Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kruche rogaliki 0
Kruche rogaliki

Kruche ciasto mazurkowe świetnie sprawdza się podczas produkcji rogalików. Polecam twardą, zwartą marmoladę z porzeczek albo gęstą konfiturę z ucieranych płatków róż, co ułatwia zwijanie rogalików. Ciasto robimy z leczniczej mąki orkiszowej. Pyszne, zdrowe retro-słodkości.

Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej, 200g masła, 4 żółtka ugotowane na twardo, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru pudru, twarda marmolada lub gęsta konfitura, żółtko jaja do posmarowania rogalików.

Z mąki, zimnego masła (startego na tarce jarzynowej o grubych oczkach), cukru, pokruszonych żółtek i śmietany szybko zagniatamy ciasto (do połączenia się składników). Wstawiamy je na 20 minut do lodówki, żeby stężało.

Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie, wycinamy koło i tniemy je na osiem trójkątów (jak pizzę). Na szerszym brzegu każdego z nich kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy zaczynając od tej szerszej części w rurkę, a potem lekko wyginamy w kształt rogalika. Okrawki zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy, wycinamy (powtarzamy aż ciasto się skończy).

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku około 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Podajemy przyprószone cukrem pudrem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium