Co to jest mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa to jeden z najcenniejszych produktów odżywczych, jakie dostarcza nam natura. Powstaje z drobno zmielonych ziaren orkiszu. Jest podstawowym składnikiem wielu wypieków i dań np. pieczywa, ciast czy makaronów. W zależności od stopnia oczyszczenia wyróżnia się kilka typów mąki. Z wyższych typów przyrządza się produkty pełnoziarniste np. chleb razowy. Z kolei niższe typy gwarantują subtelniejszy smak i uniwersalne zastosowanie w kuchni. Mąka orkiszowa to źródło minerałów, witamin i cennych substancji odżywczych.
Z czego jest przygotowywana mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa produkowana jest z ziaren orkiszu, pradawnego zboża, które uprawiane było w Polsce i w całej Europie przez wiele stuleci. W ubiegłym wieku uprawy orkiszu zostały jednak wyparte przez bardziej opłacalną pod kątem ekonomicznym pszenicę. Niestety zyski finansowe nie przełożyły się w tym przypadku na zyski zdrowotne. Na szczęście wraz ze wzrostem świadomości na temat zasad prawidłowego żywienia, wraca także moda na orkisz. Roślina ta osiąga maksymalnie ok. 1,4 m wysokości, ma wąskie, zwarte kłosy. Zawiera szczelnie okryte, intensywnie brązowe ziarna, które są skutecznie chronione przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Orkisz nie poddaje się modyfikacjom z taką łatwością, jak pozostałe gatunki zbóż. Jest także mniej podatny na sztuczne nawożenie, do jego wzrostu niezbędna jest obecność odpowiednich składników odżywczych w glebie.
Mąka orkiszowa – właściwości
Mąka orkiszowa ma wiele dobroczynnych właściwości i szerokie zastosowanie kulinarne. To źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników aktywnych. Warto stosować ją w kuchni ze względu na zdrowie swoje i domowników. Nie należy obawiać się dodatkowych utrudnień w gotowaniu. Mąka orkiszowa nie zmienia smaku potraw, w związku z tym idealnie nadaje się jako zamiennik dla mąki pszennej. Zazwyczaj nie trzeba nawet zmieniać proporcji w przepisach. Ma łagodny smak z lekko orzechową nutą. Wyrabiane z niej ciasto jest aksamitne, sprężyste i delikatne. W naszym sklepie mamy kilka typów mąk, więc można przyrządzać zarówno wypieki pełnoziarniste, jak i puszyste, delikatne ciasta czy naleśniki.
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?
Tak, mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa. Ziarno orkiszu ma bogate właściwości odżywcze. Należy podkreślić, że zawiera więcej minerałów i białka od innych zbóż. Stanowi również źródło cennych witamin i składników aktywnych. Jednym z ważniejszych jest rodanid, który stymuluje układ immunologiczny, działając niczym naturalny antybiotyk. Ponadto składnik ten ma właściwości krwiotwórcze i antynowotworowe, istnieje prawdopodobieństwo, że zapobiega alergiom. Ziarno, z którego wytwarza się mąkę orkiszową jest także łatwostrawne i w pełni przyswajalne przez ludzki organizm. Znajdujące się w nim składniki odżywcze są szybko absorbowane, co więcej poprawia także przyswajanie składników przyjmowanych w innym pożywieniu. Orkisz dodaje energii, ma dobroczynny wpływ na cerę, jest dobrze tolerowany przez osoby zmagające się z problemami związanymi z układem pokarmowym.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista
W sklepach można znaleźć mąkę orkiszową pełnoziarnistą i jasną. Jaka jest różnica? Mąka pełnoziarnista wytwarzana jest z całych ziaren, podczas gdy jasna wyłącznie z bielma. Dzięki zawartości otrębów i innych części ziarna ma więcej składników odżywczych niż mąka jasna. Należy wspomnieć, że mąki wyższych typów mają niższy indeks glikemiczny, co przekłada się na stabilizację poziomu cukru we krwi, nie powodują jego nagłych wyrzutów. Mąka ziarnista jest zatem zdrowsza od białej, ale zarazem ma bardziej wyrazisty smak i nadaje wypiekom cięższą teksturę. Nadaje się więc przede wszystkim do wypieku pełnoziarnistego pieczywa, makaronów czy tortilli. Przygotujemy z niej także zakwas na domowe chleby.
Mąka orkiszowa jasna
Mąka orkiszowa jasna powstaje z bardziej oczyszczonych ziaren orkiszu. Ma nieco mniej składników odżywczych i błonnika niż mąka orkiszowa pełnoziarnista, ale wciąż więcej niż mąka pszenna, nawet wyższych typów. Mąka jasna występuje w kilku odmianach, w naszym sklepie dostępne są np. typy: 700, 630 czy 405. Mąka jasna ma znacznie szersze zastosowanie kulinarne niż mąki pełnoziarniste. Jest bowiem lżejsza i łagodniejsza w smaku. Można przygotować z niej chleby, bułki, ciasta, biszkopty, gofry, naleśniki, kluski czy makarony.
Czy mąka orkiszowa nadaje się do ciasta
Uniwersalne zastosowanie to dodatkowa zaleta mąki orkiszowej. Można przygotować z niej praktycznie wszystko. Idealnie nadaje się do słodkich i wytrawnych wypieków. Ciasta z niej przyrządzone wychodzą miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte. Wypieki z mąki orkiszowej są nieco bardziej kruche niż z mąki pszennej, ale z powodzeniem da się przyrządzić spód do sernika i szarlotki lub kruszonkę. Dobrą jakość mąki z orkiszu da się zaobserwować zwłaszcza przy przygotowywaniu pierogów. Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej jest aksamitne w dotyku i elastyczne. Oferujemy najwyższej jakości mąkę orkiszową bio, idealną dla osób poszukujących zdrowych składników. Nasze produkty są naturalne i inspirowane przepisami św. Hildegardy, co gwarantuje satysfakcję i zdrowie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i produktami w atrakcyjnych cenach.
Czym się różni mąka orkiszowa od zwykłej?
Mąka orkiszowa różni się od zwykłej mąki pszennej przede wszystkim większą zawartością minerałów, białka, witamin oraz cennych składników odżywczych, takich jak rodanid. Jest także łatwiej przyswajalna przez organizm człowieka i w przeciwieństwie do mąki pszennej, produkuje się ją ze zboża odpornego na modyfikacje oraz wszelkie zanieczyszczenia i sztuczne nawożenie.
Z jakiego zboża jest mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa powstaje z ziaren orkiszu, pradawnego zboża uprawianego w Europie od stuleci. Podczas zakupu mąki koniecznie należy sprawdzić z jakich odmian orkiszu została wyprodukowana. W marketach można bowiem często natknąć się na produkty zmieszane z pszenicą. Najczystsze odmiany orkiszu to: Schwabenkorn, Frankenkorn, Steiners Roter Tiroler , Oberkulmer Rotkorn i Ostro.
Kto powinien jeść mąkę orkiszową?
Mąka orkiszowa to idealny wybór dla osób dbających o zdrowy styl życia, poszukujących łatwostrawnych i odżywczych składników. Jest dobrze tolerowana przez osoby z problemami układu pokarmowego. Dzięki zawartości rodanindu, naturalnego antybiotyku, oraz bogactwu witamin i minerałów, mąka orkiszowa to doskonały wybór dla osób z obniżoną odpornością. Powinny po nią sięgać także osoby zmagające się z anemią i problemami nowotworowymi.
Czy orkiszowa mąka jest zdrowa?
Tak, mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa. Jej dobroczynne właściwości znane są od stuleci. Św. Hildegarda z Bingen, doktor kościoła, uznała nawet, że orkisz stanowi najlepsze pożywienie dla człowieka. Mąka wytwarzana z tego zboża jest bogata w minerały, białko, witaminy, rodanid oraz inne składniki aktywne. Wspiera układ immunologiczny, poprawia przyswajanie składników odżywczych i dodaje energii.