Cudownie sycąca (orkisz lub komosa) i dobrze zbalansowana smakowo: jednocześnie słodkawa (za sprawą dyni lub batatów), kwaskowa (sok z cytryny) i słonawa. Treściowa jarzynowa poleca się zwłaszcza na kolację ale można też zabrać w termosie do pracy.
Składniki:
- 4 łyżki dobrej jakości masła klarowanego (najlepiej domowej roboty) można pół na pół z olejem słonecznikowym,
- 200g pokrojonej w plasterki włoszczyzny (korzeń marchwi, pietruszki, selera) plus poszatkowana cebula,
- 1 drobno pokrojony ząbek czosnku,
- szczypta galgantu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ok 800 ml wrzątku,
- 2 liście laurowe,
- 1 ziarenko ziela angielskiego,
- pół szklanki ryżu orkiszowego (lub komosy ryżowej, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej) dobrze przepłukane,
- 100g fasolki szparagowej pokrojonej na pół,
- 150g obranej i pokrojonej w kostkę dyni piżmowej lub batatu,
- 150g kabaczka, patisona lub cukinii pokrojonej w półplasterki,
- 1 łyżeczka macierzanki (lub tymianku),
- ok 2/3 łyżeczki soli kamiennej bez antyzbrylaczy (np. kłodawskiej),
- sok z cytryny do smaku,
- garść listków bazylii lub natka pietruszki do dekoracji.
Na tłuszczu pod przykryciem dusimy włoszczyznę z cebulą, galgantem i kurkumą (około 5 minut, nie przypalmy ich jednak!). Wlewamy wrzątek, dodajemy liście laurowe i przepłukany ryż orkiszowy. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut.
Teraz dodajemy fasolkę i dynię (lub bataty) i macierzankę. Gotujemy chwilę aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodajemy cukinię (kabaczka, patisona) i gotujemy aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku. Podajemy z zieleniną.
Rada: osoby na diecie bezglutenowej orkisz mogą zastąpić komosą ryżową (kaszą quinoa) lub pominąć ten składnik.