Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
Habermus-kasza drobna 1 kg GEINSINGEN
14,80 zł 10,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
13,90 zł 10,00 zł
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
Kasza gruba 1kg GEISINGEN
13,50 zł 9,50 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Sierpniowa jarzynowa 0
Sierpniowa jarzynowa

Cudownie sycąca (orkisz lub komosa) i dobrze zbalansowana smakowo: jednocześnie słodkawa (za sprawą dyni lub batatów), kwaskowa (sok z cytryny) i słonawa. Treściowa jarzynowa poleca się zwłaszcza na kolację ale można też zabrać w termosie do pracy.


Składniki:

  • 4 łyżki dobrej jakości masła klarowanego (najlepiej domowej roboty) można pół na pół z olejem słonecznikowym,
  • 200g pokrojonej w plasterki włoszczyzny (korzeń marchwi, pietruszki, selera) plus poszatkowana cebula,
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku,
  • szczypta galgantu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ok 800 ml wrzątku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 ziarenko ziela angielskiego,
  • pół szklanki ryżu orkiszowego (lub komosy ryżowej, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej) dobrze przepłukane,
  • 100g fasolki szparagowej pokrojonej na pół,
  • 150g obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej lub batatu,
  • 150g kabaczka, patisona lub cukinii pokrojonej w półplasterki,
  • 1 łyżeczka macierzanki (lub tymianku),
  • ok 2/3 łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy (np. kłodawskiej),
  • sok z cytryny do smaku,
  • garść listków bazylii lub natka pietruszki do dekoracji.


Na tłuszczu pod przykryciem dusimy włoszczyznę z cebulą, galgantem i kurkumą (około 5 minut, nie przypalmy ich jednak!). Wlewamy wrzątek, dodajemy liście laurowe i przepłukany ryż orkiszowy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.

Teraz dodajemy fasolkę i dynię (lub bataty) i macierzankę. Gotujemy chwilę aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodajemy cukinię (kabaczka, patisona) i gotujemy aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z zieleniną.


Rada:
osoby na diecie bezglutenowej orkisz mogą zastąpić komosą ryżową (kaszą quinoa) lub pominąć ten składnik.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium