O orkiszu

Orkisz

 


 

Hildegarda o orkiszu pisze:

„Orkisz to najlepsze zboże. Jest ono ciepłe, tłuste i mocne, jest też łagodniejsze niż wszystkie inne i człowiekowi, który je spożywa, przywraca prawidłową strukturę ciała i prawidłową krew, wywołuje też pogodny nastrój i radość w duszy. Niezależnie od tego, w jakiej postaci ludzie go jedzą, czy jako chleb, czy w rozmaitych potrawach, jest dobry i łagodny. A jeśli ktoś jest chory i z powodu choroby nie może jeść, należy wziąć ziarna orkiszu i zagotować w wodzie, dodając tłuszcz albo żółtko, aby potrawa miała lepszy smak, i podać choremu do jedzenia, to go wzmocni wewnętrznie niczym zdrowa i dobra maść.”

Physica, Naturalna siła oddziaływania rzeczy
Św. Hildegarda z Bingen, Dzieła

 


 

Współcześnie o orkiszu wiemy, że:

Jest doskonałym, lekkostrawnym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (B1, B2,A, E,D ), składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen).

Zawiera tryptofan – aminokwas, będący prekursorem serotoniny („hormonu szczęścia”) i melatoniny („hormonu dobrego snu”).

Zawiera fenyloalaninę- prekursor adrenaliny i noradrenaliny oraz niezwykle ważnego neuroprzekaźnika w układzie nerwowym, którego brak może prowadzić do choroby Parkinsona.

Zawiera rodanid- stymulujący układ odpornościowy organizmu.

Ma inną budowę glutenu niż pszenica (mniej alergizującą- lepiej strawną), dzięki czemu spożywany jest również przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi, które szukają zdrowego zamiennika pszenicy.

 


 

Na co należy zwrócić uwagę?

 Na odmianę orkiszu:

Orkisz orkiszowi nierówny. Wszystkie powyższe cechy orkiszu odnoszą się do jego prastarych odmian.

W drodze maksymalizacji produkcji wiele wytwórców stosuje domieszki pszenicy oraz krzyżówki genetyczne zwiększające plony i ułatwiające produkcję. Te działania sprawiają, że orkisz bardziej przypomina pszenicę tracąc cenne wartości, o których pisała św. Hildegarda.

Prastarymi odmianami orkiszu są:

Oberkulmer Rotkorn (odmiana najmniej alergizująca)

Frankenkorn

Schwabenkorn

Ostro

Steiners Roter Tiroler

 Na certyfikaty:

Certyfikat uprawy ekologicznej BIO- gwarantujący, że na całej drodze produkcji (od zasiewu, przez uprawę, transport oraz mielenie) nie ma dodatków GMO, szkodliwych środków wspomagających uprawę roślin, fungicydów, herbicydów i innych szkodliwych substancji.

Certyfikat „Orkisz według doktora Hertzki” (Dr Gottfried Hertzka był odkrywcą wiedzy św. Hildegardy w dla medycyny XX w.)- jest to certyfikat jakości stosowany na terenie Niemiec nadawany produktom powstałym jedynie z prastarych odmian orkiszu (wymienione powyżej) z zachowaniem zasad uprawy ekologicznej. Taką sygnaturę mogą otrzymać producenci, którzy dobrowolnie poddadzą się państwowej kontrolo jakości dowodzącej, że w ich orkiszu nie znajdują się substancje szkodliwe.

Na deklarację jakości ziarna opisaną na opakowaniu:

Jeśli produkt orkiszowy wytwarzany jest z prastarych odmian orkiszu lub jest produktem ekologicznym, takie informacje powinny znaleźć się na opakowaniu (w postaci bezpośredniego opisu lub odpowiedniego certyfikatu). Tylko w takim wypadku mają Państwo gwarancję, że producent bierze odpowiedzialność za jakość produktu.

 


 

W naszym sklepie przykładamy wielką wagę do jakości naszych produktów. Oferujemy jedynie produkty certyfikowane o sprawdzonym pochodzeniu.

 

Mąki marki Sunvita

Odmiana- Oberkulmer Rotkorn- Certyfikat BIO- Kontrolowanych upraw ekologicznych

 

Produkty orkiszowe marki Geisingen StadtMühle

Prastare odmiany gwarantowane certyfikatem Orkisz według doktora Hertzki.

*są to mieszanki prastarych odmian lub jednoodmianowe produkty (w zależności od konkretnych zbiorów w danym roku). Obecnie jest to odmiana Oberkulmer Rotkorn, Frankenkorn.

 

 

 

 

Produkty orkiszowe

 

  Co to?

Czas gotowania

* przy wrażliwym układzie pokarmowym wydłużamy podany czas gotowania

Przykładowe potrawy
ziarno orkiszu całe ziarno razem z łuską 1h-2h (wcześniej namaczamy na noc (jak fasolę)

dzika zupa

sałata z orkiszem

ryż orkiszowy ziarno orkiszu pozbawione łuski 10-15 min

ryż z jabłkami

zupa jarzynowa

kasza orkiszową gruba łamane ziarno orkiszu 10-15 min krupnik

kasza orkiszową drobna

tzw. Habermus

drobna śruta orkiszowa

 8-10 min śniadaniowy habermus z gruszką i migdałami
Grysik orkiszowy

odpowiednik kaszki manny

ok 5 min orkiszowa manna z owocami
Grysik orkiszowy pełnoziarnisty odpowiednik kaszki manny   ok 5-7 min zupa postna
       
Płatki orkiszowe grube   8-10 min  placki orkiszowo- dyniowe
Płatki orkiszowe drobne   ok 5 min  orkiszowa kostka
Płatki orkiszowe błyskawiczne   ok 3-5 min placuszki orkiszowo-warzywne

 

 

 

 

 

 Typy mąki orkiszowej

 Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem.

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału tzw. biszkoptowe 200-450
Mąki białe, średniego przemiału tzw. uniwersalne 500-700
Mąki białe, grubego przemiału tzw. chlebowe  1000-1300
Mąki ciemne, grubego przemiału
tzw. pełnoziarniste 1500-1800
Mąki ciemne, grubego przemiału
tzw. razowe 2000

 

*Im "grubszy" przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

*Jednak grubo zmielona łuska ziarna jest ciężej strawna dlatego dla małych dzieci (i niemowląt), osób starszych oraz osób z osłabionym układem trawiennym polecane są mąki jasne, lub mąka pełnoziarnista mikro (jest to mąka pełnoziarnista powtórnie przemielona na drobny pył- dzięki czemu zachowuje wartości odżywcze jednocześnie nie obciążając żołądka i jelit).

 

 

 

Jaką mąkę wybrać do ulubionych przepisów?

 

 TYP

biszkopt

ciasto pierogowe

ciasto kruche

naleśniki

makaron

chleb

zakwas

405

+++

+++

+++

+++

+++

+

-

630 / 700

+

+++

+++

+++

+++

++

-

1050 / 1100

-

++

++

++

++

+++

-

pełnoziarnista

-

+

+

+

+

++

+++

pełnoziarnista micro

-

++

++

++

++

++

++

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium