Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 14,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 61,00 zł
szt.
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
szt.
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
Astaksantyna, 120 Kaps, Echt Vital
179,00 zł 127,46 zł
szt.
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
Sajsad liofilizat wiśnia 60 kaps
99,29 zł 95,00 zł
szt.
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
Liposomalny koenzym Q10 - Echt Vital - 250 ml
149,00 zł 122,00 zł
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
Calcium, proszek 500g, Echt Vital
66,00 zł 43,68 zł
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
Potas, cytrynian potasu, proszek 500g, Echt Vital
89,00 zł 58,40 zł
szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt.
227,70 zł 204,92 zł
szt.
Produkt dnia
Oryginalna woda GRANDER®
Oryginalna woda GRANDER®
88,00 zł
szt.
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
OLEJEK Z POKRZYWY BIO 50ml
41,00 zł
szt.
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
QUITTEN TABS 25g TABLETKI Z PIGWĄ
39,90 zł
szt.
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
PILOGRIP 70 g PELARGONIA W TABLETKACH
74,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sierpniowa jarzynowa 0
Sierpniowa jarzynowa

Cudownie sycąca (orkisz lub komosa) i dobrze zbalansowana smakowo: jednocześnie słodkawa (za sprawą dyni lub batatów), kwaskowa (sok z cytryny) i słonawa. Treściowa jarzynowa poleca się zwłaszcza na kolację ale można też zabrać w termosie do pracy.


Składniki:

  • 4 łyżki dobrej jakości masła klarowanego (najlepiej domowej roboty) można pół na pół z olejem słonecznikowym,
  • 200g pokrojonej w plasterki włoszczyzny (korzeń marchwi, pietruszki, selera) plus poszatkowana cebula,
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku,
  • szczypta galgantu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ok 800 ml wrzątku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziarenko ziela angielskiego,
  • pół szklanki ryżu orkiszowego (lub komosy ryżowej, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej) dobrze przepłukane,
  • 100g fasolki szparagowej pokrojonej na pół,
  • 150g obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej lub batatu,
  • 150g kabaczka, patisona lub cukinii pokrojonej w półplasterki,
  • 1 łyżeczka macierzanki (lub tymianku),
  • ok 2/3 łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy (np. kłodawskiej),
  • sok z cytryny do smaku,
  • garść listków bazylii lub natka pietruszki do dekoracji.


Na tłuszczu pod przykryciem dusimy włoszczyznę z cebulą, galgantem i kurkumą (około 5 minut, nie przypalmy ich jednak!). Wlewamy wrzątek, dodajemy liście laurowe i przepłukany ryż orkiszowy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.

Teraz dodajemy fasolkę i dynię (lub bataty) i macierzankę. Gotujemy chwilę aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodajemy cukinię (kabaczka, patisona) i gotujemy aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z zieleniną.


Rada:
osoby na diecie bezglutenowej orkisz mogą zastąpić komosą ryżową (kaszą quinoa) lub pominąć ten składnik.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium