Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ryż z jabłkami wersja de luxe 0
Ryż z jabłkami wersja de luxe

Proste dania z najlepszych składników są najsmaczniejsze. Jeśli lubicie ryż z jabłkami, wybierzcie orkiszowy i stare odmiany owoców. Są gęste i odżywcze.

Odpowiednie dodatki: mleko migdałowe, wanilia do ryżu, cynamon i galgant do jabłek sprawią, że cukier dodany będzie właściwie zbędny. No dobrze, jeśli trafiły Wam się kwaśne jabłka, można je odrobinę podsypać surowym, nierafinowanym.


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu orkiszowego (ok. 200g),
  • 2 szklanki wody, mleka (może być migdałowe) lub soku jabłkowego (500ml),
  • 1 kg jabłek starej odmiany (reneta, antonówka, papierówka, kosztela),
  • 4 łyżki masła (można klarowanego lub kokosowego) do posmarowania formy,
  • 3 łyżki cynamonu cejlońskiego,
  • galgantu na czubek łyżki,
  • szczypta soli,
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią.

 

Ryż przepłukujemy, zalewamy wodą (mlekiem lub sokiem jabłkowym) , dodajemy szczyptę soli, wanilię i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeśli
w między czasie płyn nam odparuje, dolewamy wrzątku.

Jabłka szorujemy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Jeśli są z pewnego źródła (chodzi o to, by nie było pryskane), można ze skórką. Dodajemy cynamon, galgant, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żaroodporną formę szklaną z przykrywką smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, przekładamy go jabłkami i na wierzch znowu kładziemy ryż. Na wierzch kładziemy wiórki z reszty masła.

Przykrywamy i zapiekamy 25 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym, można posypać prażonymi migdałami.

 

Rada: polecamy jedzenie pełnych ziaren i owoców ze skórką. „Dobry rocznik” zbóż, owoców i warzyw, to również bogactwo smaków. Wartości odżywcze padają ofiarą przemysłowego „uszlachetniania”, szukajcie więc starych odmian.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium