
Orkiszowy, na zakwasie z niecodziennym dodatkiem dzikich jabłuszek, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i antynowotworowe.
Składniki:
-
300g jasnej mąki orkiszowej typ 700,
-
pół łyżeczki soli bez antyzbrylaczy,
-
1-2 łyżki jasnego odszumowanego miodu,
-
200g zakwasu orkiszowego,
-
około 280-300 ml wody,
-
garść - dwie rajskich jabłuszek,
-
pół szklanki migdałów pociętych w słupki,
-
mąka orkiszowa do podsypywania.
Jabłuszka myjemy i wykrawamy, możemy pokroić drobniej. Mąkę mieszamy z solą i przyprawami, dodajemy zakwas, miód i cały czas mieszając dolewamy wodę, aby ciasto było gęste. Wyrabiamy je kilka minut (około 5-7), aż będzie delikatnie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.
W ciasto wkładamy kawałki rajskich jabłuszek i migdały, raz jeszcze krótko zagniatając. Następnie, podsypując je mąką, formujemy gruby wałek i wkładamy do formy (keksówki). Tak przygotowany chleb zostawiamy na noc do wyrastania.
Gdy już bułka nam wyrośnie, nagrzewamy piekarnik do temperatury maksymalnej. Pieczemy około 15-20 minut, aż skórka będzie mocno przypieczona.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.