W dniu 20.06 biuro, poradnia i magazyn będą nieczynne; ostatnie wysyłki realizujemy 18.06.

W dniu 20.06 biuro, poradnia i magazyn będą nieczynne; ostatnie wysyłki realizujemy 18.06.

W dniu 20.06 biuro, poradnia i magazyn będą nieczynne; ostatnie wysyłki realizujemy 18.06.

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł
0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 190.01zł

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
maka-orkiszowa-630-1.jpg
Opis produktu
Opinie o produkcie

Opis

Mąka typu 630 nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza" i mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista. 

Pochodzi z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn*.

Produkt zawiera gluten.

*Certyfikat Orkisz według doktora Hertzki

 

Odmiany orkiszu polecane przez św. Hildegardę: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Typy mąki orkiszowej

Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem:

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału

tzw. biszkoptowe

200-450

Mąki białe, średniego przemiału

tzw. uniwersalne

500-700

Mąki białe, grubego przemiału

tzw. chlebowe 

1000-1300

Mąki ciemne, grubego przemiału

tzw. pełnoziarniste

1500-1800

Mąki ciemne, grubego przemiału

tzw. razowe

2000

*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

 

Przykładowy przepis: Chleb z rajskimi jabłuszkami

 

Kraj pochodzenia: Niemcy

Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy

Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (3)

Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

9 lipca 2023

Najlepsza i najzdrowsza mąka na chleb.

10 kwietnia 2025

Stały produkt w mojej kuchni :) polecam

26 maja 2025

Dobra mąka na chleb.

Mąka orkiszowa typ 630 1kg Geisingen

Producent: GEISINGEN | Kod produktu: 234
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
15,00 zł
  (1 kg = 15,00 zł )
15.00
ilość szt.

towar niedostępny

Buy this products now - pay for it in 30 days

Dokonaj zakupu z kontem i zyskaj 15 pkt

Nasi klienci kupili również:

Mąka orkiszowa typ 405 1kg Geisingen
Mąka orkiszowa typ 405 1kg Geisingen

15,00 zł

szt.
Mąka orkiszowa typ 1050 1kg Geisingen
Mąka orkiszowa typ 1050 1kg Geisingen

15,00 zł

szt.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1kg Geisingen
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1kg Geisingen

15,00 zł

  • Produkt niedostępny
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium