Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Chleb z rajskimi jabłuszkami 0
Chleb z rajskimi jabłuszkami

Orkiszowy, na zakwasie z niecodziennym dodatkiem dzikich jabłuszek, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i antynowotworowe.

 

Składniki:

  • 300g jasnej mąki orkiszowej typ 700,

  • pół łyżeczki soli bez antyzbrylaczy,

  • 1-2 łyżki jasnego odszumowanego miodu,

  • 200g zakwasu orkiszowego,

  • około 280-300 ml wody,

  • garść - dwie rajskich jabłuszek,

  • pół szklanki migdałów pociętych w słupki,

  • mąka orkiszowa do podsypywania.

 

Jabłuszka myjemy i wykrawamy, możemy pokroić drobniej. Mąkę mieszamy z solą i przyprawami, dodajemy zakwas, miód i cały czas mieszając dolewamy wodę, aby ciasto było gęste. Wyrabiamy je kilka minut (około 5-7), aż będzie delikatnie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.

W ciasto wkładamy kawałki rajskich jabłuszek i migdały, raz jeszcze krótko zagniatając. Następnie, podsypując je mąką, formujemy gruby wałek i wkładamy do formy (keksówki). Tak przygotowany chleb zostawiamy na noc do wyrastania.

Gdy już bułka nam wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do temperatury maksymalnej. Pieczemy około 15-20 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona.


Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium