Newsletter
 
Promocje
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
LifeLineDiag C POINT 100g data ważności 10/2024r
85,00 zł 59,00 zł
-+
szt.
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
92,90 zł
-+
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kruche rogaliki 0
Kruche rogaliki

Kruche ciasto mazurkowe świetnie sprawdza się podczas produkcji rogalików. Polecam twardą, zwartą marmoladę z porzeczek albo gęstą konfiturę z ucieranych płatków róż, co ułatwia zwijanie rogalików. Ciasto robimy z leczniczej mąki orkiszowej. Pyszne, zdrowe retro-słodkości.

Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej, 200g masła, 4 żółtka ugotowane na twardo, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru pudru, twarda marmolada lub gęsta konfitura, żółtko jaja do posmarowania rogalików.

Z mąki, zimnego masła (startego na tarce jarzynowej o grubych oczkach), cukru, pokruszonych żółtek i śmietany szybko zagniatamy ciasto (do połączenia się składników). Wstawiamy je na 20 minut do lodówki, żeby stężało.

Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie, wycinamy koło i tniemy je na osiem trójkątów (jak pizzę). Na szerszym brzegu każdego z nich kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy zaczynając od tej szerszej części w rurkę, a potem lekko wyginamy w kształt rogalika. Okrawki zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy, wycinamy (powtarzamy aż ciasto się skończy).

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku około 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Podajemy przyprószone cukrem pudrem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium