Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
-+
szt.
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sierpniowa jarzynowa 0
Sierpniowa jarzynowa

Cudownie sycąca (orkisz lub komosa) i dobrze zbalansowana smakowo: jednocześnie słodkawa (za sprawą dyni lub batatów), kwaskowa (sok z cytryny) i słonawa. Treściowa jarzynowa poleca się zwłaszcza na kolację ale można też zabrać w termosie do pracy.


Składniki:

  • 4 łyżki dobrej jakości masła klarowanego (najlepiej domowej roboty) można pół na pół z olejem słonecznikowym,
  • 200g pokrojonej w plasterki włoszczyzny (korzeń marchwi, pietruszki, selera) plus poszatkowana cebula,
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku,
  • szczypta galgantu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ok 800 ml wrzątku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziarenko ziela angielskiego,
  • pół szklanki ryżu orkiszowego (lub komosy ryżowej, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej) dobrze przepłukane,
  • 100g fasolki szparagowej pokrojonej na pół,
  • 150g obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej lub batatu,
  • 150g kabaczka, patisona lub cukinii pokrojonej w półplasterki,
  • 1 łyżeczka macierzanki (lub tymianku),
  • ok 2/3 łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy (np. kłodawskiej),
  • sok z cytryny do smaku,
  • garść listków bazylii lub natka pietruszki do dekoracji.


Na tłuszczu pod przykryciem dusimy włoszczyznę z cebulą, galgantem i kurkumą (około 5 minut, nie przypalmy ich jednak!). Wlewamy wrzątek, dodajemy liście laurowe i przepłukany ryż orkiszowy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.

Teraz dodajemy fasolkę i dynię (lub bataty) i macierzankę. Gotujemy chwilę aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodajemy cukinię (kabaczka, patisona) i gotujemy aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z zieleniną.


Rada:
osoby na diecie bezglutenowej orkisz mogą zastąpić komosą ryżową (kaszą quinoa) lub pominąć ten składnik.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium