GALGANT KORZEŃ MIELONY 100G
Opis
Św. Hildegarda pisze o szerokim zastosowaniu galgantu: „Galgant jest prawie całkowicie gorący,(…) i odznacza się szerokim zakresem działania”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Galgant (łac. Alpinia officinarum) w medycynie św. Hildegardy figuruje głównie jako przyprawa „nasercowa” pomagająca w bólach, osłabieniu i skurczach serca oraz zaburzeniach krążenia.
„Kto odczuwa dolegliwości sercowe i z tego powodu mdleje, ten powinien natychmiast zjeść galgant, a poczuje się lepiej”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Galgant ma właściwości rozkurczowe. Dzięki nim świetnie sprawdza się również przy dolegliwościach miesiączkowych, skurczach żołądka i jelit oraz mdłościach. Pomaga w stanach wyczerpania i osłabienia.
U św. Hildegardy jest on jedną z ważniejszych przypraw. Na początku należy przyprawiać potrawy ostrożnie, gdyż galgant jest bardzo pikantny. Jednakże według Hildegardy wskazane jest jego częste stosowanie (np. w celu poprawy trawienia).
Składniki: korzeń galgantu mielony.
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia: w sezonie jesienno-zimowym dodawać szczyptę do wszelkich potraw.
Producent: Hildegard GmbH St Posch, A-4880 Georgen St am Weinberg 23, Austria
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa
Firma St. Hildegard Posch gwarantuje najwyższą jakość naturalnych surowców i zapewnia zgodność produktów z oryginalnymi recepturami świętej Hildegardy z Bingen.
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Agnieszka
Pikantna przyprawa, fajnie może zastąpić np. ostrą paprykę. Polecam
Zuzanna
Bardzo mocny zapach.
Agata Molęda
Aromatyczna :)! I na pewno zdrowa,bo Hildegardowa. Dodaję po szczypcie do jedzenia,by było zdrowiej.
Monika Gidzińska
Pikantna przyprawa świetnie zastępuje w mojej kuchni imbir i pomaga przy trawieniu pokarmów Polecam
Joanna Wysłocka
Bardzo przydatna przyprawa. Ja dodaję do habermusu i do zup. Dodaje troszkę ostrzejszego i wyrazistego smaku. Polecam !
Iwona
Stosuję go do wszystkich potraw, tak jak sól. Poza tym dodany do soku malinowego bardzo szybko poradził sobie z pierwszymi objawami przeziębienia! Warto to mieć w domu. Polecam.