Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe pierogi z jagodami 0
Orkiszowe pierogi z jagodami

W wersjach z i bez jajka, koniecznie na mące z leczniczych, prastarych odmian orkiszu. W podobny sposób można zrobić pierogi z wiśniami.


Wersja bez jajka:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • półtorej szklanki gorącej wody (lub mleka, może być roślinne), 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli bez antyzbrylaczy.

 

Wersja z jajkiem: 

  • 1 kg mąki orkiszowej,
  • 1 wiejskie jajo,
  • szczypta soli bez antyzbrylaczy,
  • dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (2 - 2,5 szklanki), można dać łyżkę oleju.


Niezależnie od wersji:

  • dużo jagód (borówek czy wydrylowanych wiśni)
  • odrobina surowego cukru trzcinowego z galgantem (po szczypcie do każdego pieroga).

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą i odczekujemy chwilę, aż się zaparzy. Dodajemy resztę składników (olej, sól, czasem jajko) i zagniatamy ciasto. Zbite w kulę odstawiamy na kwadrans (do pół godziny), niech odpocznie. Aby nie wyschło warto zwilżyć je wodą i przykryć ściereczką.  

Ciasto dzielimy na 2-3 części i kolejno cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, napełniamy owocami z odrobiną cukru i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia.


Z migdałową śmietanką i miętą smakują wybornie!


Wersja dla leniwych:

  • makaron orkiszowy tagliatelle,
  • śmietanka migdałowa i jagody (przesmażone krótko z galgantem).

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium