Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Analiza włosa
Analiza włosa
349,00 zł 299,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 700 5KG SUNVITA
69,90 zł 59,00 zł
szt.
Produkt dnia
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
MĄKA BIO TYP 1100 1KG SUNVITA
15,90 zł 13,90 zł
szt.
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowa manna z malinami 0
Orkiszowa manna z malinami

Bertram ułatwia trawienie bezresztkowe i mobilizuje nasz układ odpornościowy do działania, galgant rozgrzewa i działa rozluźniająco (antystresowo) a cynamon pomaga w regulacji hormonalnej. Wszystkie świetnie smakują, więc - zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy z Bingen - znajdziecie je w każdej wersji orkiszanki, również tej na grysiku. Kaszka manna to idealne śniadanie dla dzieci i rekonwalescentów.

 

 

Składniki: 200g mleka migdałowego (może być kozie) lub wody, 2 łyżki stołowe grysiku orkiszowego, przyprawy: bertram, galgant, cynamon, sól bez antyzbrylaczy (wystarczy po jednej szczypcie), 6 łyżek malinowej galaretki, prażone płatki migdałów.

Mleko zagotowujemy z przyprawami. Do wrzącego cienkim strumieniem wsypujemy grysik cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 1 minutę, żeby kasza zgęstniała. Możemy polać ją syropem z malin albo... lekko przestudzoną nałożyć do słoiczków, przykryć malinową galaretką i posypać płatkami migdałów (wcześniej można je lekko podprażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni - to wydobywa ich aromat i zapobiega jełczeniu). Aż trudno się oprzeć tak pięknie podanemu śniadaniu.

Jak zrobić malinową galaretkę?

Przepłukane maliny mieszamy z cukrem i pektyną jabłkową, zostawiamy na noc (na kilogram owoców dajemy kilogram nierafinowanego trzcinowego cukru i 3 łyżki pektyny jabłkowej, koniecznie wcześniej należy dobrze wymieszać cukier z pektyną). Rano przecieramy wszystko przez sito. Pulpę z pestek wyrzucamy, a do przecieru wciskamy sok z cytryny i zagotowujemy. Gotujemy chwilę aż lekko zgęstnieje (minutę-dwie od zagotowania), wlewamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut. Pyszna również z jeżyn.

Zamiast malinowej możemy użyć galaretki z pigwy - do kupienia w naszym sklepie wraz z grysikiem orkiszowym i przyprawami. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium