Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
89,00 zł 62,14 zł
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
Produkt dnia
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowe pierogi z jagodami 0
Orkiszowe pierogi z jagodami

W wersjach z i bez jajka, koniecznie na mące z leczniczych, prastarych odmian orkiszu. W podobny sposób można zrobić pierogi z wiśniami.


Wersja bez jajka:

  • 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • półtorej szklanki gorącej wody (lub mleka, może być roślinne), 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli bez antyzbrylaczy.

 

Wersja z jajkiem: 

  • 1 kg mąki orkiszowej,
  • 1 wiejskie jajo,
  • szczypta soli bez antyzbrylaczy,
  • dobrze ciepłej wody tyle ile ciasto zabierze (2 - 2,5 szklanki), można dać łyżkę oleju.


Niezależnie od wersji:

  • dużo jagód (borówek czy wydrylowanych wiśni)
  • odrobina surowego cukru trzcinowego z galgantem (po szczypcie do każdego pieroga).

 

Mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą i odczekujemy chwilę, aż się zaparzy. Dodajemy resztę składników (olej, sól, czasem jajko) i zagniatamy ciasto. Zbite w kulę odstawiamy na kwadrans (do pół godziny), niech odpocznie. Aby nie wyschło warto zwilżyć je wodą i przykryć ściereczką.  

Ciasto dzielimy na 2-3 części i kolejno cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką kółka, napełniamy owocami z odrobiną cukru i zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia.


Z migdałową śmietanką i miętą smakują wybornie!


Wersja dla leniwych:

  • makaron orkiszowy tagliatelle,
  • śmietanka migdałowa i jagody (przesmażone krótko z galgantem).

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium