Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
Alpha-Liponsaure Liposom. Echt Vital 250 ml
149,00 zł 45,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Ryż z jabłkami wersja de luxe 0
Ryż z jabłkami wersja de luxe

Proste dania z najlepszych składników są najsmaczniejsze. Jeśli lubicie ryż z jabłkami, wybierzcie orkiszowy i stare odmiany owoców. Są gęste i odżywcze.

Odpowiednie dodatki: mleko migdałowe, wanilia do ryżu, cynamon i galgant do jabłek sprawią, że cukier dodany będzie właściwie zbędny. No dobrze, jeśli trafiły Wam się kwaśne jabłka, można je odrobinę podsypać surowym, nierafinowanym.


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu orkiszowego (ok. 200g),
  • 2 szklanki wody, mleka (może być migdałowe) lub soku jabłkowego (500ml),
  • 1 kg jabłek starej odmiany (reneta, antonówka, papierówka, kosztela),
  • 4 łyżki masła (można klarowanego lub kokosowego) do posmarowania formy,
  • 3 łyżki cynamonu cejlońskiego,
  • galgantu na czubek łyżki,
  • szczypta soli,
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią.

 

Ryż przepłukujemy, zalewamy wodą (mlekiem lub sokiem jabłkowym) , dodajemy szczyptę soli, wanilię i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeśli
w między czasie płyn nam odparuje, dolewamy wrzątku.

Jabłka szorujemy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Jeśli są z pewnego źródła (chodzi o to, by nie było pryskane), można ze skórką. Dodajemy cynamon, galgant, mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żaroodporną formę szklaną z przykrywką smarujemy masłem. Wykładamy połowę ryżu, przekładamy go jabłkami i na wierzch znowu kładziemy ryż. Na wierzch kładziemy wiórki z reszty masła.

Przykrywamy i zapiekamy 25 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym, można posypać prażonymi migdałami.

 

Rada: polecamy jedzenie pełnych ziaren i owoców ze skórką. „Dobry rocznik” zbóż, owoców i warzyw, to również bogactwo smaków. Wartości odżywcze padają ofiarą przemysłowego „uszlachetniania”, szukajcie więc starych odmian.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium