Wystarczy orkiszowy grysik, odrobinę masła kokosowego lub oleju słonecznikowego i codziennie inne warzywa. Może być dynia z marchwią, albo seler z korzeniem pietruszki, a nawet buraki. Tak powstaje zupa postna, codziennie inna.
Skład:
-
1 cebula,
-
1 łyżka masła kokosowego lub oleju słonecznikowego,
-
2 łyżki orkiszowego grysiku,
-
300g warzyw (do wyboru: bulwa kopru włoskiego, fasola szparagowa, marchewka, seler, dynia, cukinia, korzeń pietruszki, buraki - codziennie inny rodzaj),
-
1 litr wody,
-
zioła do wyboru: trybula, bylica pospolita, bluszczyk kurdybanek, lubczyk, przyprawy: bertram, macierzanka, galgant, gałka muszkatołowa, sól kamienna.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (cebulę drobno). Cebulę podduszamy na maśle kokosowym/oleju słonecznikowym. Warzywa gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości.
Dodajemy zioła i przyprawy (kto lubi może całość zmiksować). Ponownie przyprawiamy, wsypujemy ciurkiem grysik orkiszowy i mieszamy. Jeszcze chwilę (minutę – dwie) gotujemy.
Podajemy świeżą, ciepłą, można posypać natką pietruszki.
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymaj bezpłatny e-book Kuchnia św. Hildegardy. Zapis tutaj: http://bit.ly/NewsletterSunvita.
Teresa Pudłowska
Dziękuję!
Jadwiga Salus
Chętnie poznam tajniki kuchni św. Hildegardy. Pozdrawiam