Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
14,80 zł 10,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
13,90 zł 10,00 zł
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
13,50 zł 9,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Dzika zupa z orkiszem 0
Dzika zupa z orkiszem

Słowiańsko a jednocześnie hildegardowo, dziko i zdrowo, a dzięki orkiszowi również pożywnie.

Składniki: 300g ziaren orkiszu, 2 litry wody, 2-3 duże garście młodych listków (do wyboru: pokrzywy, łobody, babki, rukwi wodnej), 1-2 łyżki śmietany, 2 żółtka, przyprawy i zioła św. Hildegardy (bertram, kminek, kolendra, mięta, hyzop).

Gotujemy wywar. Ziarno orkiszu przepłukujemy i namaczamy 2-3 godziny w zimnej wodzie, dzięki namaczaniu będzie lżej strawne. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (2 litry) i gotujemy z dodatkiem masła. Kiedy orkisz zmięknie, dodajemy opłukane i pokrojone listki i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Zaprawiamy zupę. W małej miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i hartujemy je dodając po łyżce gorącego wywaru, mieszamy (dzięki temu zupa nam się nie zważy). Następnie wlewamy do wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze minutę.

Zupę możemy podać z pajdą żytniego chleba na zakwasie.

"Łoboda gotowana i spożywana z innymi składnikami zapewnia dobre trawienie" (św. Hildegarda, PHYSICA). Kto gotuje z niej dziką zupę, niech doda również - zgodnie z zaleceniem Mniszki z Bingen - odrobinę mięsa (idealny byłby wywar z kości cielęcych), szczyptę-dwie hyzopu i szczypiorek (ale niech go będzie mniej niż łobody). Gotowana pokrzywa również oczyszcza żołądek a liście babki nawilżają i św. Hildegarda zaleca je spożywać w profilaktyce artretyzmu.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium