Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
13,90 zł 10,00 zł
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
14,80 zł 10,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
13,50 zł 9,50 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Kruche rogaliki 0
Kruche rogaliki

Kruche ciasto mazurkowe świetnie sprawdza się podczas produkcji rogalików. Polecam twardą, zwartą marmoladę z porzeczek albo gęstą konfiturę z ucieranych płatków róż, co ułatwia zwijanie rogalików. Ciasto robimy z leczniczej mąki orkiszowej. Pyszne, zdrowe retro-słodkości.

Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej, 200g masła, 4 żółtka ugotowane na twardo, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru pudru, twarda marmolada lub gęsta konfitura, żółtko jaja do posmarowania rogalików.

Z mąki, zimnego masła (startego na tarce jarzynowej o grubych oczkach), cukru, pokruszonych żółtek i śmietany szybko zagniatamy ciasto (do połączenia się składników). Wstawiamy je na 20 minut do lodówki, żeby stężało.

Rozwałkowujemy je na lekko podsypanym mąką blacie, wycinamy koło i tniemy je na osiem trójkątów (jak pizzę). Na szerszym brzegu każdego z nich kładziemy po łyżeczce marmolady i zwijamy zaczynając od tej szerszej części w rurkę, a potem lekko wyginamy w kształt rogalika. Okrawki zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy, wycinamy (powtarzamy aż ciasto się skończy).

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy rozmąconym żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku około 20 minut (do lekkiego zrumienienia).
Podajemy przyprószone cukrem pudrem.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium