Promocje
Wielka apteka św. Hildegardy
Wielka apteka św. Hildegardy
299,00 zł 219,00 zł
-+
szt.
Produkt dnia
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN 500ml
98,90 zł
-+
szt.
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
ZIARNO ORKISZU 5kg GEISINGEN
59,90 zł
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
Biolex BIO 100g | mieszanka przypraw na odporność
54,90 zł
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Jak zrobić domowy makaron orkiszowy? 0
Jak zrobić domowy makaron orkiszowy?

Kto nie ma benedyktyńskiej cierpliwości czy mocnej ręki do makaronu, może kupić gotowy makaron orkiszowy. Zachęcamy jednak do spróbowania - to ogromna frajda również dla dzieciaków. Babciom czy mamom robiącym domowe makarony proszę zamienić mąkę przemysłową na leczniczą, z prastarych odmian orkiszu. Jakość przecież ma znaczenie.

 

Makaron orkiszowy przepis

Składniki: 5 jajek, 1/2 kg jasnej mąki orkiszowej, 1 łyżeczka soli. Jajka niech będą od kur z naturalnego chowu, sól bez antyzbrylaczy a mąki kupmy 1 kg, bo będzie potrzebna jeszcze do podsypywania ciasta (my użyliśmy luksusową orkiszową typ 405). Jeśli ciasto się kruszy będzie potrzebnych jeszcze kilka łyżek wody, opcjonalnie można też dodać suszone zioła św. Hildegardy lub odrobinę kurkumy.

 

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy sól. Mąkę dobrze jest przesiać przez sito. Teraz mieszamy wszystko łyżką.

Zagniatamy twarde, zwarte ciasto. Należy wyrabiać je tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk (niektórzy upierają się, że należy je zagnieść aż 300 razy!). Jeśli się kruszy, można dodać kilka łyżek wody (2-3, maksymalnie 4-5).

Formujemy walec i kroimy go na kawałki a ten rozwałkowujemy na placki a następnie kroimy na makaron. Dużym ułatwieniem jest maszynka do makaronu, przez którą możemy przepuścić ciasto na cienkie placki. Jeśli jej nie mamy musimy użyć wałka. Placki z ciasta makaronowego dobrze jest porządnie oprószyć mąką i pozwolić im przez kilkanaście minut odpocząć. Obeschnięte zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy na kluski. Maszynką możemy je pociąć na nitki lub wstążki, w zależności od ustawień.

Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Makaron typu nitki wrzucamy na wrzątek i gotujemy do ponownego zagotowania wody (pojawi się piana a kluski wypłyną). Grubsze formy aż makaron będzie półtwardy. Jeśli chcemy użyć go do sosu, wyławiamy chochlą do makaronu i nie płuczemy. Nie zużyty od razu przelewamy do durszlaka i opłukujemy zimną wodą.

 

Przechowywanie: pocięty i rozwarstwiony makaron możemy rozłożyć na czystej ściereczce i pozostawić do całkowitego obeschnięcia, najlepiej na noc. Wysuszony przechowujemy w pojemniku lub papierowej torebce kilka miesięcy. Ugotowany ma krótki termin ważności – w lodówce wytrzymuje dwa dni.

Wkrótce na fb Sunvity będzie można zobaczyć filmik z naszego gotowania makaronu, zapraszamy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium