Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
60,00 zł 49,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Produkt dnia
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
Probiotyk Dr.OHHIRA® OM-X | 30 kaps.
Probiotyk Dr.OHHIRA® OM-X | 30 kaps.
119,00 zł
szt.
ZIELE MACIERZANKI BIO 35g
ZIELE MACIERZANKI BIO 35g
24,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kruche rogaliki 0
Kruche rogaliki

Kruche ciasto mazurkowe świetnie sprawdza się podczas produkcji rogalików. Polecam twardą, zwartą marmoladę z porzeczek albo gęstą konfiturę z ucieranych płatków róż, co ułatwia zwijanie rogalików. Ciasto robimy z leczniczej mąki orkiszowej. Pyszne, zdrowe retro-słodkości.

Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej, 200g masła, 4 żółtka ugotowane na twardo, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru pudru, twarda marmolada lub gęsta konfitura, żółtko jaja do posmarowania rogalików.

Z mąki, zimnego masła (startego na tarce jarzynowej o grubych oczkach), cukru, pokruszonych żółtek i śmietany szybko zagniatamy ciasto (do połączenia się składników). Wstawiamy je na 20 minut do lodówki, żeby stężało.

Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie, wycinamy koło i tniemy je na osiem trójkątów (jak pizzę). Na szerszym brzegu każdego z nich kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy zaczynając od tej szerszej części w rurkę, a potem lekko wyginamy w kształt rogalika. Okrawki zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy, wycinamy (powtarzamy aż ciasto się skończy).

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku około 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Podajemy przyprószone cukrem pudrem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium