W dniu 20.06 biuro, poradnia i magazyn będą nieczynne; ostatnie wysyłki realizujemy 18.06.

W dniu 20.06 biuro, poradnia i magazyn będą nieczynne; ostatnie wysyłki realizujemy 18.06.

W dniu 20.06 biuro, poradnia i magazyn będą nieczynne; ostatnie wysyłki realizujemy 18.06.

Potrzebujesz pomocy?

Moje konto

Ulubione

Koszyk:

0,00 zł
0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 190.01zł

Koszt dostawy od:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
maka-orkiszowa-630-5.jpg
Opis produktu
Opinie o produkcie

Opis

Mąka typu 630 nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza" i mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista. 

Pochodzi z prastarych odmian orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn*.

Produkt zawiera gluten.

*Certyfikat Orkisz według doktora Hertzki

 

Odmiany orkiszu polecane przez św. Hildegardę: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Typy mąki orkiszowej

Stopień zmielenia mąki (typ) oznaczany jest numerem:

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału

tzw. biszkoptowe

200-450

Mąki białe, średniego przemiału

tzw. uniwersalne

500-700

Mąki białe, grubego przemiału

tzw. chlebowe 

1000-1300

Mąki ciemne, grubego przemiału

tzw. pełnoziarniste

1500-1800

Mąki ciemne, grubego przemiału

tzw. razowe

2000

*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

 

Przykładowy przepis: Chleb z rajskimi jabłuszkami

 

Kraj pochodzenia: Niemcy

Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy

Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (15)

Opinie pochodzą tyko od zalogowanych klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.

31 stycznia 2022

Super mąka. Wreszcie mogę piec przysmaki,o których nie mogłam do tej pory myśleć ze względu na alergię syna na mąkę pszenną.

9 marca 2022

Z mąki orkiszowej od pół roku piekę pyszny i zdrowy chleb. Jest niezastąpiona również do wszystkich innych wypieków. Polecam wszystkim, którzy cenią zdrowe odżywianie.

11 kwietnia 2022

Od kilku lat używam mąki orkiszowej zamiast pszennej. To była bardzo dobra decyzja. Mąka typ 630 jest znakomita do pieczenia ciast, naleśników, placków. Polecam!

11 kwietnia 2022

Od kilku lat używam mąki orkiszowej zamiast pszennej. To była bardzo dobra decyzja. Mąka typ 630 jest znakomita do pieczenia ciast, naleśników, placków. Polecam!

10 lipca 2022

Pierwszy raz kupiłam mąkę orkiszową u Was i upiekłam chleb wg używanego do tej pory przepisu na chleb orkiszowy. Jestem bardzo zadowolona, gdyż wiem, że piekę z mąki Hildegardowej, której pochodzenie jest znane a chleb wyszedł pyszny. Kiedy skończy się zapas 5kg kupię kolejny raz.

18 września 2022

Moja opinia ma tylko potwierdzić,że powtarzam zamówienie,bo uważam, że jest świetna :) piekę z niej chleb regularnie i jak skończy się 5 kg to kupię ponownie :)

13 października 2022

Kupuję regularnie, gorąco polecam jako zamiennik tradycyjnej mąki pszennej.

25 listopada 2022

To nasza podstawowa mąka. Kupujemy po 5 kg, używamy do pieczenia chleba, ale też ciast słodkich. Ciasto drożdżowe w wykonaniu mojego męża jest najlepsze na świecie, zawsze z mąki orkiszowej, zazwyczaj z tej, chociaż z przemiału 700 też jest pyszne. Do naleśników używamy zazwyczaj samopszy. Muszę ją kupować u konkurencji, bo tu jej nie ma. Może mój ulubiony Sklep Hildegarda Sunvita też ją wprowadzi...

3 kwietnia 2023

jak zwykle niezawodna. najlepsza do nalesnikow.

17 kwietnia 2023

Polecam mąkę o typie 630. Naleśniki zrobione na tej mące są przepyszne. Ja piekę też chleb orkiszowy i robię ciasteczka rozweselające. Ta mąka towarzyszy mi na co dzień w kuchni. Ja kupuję większe opakowania bo tylko 1 kg to byłoby za mało :)

28 czerwca 2023

Mąkę używam do pieczenia chleba świetnie się nadaje na ciasto ,pierogi i makaron tez świetny wyszedł Polecam

27 sierpnia 2023

Doskonała mąka do wypieków. Ciasteczka maślane, naleśniki, racuchy, wszystko wychodzi z niej pyszne i co najważniejsze zdrowe. To moja ukochana mąka

6 lutego 2024

Cały czas kupuje te mąkę.

10 września 2024

ta mąka to podstawa w mojej kuchni. zawsze ją kupuję.

10 marca 2025

Moja ulubiona mąka, używam codziennie, piekę bułeczki, robię naleśniki, gofry, placuszki. Samo dobro:)

Mąka orkiszowa typ 630 5kg Geisingen

Producent: GEISINGEN | Kod produktu: 235
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
69,90 zł
  (1 kg = 13,98 zł )
69.90
ilość szt.

towar niedostępny

Buy this products now - pay for it in 30 days

Dokonaj zakupu z kontem i zyskaj 69 pkt

Nasi klienci kupili również:

Mąka orkiszowa typ 405 5kg
Mąka orkiszowa typ 405 5kg

69,90 zł

szt.
Mąka orkiszowa typ 1050 5kg
Mąka orkiszowa typ 1050 5kg

69,90 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium