Mąka orkiszowa typ 405 1kg GEISINGEN

Cena: 13,50 zł 13.50
  ( 1 kg = 13,50 zł )
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Typ 405 to mąka najjaśniejsza. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna.
Mąka pełnoziarnista składa się z całego ziarna, typ 405 prawie tylko z bielma.

Mąka biała, otrzymana z najszlachetniejszej odmiany orkiszu leczniczego - Oberkulmer Rotkorn. Jest niezwykle delikatna w smaku i strukturze dlatego doskonale nadaje się np. do biszkoptów i innych ciast, kisieli i wielu innych deserów, czy do stosowania w kuchni dla dzieci. Można ją też mieszać z ciemniejszą mąką.

Kraj pochodzenia: Niemcy.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt zawiera gluten.

 

W ciągu ostatnich 100 lat w celu zwiększenia plonów orkisz został zanieczyszczony pszenicą, dlatego specjaliści polecają wyłącznie stare lub nowe, ale „oczyszczone” odmiany orkiszu, czyli takie, w których nie ma żadnej lub jest tylko niewielka domieszka pszenicy. Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

Mąka pochodzi z najstarszej odmiany leczniczego orkiszu Oberkulmer Rotkorn, która jest szczególnie polecana dla osób źle tolerujących gluten, gdyż ze wszystkich starych odmian orkiszu zawiera najmniej białka. Mąka zawiera czasem małe ilości domieszek innej odmiany leczniczego orkiszu. Jednak dużym plusem młynów Geisingen jest brak w produktach wtórnych zanieczyszczeń pszenicą, czy innymi zbożami glutenowymi, gdyż mielą one jedynie orkisz leczniczy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl