Opis
Mąka typu 630 nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza" i mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista.
Pochodzi z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn*.
Produkt zawiera gluten.
*Certyfikat „Orkisz według doktora Hertzki”
Odmiany orkiszu polecane przez św. Hildegardę: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Typy mąki orkiszowej
Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem:
Mąki białe, najdrobniejszego przemiału |
tzw. biszkoptowe |
200-450 |
Mąki białe, średniego przemiału |
tzw. uniwersalne |
500-700 |
Mąki białe, grubego przemiału |
tzw. chlebowe |
1000-1300 |
Mąki ciemne, grubego przemiału |
tzw. pełnoziarniste |
1500-1800 |
Mąki ciemne, grubego przemiału |
tzw. razowe |
2000 |
*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.
Przykładowy przepis: Chleb z rajskimi jabłuszkami
Kraj pochodzenia: Niemcy
Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa
Opinie o produkcie (2)
Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.
Zofia Kiersnowska
Mąka jest bardzo puszysta i warta do polecenia. Mój piekarz jest zachwycony jakością a doświadczenie ma ogromne, wieloletnie. Chleby są smaczne i zdrowe!
Izabela Kubicka
Mąka 630 nadaje się do wszystkiego - ciast, makaronów, naleśników. Jest miałka, ale jednocześnie daje wrażenie tłustej - pełnej życia. Używam od dawna.
Mąka orkiszowa typ 630 25kg Geisingen
towar niedostępny

Buy this products now - pay for it in 30 days