Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,93 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Tak Rodzinie Listopad 2020
Tak Rodzinie Listopad 2020
6,90 zł 4,00 zł
szt.
Zestaw suplementów "Na stres" ECHT VITAL
Zestaw suplementów "Na stres" ECHT VITAL
222,00 zł 199,80 zł
szt.
Oligo Elite 30 kaps. KOGEN
Oligo Elite 30 kaps. KOGEN
119,00 zł 113,00 zł
szt.
Etas 60 kaps. KOGEN
Etas 60 kaps. KOGEN
159,00 zł 151,00 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Produkt dnia
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
GALGANT KORZEŃ MIELONY BIO 40g
24,90 zł
szt.
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
OLEJEK PIOŁUNOWY 50ml
49,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kruche rogaliki 0
Kruche rogaliki

Kruche ciasto mazurkowe świetnie sprawdza się podczas produkcji rogalików. Polecam twardą, zwartą marmoladę z porzeczek albo gęstą konfiturę z ucieranych płatków róż, co ułatwia zwijanie rogalików. Ciasto robimy z leczniczej mąki orkiszowej. Pyszne, zdrowe retro-słodkości.

Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej, 200g masła, 4 żółtka ugotowane na twardo, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru pudru, twarda marmolada lub gęsta konfitura, żółtko jaja do posmarowania rogalików.

Z mąki, zimnego masła (startego na tarce jarzynowej o grubych oczkach), cukru, pokruszonych żółtek i śmietany szybko zagniatamy ciasto (do połączenia się składników). Wstawiamy je na 20 minut do lodówki, żeby stężało.

Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie, wycinamy koło i tniemy je na osiem trójkątów (jak pizzę). Na szerszym brzegu każdego z nich kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy zaczynając od tej szerszej części w rurkę, a potem lekko wyginamy w kształt rogalika. Okrawki zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy, wycinamy (powtarzamy aż ciasto się skończy).

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku około 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Podajemy przyprószone cukrem pudrem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium