Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
66,00 zł 43,68 zł
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
Mexican Wild Yam 120 kaps. ECHT VITAL
89,00 zł 62,14 zł
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
Produkt dnia
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Dzika zupa z orkiszem 0
Dzika zupa z orkiszem

Słowiańsko a jednocześnie hildegardowo, dziko i zdrowo, a dzięki orkiszowi również pożywnie.

Składniki: 300g ziaren orkiszu, 2 litry wody, 2-3 duże garście młodych listków (do wyboru: pokrzywy, łobody, babki, rukwi wodnej), 1-2 łyżki śmietany, 2 żółtka, przyprawy i zioła św. Hildegardy (bertram, kminek, kolendra, mięta, hyzop).

Gotujemy wywar. Ziarno orkiszu przepłukujemy i namaczamy 2-3 godziny w zimnej wodzie, dzięki namaczaniu będzie lżej strawne. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (2 litry) i gotujemy z dodatkiem masła. Kiedy orkisz zmięknie, dodajemy opłukane i pokrojone listki i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Zaprawiamy zupę. W małej miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i hartujemy je dodając po łyżce gorącego wywaru, mieszamy (dzięki temu zupa nam się nie zważy). Następnie wlewamy do wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze minutę.

Zupę możemy podać z pajdą żytniego chleba na zakwasie.

"Łoboda gotowana i spożywana z innymi składnikami zapewnia dobre trawienie" (św. Hildegarda, PHYSICA). Kto gotuje z niej dziką zupę, niech doda również - zgodnie z zaleceniem Mniszki z Bingen - odrobinę mięsa (idealny byłby wywar z kości cielęcych), szczyptę-dwie hyzopu i szczypiorek (ale niech go będzie mniej niż łobody). Gotowana pokrzywa również oczyszcza żołądek a liście babki nawilżają i św. Hildegarda zaleca je spożywać w profilaktyce artretyzmu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium