Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Dzika zupa z orkiszem 0
Dzika zupa z orkiszem

Słowiańsko a jednocześnie hildegardowo, dziko i zdrowo, a dzięki orkiszowi również pożywnie.

Składniki: 300g ziaren orkiszu, 2 litry wody, 2-3 duże garście młodych listków (do wyboru: pokrzywy, łobody, babki, rukwi wodnej), 1-2 łyżki śmietany, 2 żółtka, przyprawy i zioła św. Hildegardy (bertram, kminek, kolendra, mięta, hyzop).

Gotujemy wywar. Ziarno orkiszu przepłukujemy i namaczamy 2-3 godziny w zimnej wodzie, dzięki namaczaniu będzie lżej strawne. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (2 litry) i gotujemy z dodatkiem masła. Kiedy orkisz zmięknie, dodajemy opłukane i pokrojone listki i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Zaprawiamy zupę. W małej miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i hartujemy je dodając po łyżce gorącego wywaru, mieszamy (dzięki temu zupa nam się nie zważy). Następnie wlewamy do wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze minutę.

Zupę możemy podać z pajdą żytniego chleba na zakwasie.

"Łoboda gotowana i spożywana z innymi składnikami zapewnia dobre trawienie" (św. Hildegarda, PHYSICA). Kto gotuje z niej dziką zupę, niech doda również - zgodnie z zaleceniem Mniszki z Bingen - odrobinę mięsa (idealny byłby wywar z kości cielęcych), szczyptę-dwie hyzopu i szczypiorek (ale niech go będzie mniej niż łobody). Gotowana pokrzywa również oczyszcza żołądek a liście babki nawilżają i św. Hildegarda zaleca je spożywać w profilaktyce artretyzmu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium