Newsletter

Kuchnia św. Hildegardy - przepisy i zdjęcia potraw. Pobierz darmowego e-booka.

Promocje
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
Filary Zdrowia_ program edukacyjny online | PAKIET PROFILAKTYCZNY
350,00 zł 209,00 zł
Wyprzedaż  - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
Wyprzedaż - Liposomalna witamina B12 - Echt Vital - 250 ml
125,00 zł 100,00 zł
ProBiotics BioKlean Wash 1L
ProBiotics BioKlean Wash 1L
42,50 zł 36,50 zł
-+
szt.
Nalewka z rzęsy wodnej  BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
Nalewka z rzęsy wodnej BIO VICHTOSAN zestaw 6 szt. 10% TANIEJ
539,40 zł 501,66 zł
-+
szt.
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
Wyprzedaż Nalewka z koprem włoskim BIO FENCHEL TRANK 500ml
69,90 zł 45,34 zł
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
Nalewka piołunowa BIO MAITRUNK zestaw 3 szt. | na odporność
227,70 zł 209,25 zł
-+
szt.
Zestaw 2 szt. mieszanka z  Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
Zestaw 2 szt. mieszanka z Wszewłogą do miodu gruszkowego - 10% TANIEJ
159,80 zł 143,82 zł
Analiza pierwiastkowa włosa
Analiza pierwiastkowa włosa
349,00 zł 299,00 zł
-+
szt.
 ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
ProBio Cleaner 0,95L | zapach cytrynowy
57,00 zł 48,90 zł
Produkt dnia
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Orkiszowa manna z malinami 0
Orkiszowa manna z malinami

Bertram ułatwia trawienie bezresztkowe i mobilizuje nasz układ odpornościowy do działania, galgant rozgrzewa i działa rozluźniająco (antystresowo) a cynamon pomaga w regulacji hormonalnej. Wszystkie świetnie smakują, więc - zgodnie z zaleceniami św. Hildegardy z Bingen - znajdziecie je w każdej wersji orkiszanki, również tej na grysiku. Kaszka manna to idealne śniadanie dla dzieci i rekonwalescentów.

 

 

Składniki: 200g mleka migdałowego (może być kozie) lub wody, 2 łyżki stołowe grysiku orkiszowego, przyprawy: bertram, galgant, cynamon, sól bez antyzbrylaczy (wystarczy po jednej szczypcie), 6 łyżek malinowej galaretki, prażone płatki migdałów.

Mleko zagotowujemy z przyprawami. Do wrzącego cienkim strumieniem wsypujemy grysik cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 1 minutę, żeby kasza zgęstniała. Możemy polać ją syropem z malin albo... lekko przestudzoną nałożyć do słoiczków, przykryć malinową galaretką i posypać płatkami migdałów (wcześniej można je lekko podprażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni - to wydobywa ich aromat i zapobiega jełczeniu). Aż trudno się oprzeć tak pięknie podanemu śniadaniu.

Jak zrobić malinową galaretkę?

Przepłukane maliny mieszamy z cukrem i pektyną jabłkową, zostawiamy na noc (na kilogram owoców dajemy kilogram nierafinowanego trzcinowego cukru i 3 łyżki pektyny jabłkowej, koniecznie wcześniej należy dobrze wymieszać cukier z pektyną). Rano przecieramy wszystko przez sito. Pulpę z pestek wyrzucamy, a do przecieru wciskamy sok z cytryny i zagotowujemy. Gotujemy chwilę aż lekko zgęstnieje (minutę-dwie od zagotowania), wlewamy do wyparzonych słoików, zamykamy i pasteryzujemy 15 minut. Pyszna również z jeżyn.

Zamiast malinowej możemy użyć galaretki z pigwy - do kupienia w naszym sklepie wraz z grysikiem orkiszowym i przyprawami. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium