

Przygotowujemy 2 blaszki keksówki i smarujemy je masłem klarowanym. Przelewamy ciasto chlebowe do blaszek i zostawiamy do wyrośnięcia na około 4-5 godzin w ciepłym miejscu (gdy w domu jest chłodniej może trwać to trochę dłużej). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stp. 45 minut. Dobrze jest podczas pieczenia wstawić na dno piekarnika żaroodporne naczynie z wrzątkiem.

 

Zapraszamy po zakup pełnowartościowych mąk orkiszowych ale także po gotowy chleb orkiszowy na zakwasie. Na zdrowie! 

mąka chlebowa BIO SUNVITA typ 1100  https://www.sklephildegarda.pl/pl/p/MAKA-BIO-TYP-1100-1KG-SUNVITA/1227

mąka pełnoziarnista typ 1800 https://www.sklephildegarda.pl/pl/p/MAKA-ORKISZOWA-PELNOZIARNISTA-1kg-GEISINGEN/750

 

Komentarze do wpisu (4)

31 marca 2020

Pyszny chlebek! Zrobilam na zwyklym zakwasie zytnim i mace orkiszowej pelnoziarnistej.

21 lutego 2021

Chleb jest przepyszny ☺ Serdecznie polecam.

23 listopada 2021

Bardzo dobry chlebek, polecam z całego serca :)

27 stycznia 2022

Chleb jest przepyszny i nawet czerstwy jest zjadany do końca. Mniam

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium