MĄKA ORKISZOWA PEŁNOZIARNISTA 1kg GEISINGEN
Opis
Mąka pełnoziarnista /typ 1800/ ze zboża, które św. Hildegarda wskazywała jako najzdrowsze, w pełni odżywcze, regenerujące cały organizm. Pochodzi z mieszanki prastarych odmian. Stosowana jest do produkcji wszystkich rodzajów pieczywa.
Kraj pochodzenia: Niemcy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt zawiera gluten.
Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Odmiana orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn
Typy mąk
Typy mąk (oznaczone numerami) oznaczają stopień zmielenia ziarna (miałkości maki).
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału, tzw. biszkoptowe typ 200, 300, 400
Mąki białe, średniego przemiału, tzw. uniwersalne typ 500, 600, 700
Mąki białe, grubego przemiału, tzw. chlebowe typ 1000, 1100, 1300
Mąki ciemne, grubego przemiału, tzw. pełnoziarniste typ 1500, 2000
*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Dorota Sadowska
Świetna mąka, ja karmię nią zakwas. Chleb wychodzi doskonały